Ajar Anak-Anak Mencintai Alam, Inilah Caranya

Jakarta - Banyak perkara baik dapat diajarkan kepada anak-anak dari usia dini, dari mengajar kemahiran hidup sederhana hingga mengajar anak-anak untuk mencintai alam sekitar dan alam semula jadi. Banyak faedah yang dapat dirasakan oleh anak-anak ketika anak-anak terbiasa berinteraksi dengan persekitaran dan alam sekitarnya.

Salah satu faedah yang dapat dirasakan oleh ibu bapa dengan mengajar anak-anak untuk mencintai alam semula jadi adalah menjadikan keperibadian anak-anak lebih berdikari dan kurang mementingkan diri sendiri. Di samping itu, kanak-kanak yang lebih banyak berinteraksi dengan alam semula jadi juga mempunyai rasa tanggungjawab terhadap tindakan mereka.

Baca juga: Ibu bapa Ingin Mengambil Anak Berkhemah? Perhatikan 4 perkara ini

Lalu, bagaimana mengajar anak-anak agar dapat mencintai alam semula jadi sejak usia dini? Ketahui bagaimana perkara berikut:

1. Ikut Perkhemahan Luar Kanak-kanak

Tidak ada salahnya membawa anak-anak menghabiskan hujung minggu di tengah hutan untuk berkhemah. Selain anak-anak akan lebih dekat dengan alam semula jadi, aktiviti perkhemahan sebenarnya dapat menjadikan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak lebih erat.

Terdapat pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan, ketika malam jatuh, ibu bapa dapat memperkenalkan benda langit pada waktu malam atau menyanyi bersama. Berkhemah dapat meningkatkan keyakinan diri anak dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

2. Menyediakan Ruang Kanak-kanak untuk Penerokaan Alam Sekitar

Kami mengesyorkan agar anda memberi anak-anak ruang untuk meneroka persekitaran tempat perkhemahan berada. Dengan memberi ruang kepada anak-anak, anak-anak dapat meningkatkan daya imaginasi dalam ingatan mereka tentang persekitaran. Ibu bapa harus mengingatkan anak-anak apa yang tidak boleh dilakukan ketika mereka berada di alam semula jadi sehingga anak-anak mempunyai rasa peduli terhadap alam sekitar.

3. Ajak Anak-Anak untuk Memperhatikan Persekitaran Sekitarnya

Ibu, ajar anak-anak untuk mencintai alam sekitar, sebenarnya tidak perlu pergi ke tempat yang jauh dari tempat mereka tinggal. Anda boleh mengajak anak-anak keluar dari rumah dan melihat keadaan persekitarannya. Ibu dapat memperkenalkan jenis pokok di sekitar rumah. Jangan lupa memperkenalkan beberapa haiwan yang mungkin anda lihat di persekitaran rumah anda, seperti burung atau rama-rama.

4. Benarkan Anak itu Menyatakan Diri

Ketika anak sudah terbiasa melakukan aktiviti luar, lebih baik tidak melarang anak itu terlalu banyak dan membiarkan anak itu mengekspresikan dirinya. Lebih baik mengingatkan anak-anak agar tidak melakukan perkara berbahaya. Contohnya, ketika ibu mengajak anaknya berkunjung ke pantai, biarkan anak bermain di pasir dan air laut.

Ibu dapat mengawasi anak dari jarak yang selamat sehingga anak dapat menyatakan kebahagiaan atau kegelisahan yang dia rasakan tentang pengalaman barunya. Jangan risau jika anak anda mempunyai masalah kesihatan semasa bercuti, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya mengenai masalah kesihatan pada kanak-kanak.

Baca juga: 4 Sebab Memilih Pelancongan Alam untuk Percutian

5. Jemput Anak-anak untuk Mengitar Semula

Mengajar anak-anak untuk mencintai alam bukan sahaja dilakukan di luar rumah, ibu dapat mengajar anak-anak untuk mengurangkan penggunaan sampah plastik atau menggunakan barang yang boleh digunakan lebih dari sekali. Ajar anak-anak untuk selalu menggunakan botol minuman dan bukannya membeli air botol. Ajak anak membuat mainan dari kadbod yang tidak digunakan atau dari bahan lain yang masih boleh digunakan.

6. Ajar Anak Menjaga Kebersihan

Mengajar anak membuang sampah di tempatnya adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengajar anak-anak mencintai alam sekitar.

Baca juga: Mengambil Kanak-kanak dalam Lawatan Alam? Ini adalah 5 perkara yang perlu diberi perhatian

Peranan keluarga adalah faktor yang cukup besar untuk menjadikan anak-anak menjaga dan mencintai persekitaran dan alam sekitar mereka. Selain melakukan beberapa cara ini, jangan lupa memberikan contoh konkrit dalam melindungi alam sekitar.

Rujukan:
Bahagian Luar Besar. Diakses pada tahun 2019. 10 Petua Untuk Membesarkan Anak-Anak yang Menyayangi di Luar
Ibu Bapa Asia Singapura. Diakses pada 2019. Cara Membesarkan Anak yang Menyayangi Alam