Sudah Menerima Izin BPOM, Inilah Bentuk dan Pembungkusan Vaksin Sinovac

, Jakarta - Vaksin COVID-19 Sinovac telah diluluskan kebenaran penggunaan kecemasan (UAE) dari BPOM. Ini bererti bahawa vaksin telah menerima lampu hijau untuk mulai diberikan kepada masyarakat Indonesia. Pada 13 Januari 2021, Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, menjadi orang pertama yang menerima suntikan vaksin Sinovac.

Proses pemberian vaksin berjalan lancar, tetapi kemasan vaksin yang diberikan telah menjadi perhatian. Di dunia maya, netizen soalan mengenai penampilan atau pembungkusan vaksin Sinovac. Hati-hati, jangan menjadi mangsa tipuan mengenai vaksin korona atau mempercayai maklumat palsu. Oleh itu, penting untuk mengenali bentuk dan bungkusan vaksin Sinovac.

Baca juga: Jokowi diberi vaksin, ini adalah 8 fakta mengenai vaksin Sinovac yang perlu anda ketahui

Gambaran Keseluruhan Bentuk dan Pembungkusan Vaksin Sinovac

Pada tahap pertama pemberian vaksin korona, Indonesia menggunakan vaksin dari Sinovac yang diberi nama CoronaVac. Pada masa ini, vaksin Sinovac telah menerima alias izin penggunaan kecemasan kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) dari Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM). Setelah mendapat izin penggunaan kecemasan, vaksin mula dihasilkan oleh Sinovac Life Science Co.Ltd. China dan PT Bio Farma (Persero) untuk digunakan di Indonesia.

Kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) atau kebenaran penggunaan kecemasan adalah izin yang diberikan mengenai penggunaan vaksin COVID-19. Dengan pengeluaran izin darurat, vaksin dapat digunakan untuk membantu mencegah jangkitan virus pada kelompok yang rentan. Pada tahap pertama pemberian vaksin di Indonesia, CoronaVac diberikan kepada pekerja kesihatan dan sejumlah tokoh lain.

Warganet alias netizen telah mempersoalkan mengenai pembungkusan dan bentuk vaksin Sinovac yang kelihatan berbeza. Melancarkan kompas.com, Jurucakap Vaksin COVID-19 dari PT Bio Farma, Bambang Heriyanto, mengatakan bahawa memang terdapat perbezaan dalam pembungkusan vaksin Sinovac yang digunakan semasa percubaan dan tahap pertama vaksinasi.

Baca juga: Dapatkan Izin BPOM, Inilah 5 Perkara Mengenai Vaksin Sinovac Corona

Dia berkata, perbezaannya adalah dalam kandungan dalam bungkusan. Pada masa ujian, CoronaVac dikemas dengan picagari siap (PFS), yang merupakan bentuk kemasan di mana vaksin dan jarum suntik dikemas dalam wadah dos tunggal. Sementara itu, vaksin Sinovac, yang digunakan pada tahap pertama vaksinasi sebelumnya dan dalam proses masa depan, tidak menggunakan PFS, tetapi vaksin itu dibungkus dalam botol.

Apa perbezaannya? Vaksin yang tidak dibungkus dengan PFS akan dipisahkan antara jarum suntik dan botol yang mengandungi cecair vaksin. Dalam satu botol berukuran 2 milimeter, terdapat 1 dos vaksin Sinovac yang siap disuntik.

Pembungkusan vaksin juga akan merangkumi beberapa maklumat yang berkaitan dengan kandungannya. Komposisi atau kandungan yang disenaraikan sesuai dengan standard dari BPOM. Secara umum, pembungkusan vaksin mengandungi maklumat mengenai nama produk, komposisi vaksin, arahan penyimpanan, nama pengeluar, nombor kumpulan , tarikh luput atau tarikh pengeluaran , dan langkah berjaga-berjaga Contohnya, preskripsi doktor ( dengan preskripsi perubatan sahaja ).

Proses vaksinasi korona di Indonesia telah dimulai dan sedang berjalan. Pemberian vaksin diharapkan dapat membantu menghentikan penularan virus korona, yang saat ini masih menjadi pandemi di dunia. Terdapat beberapa kumpulan orang yang diutamakan dalam pemberian tahap pertama vaksin COVID-19, iaitu kumpulan umur 18-59 tahun, pekerja kesihatan, dan pekerja awam.

Baca juga: Inilah Cara Menyimpan Vaksin Sinovac Corona

Ketahui lebih lanjut mengenai vaksin Corona dan apa faedahnya dengan bertanya kepada doktor dalam aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Anda juga boleh berkongsi masalah kesihatan anda dan mendapatkan cadangan rawatan daripada pakar. Ayuh, muat turun permohonan di sini!

Rujukan:
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Lihatlah, seperti ini adalah bentuk dan kemasan vaksin Sinovac yang digunakan.
Covid-19.go.id. Diakses pada tahun 2021. Perbezaan dalam 3 Pakej Vaksin COVID-19.
Lampu hijau. Diakses pada tahun 2021. EUA 101: APAKAH KEBENARAN MENGGUNAKAN DARURAT DAN BAGAIMANA PERANGKAT SAYA DAPAT DIBENARKAN?