Ketahui Punca Wanita Hamil Mengalami Batu Ginjal

“Sesiapa sahaja boleh mengalami batu karang, termasuk wanita hamil. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara. Sebilangan dari mereka tidak minum cukup air, kecenderungan genetik, kerengsaan usus, pengambilan kalsium yang berlebihan, penapisan yang meningkat, dan pelebaran rahim. "

Jakarta - Batu ginjal boleh menjadi sangat menyakitkan, terutama semasa mengandung. Memetik halaman Yayasan Penjagaan Urologi, keadaan ini berlaku pada sekitar satu dari setiap 1500-3000 kehamilan. Keadaan ini paling kerap berlaku pada trimester kedua atau ketiga.

Walaupun kehamilan tidak meningkatkan kemungkinan terkena batu ginjal, ini dapat menyulitkan diagnosis dan pentadbiran kaedah rawatan biasa kerana risiko membahayakan janin. Jadi, apa yang menyebabkan wanita hamil mengalami keadaan ini? Mari lihat perbincangan!

Baca juga: 7 Sayuran yang Baik untuk Kesihatan Ginjal

Pelbagai Punca Batu Ginjal Semasa Kehamilan

Walaupun mengandung tidak bererti seseorang berisiko lebih tinggi terkena batu ginjal, ada sebab-sebab tertentu yang boleh mengaitkan keadaan ini dengan kehamilan. Beberapa penyebab umum keadaan ini semasa kehamilan adalah:

  1. Kekurangan Pengambilan Cecair

Penyebab umum batu karang adalah pengambilan cecair yang tidak mencukupi. Kekurangan cecair di dalam badan menyebabkan peningkatan kepekatan mineral seperti fosforus dan kalsium dalam air kencing, yang menyebabkan pembentukan batu.

Semasa mengandung, badan memerlukan lebih banyak air daripada biasa. Sebaliknya, perut yang membesar menjadikan wanita hamil lebih kerap membuang air kecil. Kemudian, tanpa disedari, boleh jadi wanita hamil jadi elakkan minum terlalu banyak. Sebenarnya, minum kurang daripada jumlah air yang diperlukan boleh menyebabkan batu karang.

  1. Predisposisi Genetik

Pembentukan genetik badan juga meningkatkan kemungkinan batu ginjal. Sekiranya anda berasal dari keluarga dengan kejadian hiperkalsiuria yang tinggi (keadaan di mana terdapat lebihan jumlah kalsium dalam air kencing), anda mungkin lebih rentan terhadap keadaan ini semasa kehamilan.

  1. Kerengsaan Usus

Sekiranya anda mempunyai kepekaan gastrointestinal, anda mungkin terdedah kepada hypercalciuria atau berisiko lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini. Ini kerana keradangan kronik dalam usus dapat meningkatkan jumlah ion kalsium yang tersimpan di ginjal, yang kemudian berubah menjadi kristal.

Baca juga: Jangan dipandang ringan, ketahui punca-punca kegagalan buah pinggang

  1. Pengambilan Kalsium yang berlebihan

Wanita hamil disyorkan untuk mengambil lebih banyak kalsium. Walau bagaimanapun, pengambilan kalsium yang berlebihan dapat memberi tekanan tambahan pada buah pinggang dan menyebabkan pembentukan kristal dalam organ ini.

  1. Penapisan yang diperbaiki

Peningkatan aktiviti penapisan ginjal menyebabkan jumlah asid urik yang dikeluarkan oleh tubuh meningkat, mengakibatkan batu asam urat.

  1. Pelebaran rahim

Saluran kencing atas boleh menjadi besar semasa kehamilan, menyebabkan pembuangan air kencing yang tidak lengkap dan peningkatan risiko pembentukan batu.

Gejala yang perlu diperhatikan

Gejala batu ginjal semasa kehamilan sebenarnya tidak berbeza daripada pada umumnya. Beberapa gejala yang muncul adalah:

  1. Sakit di Punggung dan Perut

Kesakitan yang teruk adalah salah satu tanda pertama dan paling biasa dialami. Kawasan kesakitan didasarkan pada lokasi batu, secara dalaman. Sekiranya batu di ginjal, ibu mengalami sakit di bahagian belakang, di bawah kawasan tulang rusuk.

Semasa batu bergerak ke bawah ureter, ibu akan mengalami kesakitan di bahagian badan. Semasa batu bergerak lebih jauh ke bawah ureter, ibu mungkin merasa sakit di dekat alat kelamin atau di paha. Selain itu, ibu juga mungkin merasa sakit di bahagian bawah perut.

Baca juga: Ketahui Apa Kepentingan Fungsi Ginjal untuk Tubuh

  1. Sakit ketika membuang air kecil

Sekiranya batu telah turun dan tersendat di bahagian bawah ureter, gejala yang paling mungkin adalah sakit yang teruk ketika membuang air kecil.

  1. Darah dalam Air kencing

Apabila batu bergerak secara spontan, batu boleh merosakkan tisu dan sel di buah pinggang. Ini dapat membuatkan ibu menemui kehadiran darah dalam air kencing.

Sebagai tambahan kepada gejala-gejala ini, ibu juga mungkin mengalami muntah, mual, demam dengan menggigil (menunjukkan jangkitan), atau mungkin juga merasa sedikit perut.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini, segera berjumpa doktor di aplikasi . Sekiranya diperlukan, doktor biasanya akan menetapkan ubat yang boleh dibeli dengan mudah juga melalui aplikasi .

Rujukan:
Yayasan Penjagaan Urologi. Diperoleh pada tahun 2021. Kehamilan dan Batu Ginjal.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang Semasa Kehamilan.