3 Pemeriksaan Makmal untuk Mendiagnosis Penyakit Demam

, Jakarta - Demam adalah kenaikan sementara suhu badan seseorang, sering disebabkan oleh penyakit. Demam adalah tanda bahawa sesuatu yang tidak biasa berlaku di dalam badan anda.

Bagi orang dewasa, demam mungkin tidak selesa, tetapi biasanya tidak menjadi kebimbangan kecuali mencapai 39.4 darjah Celsius atau lebih tinggi. Bagi bayi dan kanak-kanak, suhu yang sedikit lebih tinggi mungkin menunjukkan jangkitan serius.

Demam biasanya hilang dalam beberapa hari. Sejumlah ubat bebas boleh menurunkan demam yang berlaku, tetapi kadang-kadang lebih baik tidak mengubatinya. Demam nampaknya memainkan peranan penting dalam membantu tubuh anda melawan sejumlah jangkitan.

Baca juga: Ketahui Ujian Bakteriologi untuk Diagnosis Penyakit

Cara Mengukur Suhu

Untuk memeriksa suhu atau anak anda, anda boleh menggunakan beberapa jenis termometer, termasuk termometer oral, rektum, telinga, dan dahi. Walaupun ini bukan kaedah paling tepat untuk mengambil suhu, anda boleh menggunakan termometer oral untuk mengambil suhu melalui ketiak:

 • Letakkan termometer di ketiak dan silangkan lengan atau lengan anak anda ke atas dada.

 • Tunggu empat hingga lima minit dan suhu ketiak akan sedikit lebih rendah daripada suhu mulut.

 • Sekiranya anda berjumpa doktor, katakan nombor sebenar pada termometer yang diambil untuk mengambil suhu anda.

Gunakan termometer rektum untuk bayi:

 • Letakkan setetes jeli petroleum di hujung termometer.

 • Letakkan bayi anda di perutnya.

 • Masukkan hujung dengan teliti sekitar 1,5 hingga 2,5 sentimeter ke dalam rektum bayi.

 • Pegang termometer dan jaga bayi selama tiga minit.

 • Jangan keluarkan termometer semasa berada dalam bayi ibu. Sekiranya bayi menggeliat, termometer boleh masuk lebih dalam dan menyebabkan kecederaan.

Baca juga: Berikut adalah keputusan ujian pemeriksaan dari ujian mikrobiologi

Pemeriksaan Makmal untuk Diagnosis Penyakit Demam

Demam yang berlaku boleh menjadi gejala gangguan yang lebih serius. Oleh itu, pemeriksaan makmal sangat penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan seseorang mengalami demam. Ini untuk mengelakkan gangguan yang mungkin berbahaya. Berikut adalah beberapa ujian makmal yang dilakukan untuk diagnosis demam:

 1. Ujian Kencing

Salah satu ujian makmal yang biasa dilakukan untuk mendiagnosis demam yang berlaku adalah dengan melakukan ujian air kencing. Kaedah ini dilakukan dengan melihat warna, kepekatan, dan kandungan air kencing yang dihasilkan. Pemeriksaan ini adalah untuk mengetahui gangguan yang membuat seseorang demam dan juga memantau keadaan kesihatan seseorang.

 1. Ujian darah

Ujian makmal lain untuk mendiagnosis gangguan yang menyebabkan demam adalah ujian darah. Ujian ini mempunyai fungsi untuk menentukan bilangan komponen darah pada seseorang. Sekiranya penilaian ujian ini berada di luar jangkauan normal, ini bermakna ada masalah yang lebih besar yang menyebabkan badan mengalami demam.

 1. Ujian Panel Metabolisme

Ujian panel metabolik juga merupakan salah satu ujian makmal yang dilakukan untuk mendiagnosis penyakit demam yang berlaku. Ini mempunyai fungsi untuk menentukan keadaan tubuh yang berkaitan dengan metabolisme, seperti ginjal dan hati. Beberapa ujian yang berkaitan dengan ini adalah tahap gula, protein, kalsium, elektrolit, ginjal, dan hati.

Baca juga: 3 Jenis Pemeriksaan untuk Diagnosis ARI

Itu adalah beberapa ujian makmal yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis demam. Anda boleh membuat temu janji untuk pemeriksaan di hospital melalui aplikasi . Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!