5 Perkara Mengenai Migrain Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami sakit kepala yang disertai dengan sakit kepala yang berdenyut? Ini bermaksud anda mengalami migrain. Walaupun ada yang menganggapnya remeh, migrain yang tidak dapat diubati dengan segera dapat mengganggu aktiviti harian.

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, Migrain adalah gangguan kesihatan yang biasa, dan boleh mempengaruhi kira-kira 1 dari setiap 5 wanita dan sekitar 1 dari setiap 15 lelaki. Keadaan ini biasanya bermula apabila seseorang mula membesar. Ingin mengetahui lebih banyak fakta mengenai migrain?

Baca juga: 3 Perbezaan Migrain dan Vertigo yang Perlu Anda Ketahui

Migrain Mempunyai Beberapa Jenis

Berdasarkan simptom, migrain dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:

  • Migrain dengan aura, yang merupakan kondisi sebelumnya, ketika migrain bermula, akan ada tanda-tanda amaran khas, seperti melihat lampu berkedip;

  • Migrain tanpa aura, ini adalah jenis yang paling biasa, di mana migrain berlaku tanpa tanda amaran tertentu;

  • Migrain aura tanpa sakit kepala, juga dikenal sebagai migrain senyap, adalah ketika aura atau gejala migrain lain dialami, tetapi sakit kepala tidak berkembang.

Sebilangan orang sering mengalami migrain, hingga beberapa kali seminggu. Sementara yang lain hanya mengalami migrain sekali-sekala. Segera pergi ke hospital sekiranya gejala migrain yang anda alami mengganggu.

Sekiranya anda mahukan praktikal, segera buka telefon pintar anda dan buat janji temu dengan aplikasi . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi menunggu untuk menjalani pemeriksaan dengan doktor.

Penyebab Migrain Berbagai

Punca sebenar migrain belum diketahui. Tetapi para pakar percaya bahawa keadaan ini adalah hasil perubahan sementara pada bahan kimia, saraf, dan saluran darah di otak. Kira-kira separuh daripada semua orang yang mengalami migrain juga mempunyai saudara dekat dengan keadaan ini, yang menunjukkan bahawa gen juga berperanan.

Beberapa orang juga mendapati serangan migrain dikaitkan dengan pencetus tertentu, seperti permulaan haid, tekanan, keletihan, atau kesan sampingan makanan atau minuman tertentu.

Baca juga: Atasi Migrain Hanya dengan Tidur, Boleh?

Terdapat gejala khas sebelum migrain menyerang

Satu atau dua hari sebelum migrain, penghidapnya mungkin merasakan beberapa perubahan halus yang boleh menjadi peringatan bahawa migrain akan datang.

Beberapa gejala ini termasuk sembelit, perubahan mood (dari kemurungan hingga euforia), keinginan untuk makanan tertentu, kekejangan leher, dahaga dan kencing lebih kerap, dan menguap lebih kerap.

Migrain Boleh Menjadi Komplikasi

Migrain adalah penyakit biasa, sesetengah orang berpendapat bahawa migrain tidak perlu dirawat secara khusus. Walaupun tanpa menyedarinya, migrain tertentu boleh merujuk kepada penyakit serius lain seperti: strok atau meningitis dengan gejala seperti sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba, kelemahan atau kelumpuhan lengan atau sebelah atau seluruh wajah, sakit kepala disertai demam, leher kaku, sawan, penglihatan berganda, ruam kulit, dan kesukaran bercakap sehingga pergerakan bibir sukar difahami.

Migrain Boleh Dicegah

Sekiranya anda mengesyaki bahawa migrain disebabkan oleh perkara-perkara tertentu seperti tekanan atau jenis makanan tertentu, maka anda boleh mengelakkan pencetus ini untuk mengurangkan risiko anda mengalami migrain.

Anda perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat, termasuk senaman, tidur dan makan secara teratur, serta memastikan agar tetap terhidrasi dengan baik dan membatasi pengambilan kafein dan alkohol.

Sementara itu, jika migrain semakin teruk atau anda telah cuba mengelakkan kemungkinan pencetus dan masih mengalami gejala, doktor anda akan memberi ubat untuk mencegah serangan selanjutnya.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Dapat Mencegah Ketegangan Sakit Kepala

Itulah fakta mengenai migrain yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai migrain dan gaya hidup sihat untuk mencegahnya, jangan ragu untuk menghubungi doktor anda di , ya! Ingat, semua penyakit dapat dicegah selagi anda mengikuti nasihat doktor.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Migrain.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Migrain.
Yayasan Migrain Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Fakta Mengenai Migrain.