Adakah benar minuman ringan boleh menyebabkan masalah buah pinggang?

Pengambilan minuman ringan secara berlebihan boleh mengganggu fungsi ginjal yang sangat penting bagi tubuh. Bahan kimia dan mineral yang terdapat dalam minuman ringan memberi tekanan tambahan kepada buah pinggang. Mengkonsumsi dua tin minuman bersoda setiap hari dapat meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang. "

, Jakarta - Ketika anda merasa sangat dahaga, minum minuman ringan dapat menghilangkan dahaga anda. Rasa manis dan segar menjadikan minuman ini menjadi kegemaran kebanyakan orang. Namun, tahukah anda bahawa kebiasaan mengambil terlalu banyak minuman ringan boleh menyebabkan masalah buah pinggang?

Ginjal berfungsi sebagai penapis darah di dalam badan. Penapis kecil yang disebut nefron di ginjal menyaring sisa darah, kemudian mengembalikan elektrolit (fosforus, natrium, dan kalium) di dalam badan.

Selain itu, buah pinggang juga berfungsi menghasilkan hormon yang menghasilkan sel darah merah dan mengawal tekanan darah. Setiap hari, buah pinggang menyaring 200 liter darah dan menghasilkan dua liter air kencing. Bagaimana minuman ringan boleh menyebabkan masalah buah pinggang? Inilah penjelasan lebih lanjut!

Baca juga : Pengambilan Soda Terlalu Banyak Boleh Mencetuskan Penyakit Ini

Kesan Penggunaan Soda Berlebihan pada Ginjal

Pengambilan minuman ringan secara berlebihan boleh mengganggu fungsi ginjal yang sangat penting bagi tubuh. Sekiranya sebelum ini anda mempunyai masalah buah pinggang, minum soda akan memburukkan lagi keadaan kesihatan buah pinggang anda.

Sebabnya, bahan kimia dan mineral yang terdapat dalam minuman ringan boleh memberi tekanan tambahan pada buah pinggang. Sebenarnya, pengambilan 2 tin minuman ringan setiap hari dapat meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang.

Kandungan kafein, natrium, dan mineral yang terkandung dalam minuman ringan berpotensi merosakkan nefron ginjal. Selain itu, kandungan kafein dalam minuman ringan juga dapat merosakkan kapilari nefron.

Minuman soda juga mengandungi banyak fosforus dan kalium. Bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan buah pinggang, fosforus dan kalium dalam minuman ringan juga boleh menyebabkan aritmia jantung. Selain itu, kandungan kalsium dalam minuman ringan boleh menyebabkan batu karang. Oleh itu, anda harus segera mengurangkan pengambilan minuman ringan untuk kesihatan tubuh.

Pengganti Minuman Segar Lain untuk Minuman Menarik

Mengurangkan minuman ringan bukan sahaja dapat mengelakkan anda daripada risiko kegagalan buah pinggang. Untuk menjaga kesihatan buah pinggang, anda harus selalu memenuhi keperluan cecair badan anda dengan minum air. Sebaik-baiknya setiap hari anda minum sekurang-kurangnya dua liter air, kira-kira lapan gelas sehari, atau disesuaikan dengan keperluan badan anda.

Baca juga : Semua Perkara Air Putih Tidak Popular

Namun, membosankan jika anda terus minum air. Tidak ada salahnya minum minuman segar dengan rasa manis sekali-sekala. Lalu, minuman apa yang baik dan selamat untuk dimakan?

Salah satu minuman yang boleh anda gunakan sebagai pengganti minuman ringan adalah jus buah segar tanpa gula tambahan. Anda boleh memilih pelbagai buah untuk membuat jus yang enak dan menyegarkan.

Tembikai atau mangga boleh menjadi pilihan yang menyegarkan. Selain rasanya yang manis, kedua buah ini segar dan mengandungi pelbagai vitamin dan serat yang baik untuk tubuh anda. Sekiranya anda tidak begitu menyukai dua buah ini, jangan risau kerana anda boleh memilih buah kegemaran anda untuk membuat jus.

Minuman menyegarkan lain yang boleh anda minum adalah pelbagai jenis teh. Selain rasanya yang tersendiri, teh mempunyai aroma yang menenangkan. Anda juga dapat memilih pelbagai teh untuk dimakan, seperti teh hijau, oolong, atau teh melati.

Daripada gula, anda boleh menggantikan gula dengan madu. Anda juga boleh membuat minuman teh menjadi minuman sejuk yang menyegarkan.

Baca juga : Peminat Matcha, ini adalah faedah kesihatan teh hijau

Demikianlah maklumat mengenai bahaya meminum minuman ringan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah kesihatan yang lain, tanya terus ke . Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi , ya!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Minuman Ringan Sihat?
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Kesan minuman ringan terhadap kesihatan dan ekonomi: tinjauan kritikal