Kurang tidur, boleh mengakibatkan 4 perkara ini untuk kesihatan

, Jakarta - Pada dasarnya, orang dewasa memerlukan 7-8 jam tidur setiap malam agar tubuh tetap cergas dan fungsi penting tidur dapat berjalan dengan optimum. Sementara itu, bagi kanak-kanak dan remaja, keperluan tidur mereka adalah setengah jam hingga satu jam di atas julat normal bagi orang dewasa.

Jangan memandang rendah kebiasaan kurang tidur, kerana tidur mempunyai peranan penting bagi tubuh. Semasa anda tidur, badan anda secara tidak langsung menjaga kesihatan fizikal dan mental anda. Sebenarnya keperluan untuk tidur sama pentingnya dengan keperluan manusia seperti makan dan bernafas. Tidur mempunyai peranan penting untuk menolong anda segar ketika bangun tidur sehingga anda bersedia melakukan aktiviti harian. Tidur juga berperanan dalam proses pertumbuhan bagi anak-anak dan remaja, kerana semasa tidur hormon pertumbuhan dilepaskan. Sekiranya anda mengalami kebiasaan kurang tidur, anda akan merasakan beberapa akibat kekurangan tidur yang tidak baik untuk kesihatan. Berikut adalah 4 perkara yang boleh berlaku sekiranya anda mengalami kebiasaan kurang tidur.

Mudah jatuh sakit dan sukar sembuh

Perlu diingat bahawa sistem kekebalan tubuh menghasilkan protein yang disebut sitokin yang berguna untuk membantu tubuh menangani jangkitan, keradangan, dan tekanan. Semasa anda tidur, badan anda membebaskan sitokin. Sekiranya anda tidak cukup tidur, pengeluaran sitokin ini juga akan berkurang. Keadaan kurang tidur juga dapat membuat kemampuan sistem kekebalan tubuh menurun dan prestasi sel untuk melawan jangkitan. Ini tentunya memberi kesan buruk terhadap ketahanan sistem kekebalan tubuh dalam memerangi sumber penyakit dan kepantasan proses penyembuhan semula jadi.

Menghidap Penyakit Berat

Sebanyak 9 daripada 10 orang yang menderita insomnia sebenarnya boleh membuat seseorang menderita pelbagai penyakit serius. Insomnia adalah keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran untuk tidur atau sukar tidur dengan nyenyak. Salah satu penyakit serius yang dapat dihidapi oleh orang yang mengalami masalah insomnia adalah penyakit jantung, baik dalam bentuk serangan jantung atau gagal jantung. Tidur juga memainkan peranan penting dalam kemampuan tubuh seseorang untuk menyembuhkan dan memperbaiki saluran darah dan jantung. Orang dengan insomnia juga mempunyai risiko terkena irama jantung yang tidak normal (aritmia), tekanan darah tinggi, diabetes, dan strok.

Menurunkan Ingatan

Tidur adalah masa untuk memasukkan perkara yang telah anda pelajari dan alami ke dalam sistem memori jangka pendek. Semasa tidur, hubungan saraf yang menyokong ingatan seseorang diperkuat. Sekiranya anda kurang tidur, penggabungan memori secara automatik akan terganggu. Kurang tidur juga menyebabkan seseorang cenderung mengantuk yang merupakan salah satu faktor yang menyebabkan seseorang mudah lupa. Mengantuk memainkan peranan penting dalam kehilangan keupayaan untuk fokus dan menumpukan perhatian. Sekiranya rasa mengantuk berterusan dalam jangka masa yang lama, ia boleh membuatkan ingatan anda menjadi lemah.

Penurunan Prestasi dalam Hubungan intim

Lelaki dan wanita yang mengalami kurang tidur mungkin mengalami penurunan keinginan dan minat seks. Keinginan dan minat ini berkurang kerana peningkatan tekanan, keletihan, dan mengantuk.

Bagi lelaki yang mengalami masalah apnea tidur atau masalah pernafasan yang mengganggu tidur, mungkin ada faktor lain yang mempengaruhi kekurangan minat seksual mereka, iaitu tahap testosteron. Kira-kira separuh lelaki dengan apnea tidur melaporkan tahap testosteron rendah dan mengeluarkan hormon testosteron yang tidak normal pada waktu malam.

Itulah 4 akibat kurang tidur yang boleh memberi kesan kepada kesihatan anda. Supaya kebiasaan kurang tidur dapat diatasi, anda harus bertanya kepada doktor mengenai keadaan ini. Anda boleh memanfaatkan aplikasi kesihatan untuk mendapatkan rawatan yang cepat dengan berbincang dengan doktor melalui kaedahnya sembang, panggilan suara, atau panggilan video. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti vitamin atau makanan tambahan di , jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah untuk pergi ke farmasi. Muat turun permohonan , di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Kepentingan Tidur Ideal yang sesuai dengan Umur