3 Pengambilan Pengganti Susu Lembu untuk Kanak-kanak Alergi

, Jakarta - Sebilangan ibu pasti merasakan masalah ketika mereka mengetahui bahawa anak mereka mengalami intoleransi laktosa. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak tidak dapat mengambil susu lembu seperti kanak-kanak lain. Ibu mungkin risau kerana susu adalah sumber pemakanan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Kanak-kanak yang tidak toleran laktosa (komponen gula semula jadi dalam susu lembu), tidak dapat mencerna zat tersebut ke usus besar, yang menyebabkan masalah pencernaan.

Kanak-kanak yang mempunyai gejala intoleransi laktosa mungkin mengalami simptom seperti kembung perut, sakit selepas minum susu lembu. Pada mereka yang alah kepada susu, gejala termasuk gatal, muntah, cirit-birit, sakit perut, hidung dan mata berair, dan batuk dan sesak nafas.

Baca juga: Sudah Tahu Ini? 10 Sumber Makanan Kalsium Selain Susu

Sekiranya anak anda alah pada susu lembu, ibu tidak perlu risau kerana beberapa minuman di bawah ini digunakan sebagai alternatif untuk susu anak:

 • Susu badam. Bagi vegetarian, susu badam digunakan sebagai alternatif minuman sihat untuk menggantikan susu anak. Walaupun cenderung lebih mahal, susu badam biasanya tanpa gula, menjadikannya lebih sihat. Sekiranya pemanis, yang biasa digunakan adalah pemanis semula jadi seperti madu atau kurma. Kaedah pembuatannya kurang lebih sama dengan susu kedelai, direndam selama kira-kira 12 jam, diadun dengan air dan ditambah pemanis atau periksa dan kemudian disaring menggunakan kain. Susu almond diketahui mempunyai kalori yang lebih rendah dan kaya dengan asid lemak tak jenuh dan kaya dengan vitamin E. Vitamin, A dan D dalam susu badam juga sesuai untuk memenuhi keperluan harian.

 • Susu soya. Salah satu produk soya yang diproses ini senang dicari. Susu kedelai adalah sumber protein, vitamin A, vitamin B12, vitamin D, dan kalium yang baik sehingga boleh digunakan sebagai pengganti susu anak. Kandungan protein dalam susu soya hampir sama dengan susu lembu, dan dalam susu soya terdapat 9 asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh. Kerana berasal dari tanaman, susu kedelai tidak mengandungi kolesterol sehingga baik untuk kesihatan jantung. Kanak-kanak atau ahli keluarga yang lain boleh mengambil susu soya setiap hari. Pengambilan susu soya harus dihadkan bagi mereka yang mempunyai masalah dengan penyakit tiroid.

Baca juga: Inilah faedahnya jika anak anda minum susu dengan kerap

 • Susu Kacang Mete. Sejauh ini, anda mungkin telah mengenal kacang mete sebagai makanan ringan, tetapi kacang mete sebenarnya boleh dijadikan susu. Kaedahnya sama seperti susu badam, anda boleh membuat sendiri di rumah atau membeli yang siap dimakan. Campuran yang biasanya digunakan untuk membuat susu kacang mete adalah kurma, garam laut , dan perisa vanila. Walaupun kacang mete cenderung rendah lemak, kacang mete mengandungi vitamin, mineral, dan antioksidan yang tinggi sehingga baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Ia mengandungi vitamin E, vitamin K, vitamin B6, fosfor, zink, magnesium, dan zat besi.

Selain dapat menggunakan pengganti susu anak dengan pelbagai jenis susu di atas, mereka yang mempunyai alergi terhadap susu lembu harus memberi perhatian kepada produk yang mungkin menggunakan susu sebagai bahan asas, misalnya:

 • Mentega.

 • Keju.

 • Marjerin.

 • Yogurt.

 • Ais krim.

 • Bijirin.

 • Makanan bayi.

 • Kek, biskut, keropok.

 • Puding, kastard.

Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya

Sentiasa periksa kesihatan anak kecil anda secara berkala dengan doktor di secara berkala. Anda tidak perlu pergi ke doktor atau hospital, anda boleh membincangkannya Panggilan Suara / Video dan berbual. Muat turun segera aplikasi di App Store dan Google Play untuk menikmati pelbagai perkhidmatan dari .