Selain bersenam, rehat juga termasuk gaya hidup sihat

Jakarta - Memiliki badan yang sihat adalah keinginan semua orang. Namun, tidak sedikit yang mengatakan bahawa sukar untuk mewujudkannya. Sebenarnya, ia tidak sukar. Tubuh menjadi mudah sakit, gemuk, atau masalah kesihatan lain kerana tabiat hidup buruk yang selalu dilakukan. Ditambah dengan jadual yang sibuk, anda lupa bahawa badan anda memerlukan perhatian.

Cuba bayangkan jika anda mempunyai penyakit, seperti selesema. Anda menjadi kurang cergas, badan anda terasa seperti sakit di semua pihak, anda tidak selesa dengan aktiviti anda, dan anda perlu membayar rawatan perubatan agar cepat sembuh. Inilah sebabnya, menjaga kesihatan badan adalah penting. Bagaimana untuk? Sudah tentu, dengan membiasakan diri dengan gaya hidup sihat.

Gaya Hidup Sihat Bukan Hanya Bersukan

Ya, salah satu cara untuk mendapatkan tubuh yang sihat adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Menjadi aktif secara fizikal adalah wajib bagi orang dari semua peringkat umur. Sayangnya, tidak sedikit yang berpendapat bahawa senaman itu melelahkan, dan pada hujung minggu, keletihan bekerja selama lima hari menjadikan tidur menjadi aktiviti yang lebih menyenangkan.

Baca juga: 4 Gaya Hidup Sihat Atlet yang Boleh Anda Contohi

Sebenarnya, senaman tidak hanya dapat dilakukan pada hujung minggu atau masa lapang. Lebih baik jika anda melakukannya setiap hari, terutama pada waktu pagi sebelum memulakan rutin anda. Tidak akan memberi kesan keletihan, badan menjadi lebih cergas dan segar. Anda juga lebih bersedia untuk bergerak dan menghadapi semua jenis tarikh akhir yang menanti. Bukan itu sahaja, anda tidak menghadapi masalah untuk berkonsentrasi dan mengantuk di tengah-tengah waktu kerja yang sepertinya tidak berakhir.

Latihan yang anda lakukan tidak perlu berat dan mencetuskan badan menjadi letih dengan lebih mudah. Hanya perlu sekurang-kurangnya 30 minit setiap pagi untuk berlari, berbasikal, atau berjalan kaki. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, sudah pasti kesihatan jantung akan terjaga, aliran darah akan lebih lancar, dan badan akan lebih sihat.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Osteofit, Ikuti Langkahnya

Walau bagaimanapun, bersenam saja tidak cukup untuk gaya hidup sihat

Malangnya, bersenam saja tidak cukup untuk anda mengamalkan gaya hidup sihat dan mendapatkan badan yang sihat juga. Anda harus membiasakan diri untuk berehat secukupnya. Jangan salah, berehat secukupnya dan mengurangkan tidur lewat tidak kurang pentingnya untuk mendapatkan tubuh yang sihat. Sebenarnya, kurang tidur sama buruknya dengan diet yang buruk, anda tahu!

National Sleep Foundation mengesyorkan agar anda tidur antara 6 hingga 8 jam setiap malam bagi mereka yang berumur 18 hingga 25 tahun. Sekiranya anda terbiasa bangun malam, anda terdedah kepada penyakit mematikan, termasuk penyakit jantung dan barah serta kegemukan, kerana kurang tidur memicu masalah emosi dan dapat meningkatkan selera makan.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mengekalkan Gaya Hidup Sihat

Walaupun begitu, tidur berlebihan juga tidak digalakkan. Masa tidur yang melebihi 8 jam yang dilakukan secara berterusan dapat menjadikan daya tumpuan berkurang, anda tahu. Di samping itu, terlalu banyak tidur boleh mencetuskan migrain dan sakit badan. Sekiranya anda memerlukan input daripada doktor mengenai gaya hidup sihat, buka aplikasinya dan klik ciri Tanya Doktor. Semua masalah kesihatan segera dijawab oleh pakar.

Rujukan:
Kesihatan Harvard Edu. Diakses 2019. 7 Cara Melancarkan Perubahan Sihat dalam Hidup Anda.
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Cara Memulakan Gaya Hidup Sihat.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Hidup Sihat: Langkah-langkah Mengukur Kesihatan Anda.