Lelaki Perlu Tahu, Prostatitis Berjangkit atau Tidak

, Jakarta - Prostatitis adalah keradangan kelenjar prostat yang disebabkan oleh keradangan akibat jangkitan dan beberapa penyebab lain. Prostatitis adalah masalah prostat yang paling biasa berlaku pada lelaki di bawah usia 50 tahun. Tingkah laku seksual seorang lelaki boleh memainkan peranan dalam penularan prostatitis.

Penyakit kelamin dan HIV (Human Immunodeficiency Virus) adalah dua penyebab utama prostatitis bakteria. Biasanya, lelaki di bawah 35 tahun adalah orang yang mengembangkan prostatitis bakteria akut dan prostatitis bakteria kronik yang berkaitan dengan penyakit kelamin (STD) dan HIV.

Berikut adalah penyakit kelamin yang berkaitan dengan penyebab prostatitis:

 1. Chlamydia

 2. Gonorea

Bakteria gonore boleh merebak dengan mudah oleh sebarang jenis aktiviti seksual. Bakteria ini boleh berkembang di kawasan yang lembap dan panas di badan, termasuk uretra.

 1. Herpes

Herpes genital adalah virus yang disebarkan melalui hubungan seksual. Ia dicirikan oleh lepuh genital atau rektum. Herpes boleh menyebabkan prostatitis, di mana cairan dari lepuh terbuka dapat bergerak ke dubur dan sampai ke prostat melalui rektum.

 1. Trichomoniasis

Penyakit kelamin ini disebabkan oleh parasit yang disebut Trichomonas Vaginalis. Kerana Trichomoniasis biasanya tidak menyebabkan gejala pada lelaki, ia tidak dapat dikesan, jadi prostatitis dapat muncul dengan tiba-tiba.

Memandangkan prostatitis ditularkan melalui hubungan seksual, prostatitis membolehkan anda menyebarkannya kepada pasangan anda. Terutama apabila hubungan seksual dilakukan tanpa perlindungan.

Ternyata penyakit kelamin bukan satu-satunya faktor yang meletakkan seseorang menderita prostatitis. Terdapat beberapa keadaan kesihatan lain yang membuat anda lebih cenderung mendapat prostatitis, iaitu:

 1. Tidak minum cukup cecair

 2. Menggunakan kateter kencing

 3. Mempunyai pelbagai pasangan seksual

 4. Mempunyai seks dubur

 5. Mempunyai sejarah prostatitis

 6. Mempunyai gen tertentu yang boleh menjadikan anda lebih mudah terkena prostatitis

 7. Mendapat kecederaan pinggul kerana menunggang basikal atau menunggang kuda

 8. Mengalami orkitis atau keradangan testis

 9. Berada di bawah tekanan psikologi

Gejala yang berkaitan dengan prostatitis boleh berbeza-beza bergantung pada penyebab prostatitis. Gejala boleh muncul secara perlahan atau tiba-tiba dan bahkan meningkat bergantung pada seberapa parah prostatitis.

Walaupun begitu, secara amnya terdapat beberapa gejala awal yang tidak boleh diremehkan, seperti:

 1. Kesakitan atau kesukaran yang teruk semasa membuang air kecil

 2. Terdapat darah di dalam air kencing

 3. Sakit pangkal paha, sakit rektum, sakit perut, atau sakit belakang bawah

 4. Demam dan menggigil

 5. Badan terasa sakit

 6. Mengalami sensasi yang menyakitkan semasa ejakulasi

Untuk pengurusan dan rawatan prostatitis, pesakit biasanya akan diberi antibiotik selama empat hingga enam minggu untuk merawat prostatitis bakteria akut. Rawatan mungkin bertahan lebih lama jika anda mempunyai episod berulang. Jenis antibiotik yang diberikan juga bergantung pada bakteria yang menyebabkan prostatitis.

Kemungkinan anda juga akan mendapat sejenis ubat penghalang alfa untuk membantu melegakan simptom. Ubat ini dapat merehatkan otot pundi kencing dan membantu mengurangkan rasa tidak selesa ketika membuang air kecil. Sebagai contoh, doxazosin , terazosin , dan tamsulosin , termasuk menghilangkan rasa sakit di kaunter sebagai asetaminofen dan ibuprofen .

Orang yang menderita prostatitis juga disarankan untuk melakukan beberapa aktiviti seperti:

 1. Elakkan berbasikal atau memakai seluar pendek berlapis untuk mengurangkan tekanan pada prostat.

 2. Elakkan pengambilan alkohol, kafein, dan makanan pedas dan masam

 3. Duduk di atas bantal atau bantal donat

 4. Mandi air panas

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prostatitis dan penularannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Lelaki Berusia Produktif, Bolehkah Mengalami Prostatitis?
 • Tidak semestinya barah, berhati-hati dengan keradangan pada kelenjar prostat
 • Sukar membuang air kecil, mungkin anda menghidap penyakit ini