9 Ciri-ciri Gangguan Testosteron

, Jakarta - Dari sekian banyak jenis hormon, testosteron adalah hormon yang mempunyai banyak faedah untuk tubuh manusia. Testosteron itu sendiri sering dianggap sebagai "hormon lelaki", yang dihasilkan di testis. Ia mempunyai pelbagai fungsi. Salah satunya mempengaruhi bentuk badan lelaki. Contohnya, lilitan pinggang.

Lingkaran pinggang seorang lelaki tidak hanya dipengaruhi oleh makanan. Kerana, keadaan ini juga dapat dipengaruhi oleh tahap hormon. Terapi hormon testosteron pada seorang lelaki boleh mempengaruhi lilitan pinggangnya. Kata seorang profesor perubatan dan onkologi di Johns Hopkins University School of Medicine, Amerika Syarikat, kebanyakan kajian menunjukkan pengurangan jumlah lemak perut pada lelaki yang diberi testosteron.

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

Walaupun dikenal sebagai "hormon lelaki", hormon ini juga dimiliki oleh wanita yang berfungsi untuk meningkatkan keinginan seksual dan mengatur mood.

Nah, hormon ini memerlukan keseimbangan agar dapat berfungsi dengan baik. Tetapi, apa yang berlaku jika terdapat gangguan testosteron di dalam badan? Contohnya, jumlahnya berkurang atau terlalu banyak?

Gejala Gangguan Testosteron

Hormon ini sebenarnya meningkat semasa akil baligh, dan mencapai puncaknya ketika seorang lelaki berusia sekitar 20 tahun. Nah, apabila usia sudah memasuki usia tiga tahun, tahap hormon ini akan menurun sekitar satu peratus setiap tahun.

Dalam perubatan, keadaan ketika lelaki mengalami penurunan kadar hormon disebut hipogonadisme. Malangnya, ramai lelaki tidak menyedari gejala hipogonadisme ini. Inilah beberapa ciri apabila lelaki mengalami gangguan testosteron (jumlahnya berkurang):

  1. Kehilangan kekuatan badan.

  2. Gangguan ereksi.

  3. Menurunkan libido dan kehilangan keinginan seksual.

  4. Selalunya mengantuk selepas makan.

  5. Selalunya berasa lesu dan letih.

  6. Mempunyai disfungsi ereksi.

  7. Rambut di badan mula rontok (tidak hanya di kepala).

  8. Jisim otot badan menurun.

  9. Lilitan pinggang semakin meningkat.

Gangguan testosteron bukan hanya dalam bentuk penurunan jumlah hormon ini sahaja. Ini kerana hormon berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah dalam badan. Contohnya, testis yang berkerut, kulit berminyak dan jeragat, dan peningkatan jumlah sel darah merah dan hemoglobin.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kekurangan Testosteron pada Lelaki

Walaupun kesan penurunan kadar hormon testosteron, pada jiwa adalah kisah lain. Kesannya boleh menjadi gangguan tidur, penurunan keyakinan diri, penurunan motivasi, dan masalah dengan ingatan dan tumpuan. Selain itu, penghidap juga cenderung merasa tertekan atau sedih.

Gangguan Testosteron pada Wanita

Tahap testosteron yang rendah pada wanita juga boleh mencetuskan pelbagai aduan. Contohnya, pengurangan libido atau gairah seksual. Walaupun jumlah testosteron tinggi adalah perkara lain. Keadaan ini boleh menyebabkan rambut berlebihan di badan, jerawat, kelentit membesar, pengurangan ukuran payudara, peningkatan jisim otot, suara berat, dan kitaran haid.

Baca juga: Lelaki, Ini adalah 7 Tanda Testosteron Rendah. Adakah Anda Termasuk?

Sekiranya anda merasakan gejala di atas, anda harus segera bertanya kepada doktor mengenai tahap testosteron badan. Biasanya, tahap testosteron pada wanita berkisar antara 8-60 nanogram per desiliter. Sementara lelaki mempunyai 400-700 nanogram per desiliter. Walaupun nilai terendah yang masih dapat ditoleransi, adalah 300 nanogram per desiliter.

Adakah terdapat gejala di atas? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!