12 Petua Mencegah Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita Hamil

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah masalah kesihatan yang biasa terjadi pada wanita hamil. Antara 2 hingga 10 peratus wanita hamil mengalami UTI.

Tidak hanya menyebabkan rasa tidak selesa ketika membuang air kecil, UTI juga boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah UTI semasa mengandung. Mari cari di sini.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Risiko Jangkitan Semasa Mengandung

Mengenali Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku di beberapa bahagian sistem kencing, termasuk ginjal, ureter (tiub yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing), pundi kencing, dan uretra (saluran pendek yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan). Sebilangan besar UTI disebabkan oleh jangkitan bakteria.

UTI boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi wanita lebih berisiko mengalaminya, dan boleh menjadi sangat membimbangkan jika ia terjadi pada wanita hamil. Jangkitan ini biasanya berlaku di pundi kencing dan uretra. Namun, kadang kala jangkitan juga boleh merebak ke buah pinggang. Apabila ini berlaku, UTI boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Oleh itu, jika anda mengalami simptom yang disyaki merupakan UTI, segera berjumpa dengan pakar sakit puan di hospital terdekat. Dengan penjagaan yang betul, ibu dan bayi akan baik-baik saja.

Baca juga: Perlu berwaspada, ini adalah gejala UTI pada wanita hamil

Mengapa Wanita Hamil mudah dijangkiti UTI?

Hormon adalah satu sebab. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan menyebabkan perubahan pada saluran kencing, sehingga menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan. Perubahan hormon juga boleh menyebabkan refluks vesicoureteral, yang berlaku ketika air kencing mengalir kembali dari pundi kencing ke ginjal. Keadaan ini boleh menyebabkan UTI.

Selain itu, ketika wanita hamil, air kencing ibu juga mengandung lebih banyak gula, protein, dan hormon di dalamnya. Perubahan ini menjadikan ibu berisiko lebih tinggi terkena UTI. Semasa mengandung, rahim yang tumbuh juga memberi tekanan pada pundi kencing ibu. Ini menyukarkan ibu untuk mengosongkan pundi kencingnya, sehingga air kencing yang tersisa di pundi kencing dapat menjadi sumber jangkitan.

Penyebab UTI lain pada wanita hamil termasuk:

 • Bakteria di Najis Ibu. Bakteria Escherichia coli dan bakteria lain yang terdapat dalam tinja ibu adalah penyebab UTI yang paling biasa. Bakteria ini boleh bergerak dari rektum ke uretra jika ibu tidak membersihkan bahagian intim dengan betul.
 • Aktiviti Seksual. Jari, alat kelamin pasangan ibu, atau alat boleh memindahkan bakteria berhampiran faraj ke dalam uretra ibu.
 • Streptococcus Kumpulan B. Ramai wanita mempunyai bakteria ini di usus besar dan faraj mereka. Ini boleh menyebabkan UTI dan ibu berpotensi menyebarkannya kepada bayi baru lahir. Oleh itu, doktor akan melakukan pemeriksaan terhadap bakteria ini pada minggu ke-36 hingga ke-37 kehamilan. Sekiranya ibu mempunyai strep kumpulan B, doktor akan memberikan antibiotik intravena semasa bersalin.

Baca juga: Bahaya Memegang Pee untuk Wanita Hamil

Petua Mencegah UTI semasa Kehamilan

Berikut adalah petua yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah UTI semasa mengandung:

 1. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari agar tidak terhidrat.
 2. Bersihkan kawasan intim dari depan ke belakang selepas membuang air kecil dan buang air besar.
 3. Kosongkan pundi kencing sebelum dan selepas hubungan seks.
 4. Sekiranya anda memerlukan pelincir semasa hubungan seks, pilih yang berasaskan air.
 5. jangan lakukannya douche .
 6. Elakkan menggunakan sabun feminin yang kuat yang boleh menyebabkan kegatalan.
 7. Bersihkan kawasan intim dengan air suam sebelum melakukan hubungan seks.
 8. Pakai seluar dalam kapas.
 9. Daripada menggunakan tab mandi , mandi di bawah pancuran.
 10. Elakkan memakai seluar yang terlalu ketat.
 11. Kerap membuang air kecil.
 12. Elakkan minum alkohol dan minuman berkafein yang boleh mengganggu pundi kencing.

Itulah petua untuk mencegah UTI bagi wanita hamil. Sekiranya wanita hamil mengalami simptom UTI, seperti kencing lebih kerap daripada biasa, sukar membuang air kecil, atau mengalami sensasi terbakar ketika membuang air kecil, segera berjumpa pakar sakit puan.

Untuk membeli ubat yang anda perlukan untuk merawat UTI, gunakan saja . Membeli ubat dipermudah dengan aplikasi . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. UTI Semasa Kehamilan.