Petua untuk Menciptakan Suasana Kerja yang Bahagia

, Jakarta - Anda mungkin menghabiskan lebih banyak masa di pejabat daripada di rumah yang mungkin disebabkan oleh pekerjaan atau perkara lain. Sudah tentu, mewujudkan tempat kerja yang bahagia sangat penting agar anda merasa seperti di rumah dan idea-idea baru selalu datang. Namun, tidak semua orang tahu bagaimana mewujudkan suasana kerja yang selesa sehingga timbul perasaan bahagia. Baiklah, cari jalan sepenuhnya di sini!

Kaedah untuk Menciptakan Suasana Kerja yang Bahagia

Tahap kebahagiaan pekerja dapat berkadar langsung dengan produktiviti mereka yang berkaitan dengan pekerjaan. Di samping itu, ini juga boleh menyebabkan konflik yang lebih sedikit antara rakan sekerja jadi baik untuk menjaga suasana syarikat yang kondusif. Oleh itu, bukan hanya pekerja yang harus membuat suasana gembira, tetapi ada peranan untuk syarikat. Dengan cara ini, perasaan saling melengkapi dapat timbul dengan sendirinya.

Baca juga: 5 Tanda Persekitaran Kerja yang Tidak Sihat

Seperti diketahui, rasa gembira dapat meningkatkan kadar dopamin yang dapat meningkatkan kemampuan belajar menjadi lebih efektif dan efisien. Ia juga baik untuk mengurangkan kemungkinan merasa tertekan kerana beban kerja. Lalu, apakah kaedah terbaik untuk mewujudkan suasana kerja yang bahagia? Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Buat Keseimbangan antara Pejabat dan Rumah

Suasana kerja yang bahagia dapat diperoleh dengan mewujudkan keseimbangan antara kehidupan peribadi dan pekerjaan di pejabat. Tidak banyak orang yang dapat memperoleh keseimbangan ini kerana beban kerja dan bos yang mungkin tidak memberi perhatian. Sebenarnya, semua masalah yang bersifat peribadi boleh mempengaruhi tahap produktiviti seseorang.

Untuk atasan, pastikan untuk mewujudkan persekitaran kerja yang positif dengan selalu menyokongnya dan memperhatikan kebajikannya. Harap maklum, peranan ibu bapa di rumah tidak boleh diganti oleh orang lain. Dengan memperhatikan hal ini, tentu dia merasa dihargai dan berusaha memberikan seluruh tenaganya, serta usaha agar pekerjaan yang dilakukan mendapat hasil yang maksimal.

2. Bertafakur

Kerja yang pantas tentu sukar untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan daya tumpuan sehingga dapat diselesaikan dengan cepat. Oleh itu, cubalah melakukan meditasi untuk dapat mewujudkan suasana kerja yang lebih bahagia. Ini dipercayai boleh menyebabkan ketenangan sehingga dapat meningkatkan produktiviti dan memberi manfaat baik dari segi mental dan fizikal. Syarikat boleh menyediakan ruang untuk pekerja bermeditasi.

Baca juga: Suasana Kerja Tidak Selesa Boleh Menyebabkan Sakit Kepala

3. Memberi Pengakuan

Bos dan syarikat perlu memberi pengiktirafan tinggi kepada pekerja mereka yang cemerlang. Suasana kerja yang bahagia diperoleh dari pujian dan pengiktirafan melalui kata-kata untuk memberi bonus. Dengan cara itu, keinginan untuk bekerja lebih baik dikekalkan dan keyakinan diri semakin meningkat. Ini dapat sejajar dengan matlamat syarikat yang ingin melangkah lebih jauh.

4. Beri Kelenturan

Perasaan tertekan dalam hidup berpunca dari keutamaan yang bertentangan. Setiap orang yang diberi kebebasan untuk fokus pada perkara yang penting dalam hidup dapat menjadi lebih bahagia dan sihat. Oleh itu, penting untuk memberikan fleksibiliti dan keyakinan untuk menetapkan prioriti dan jadual anda sendiri. Perkara yang perlu diberi tumpuan ialah kerja disiapkan dengan betul dan tepat pada waktunya.

Itulah beberapa petua untuk mewujudkan suasana gembira di pejabat. Perasaan tenang dan terjaga terus diperoleh sekiranya seseorang merasa senang dengan persekitaran di sekelilingnya. Sudah tentu, kerjasama antara rakan sekerja dapat dijalin yang akhirnya meningkatkan produktiviti dan kemampuan setiap orang.

Baca juga: Bagaimana Menjaga Kesihatan Mental di Persekitaran Kerja?

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan untuk mewujudkan suasana kerja yang bahagia. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan interaksi langsung dengan profesional perubatan. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Usahawan. Diakses pada tahun 2021. # 6 Petua Untuk Membuat Tempat Kerja Yang Bahagia.
Gethppy. Diakses pada tahun 2021. Cara Membuat Tempat Kerja yang Bahagia.