Ketahui 3 Nutrien untuk Rheumatoid Arthritis

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, risiko seseorang untuk penyakit semakin besar. Salah satu penyakit yang sering dialami oleh ibu bapa adalah: artritis reumatoid atau juga dikenali sebagai rematik. Sayangnya, sehingga kini tidak ada rawatan yang dapat menyembuhkan sakit sendi. Namun, dengan mengubah gaya hidup, gejala artritis reumatoid dapat dikurangkan, agar penghidap dapat menjalankan aktiviti harian mereka tanpa diganggu. Nah, salah satu perubahan gaya hidup yang perlu dilakukan oleh penderita rematik adalah dengan mengamalkan diet yang sihat. Makan makanan berkhasiat dianggap memainkan peranan penting dalam menyembuhkan penyakit. Berikut adalah nutrien yang diperlukan oleh penghidap: artritis reumatoid .

Ketahui Rheumatoid Arthritis

Artritis reumatoid Rheumatism atau rematik adalah keadaan keradangan dan pembengkakan sendi yang menyebabkan kesakitan. Penyakit ini adalah penyakit autoimun, kerana disebabkan oleh keadaan di mana sistem kekebalan tubuh menyerang sel-sel di dalam tubuh itu sendiri. Orang yang mengalami rematik akan mengalami simptom berupa sakit sendi di kedua-dua belah badan, kawasan sendi menjadi merah, dan membengkak dan terasa panas. Dalam kes yang lebih teruk, artritis reumatoid boleh menyebabkan lumpuh.

Nutrien Penting untuk Rheumatoid Arthritis

Mengamalkan diet yang sihat adalah rawatan asas yang bertujuan untuk mengurangkan kekerapan dan keparahan gejala yang dapat timbul sebagai akibatnya artritis reumatoid dan mencegah penyakit merebak dan menyebabkan komplikasi.

1. Antioksidan

Pengoksidaan yang berlaku di dalam badan dapat menghasilkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dan tisu badan. Proses ini dapat mewujudkan keadaan artritis reumatoid semakin teruk. Oleh itu, untuk mengelakkan bahaya pengoksidaan, anda perlu memenuhi keperluan antioksidan dalam badan. Antioksidan adalah sebatian yang dapat menghilangkan radikal bebas yang merosakkan dan mengurangkan keradangan. Beberapa jenis antioksidan yang cukup popular adalah vitamin A, C, dan E, serta selenium mineral. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan, termasuk:

  • Sayuran dan buah-buahan, seperti kangkung, bayam, bit, blueberry , dan kranberi .

  • Kacang dan biji, seperti pecan dan walnut.

  • Rempah, seperti kayu manis, halia, dan kunyit.

Dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan, proses pengoksidaan dan keradangan dapat diperlahankan dan sakit sendi disebabkan artritis reumatoid juga dapat dikurangkan.

2. Serat

penghidap artritis reumatoid juga perlu memastikan pengambilan serat yang diperlukan oleh tubuh dipenuhi dengan betul setiap hari. Menurut satu kajian, makanan kaya serat dapat mengurangkan jumlah Protein C-reaktif (CRP), yang merupakan protein yang menyebabkan keradangan dalam badan meningkat. Oleh itu, untuk mengurangkan keradangan pada sendi yang boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa, makan makanan berserat tinggi secara berkala, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Baca juga: 6 Makanan Serat Terbaik untuk Kesihatan

3. Flavonoid

Nutrien lain yang juga sangat penting bagi penderita rematik adalah flavonoid. Sebatian ini berperanan dalam mengurangkan keradangan di dalam badan, mengakibatkan sakit sendi dan pembengkakan akibat keradangan artritis reumatoid dapat dikurangkan. Sumber makanan flavonoid, termasuk sayur-sayuran, seperti brokoli, buah, seperti anggur, teh hijau, dan coklat gelap atau coklat gelap .

Baca juga: Ketahui Manfaat Coklat Gelap yang Menakjubkan

Makanan yang Harus Dielakkan dengan Rheumatoid Arthritis

Selain makan banyak makanan yang mengandungi tiga nutrien penting di atas, orang yang mempunyai artritis reumatoid Anda juga perlu mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan keradangan. Makanan yang harus dihindari oleh penderita termasuk makanan karbohidrat yang menggunakan tepung, makanan manis, makanan berlemak, dan makanan pedas, kerana dapat menyebabkan keradangan.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Rheumatoid Arthritis

Itulah khasiat yang baik yang dapat membantu melegakan penyakit artritis reumatoid . Selain makan makanan sihat, anda juga boleh mendapatkan pengambilan ini dengan mengambil makanan tambahan. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan tertentu. Beli makanan tambahan di hanya. Anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.