Jangan terlambat, ikuti 5 cara mudah untuk bangun sahur

Jakarta - Bangun untuk sahur adalah cabaran bagi orang yang berpuasa. Kerana mereka harus bangun awal untuk makan, walaupun mereka biasanya masih tidur. Harus diingat bahawa sahur bukan hanya aktiviti makan di pagi hari, tetapi juga mempunyai manfaat untuk orang yang berpuasa. Malangnya, masih banyak orang yang menghadapi masalah bangun pagi kerana tidak terbiasa.

Baca juga: 6 Jenis Makanan Sihat yang Sesuai untuk Suhoor

Sahur dilakukan agar aktiviti puasa berjalan dengan lancar. Sebabnya adalah kerana pengambilan yang dimakan ketika sahur memberi kekuatan dan daya tahan untuk menjalani ibadah puasa. Suhoor menghalang tubuh daripada merasa lemah dan pening dengan mengatur kadar gula dalam darah. Sahur juga membantu memenuhi keperluan pemakanan yang diperlukan oleh tubuh untuk fungsi organ dalaman yang optimum. Jadi, apa petua mudah untuk bangun pada waktu pagi? Inilah jawapannya.

Petua Mudah Membangun Sahur Semasa Berpuasa

1. Tidur awal

Corak tidur mungkin berubah semasa berpuasa, tetapi cubalah mendapatkan cukup keperluan tidur setiap hari. Orang dewasa pada amnya memerlukan 6-8 jam tidur. Anda boleh menyesuaikan diri ketika tidur dan bangun pada waktu pagi. Contohnya, sahur dilakukan pada pukul empat, anda boleh mula tidur pada pukul 9 malam. Cuba tidur lebih awal dan jangan lupa untuk mengatur penggera agar anda tidak melewatkan waktu sahur.

2. Elakkan Pengambilan Kafein

Terutama sebelum tidur. Sebilangan besar orang mengalami masalah tidur setelah minum kopi. Kafein membuat anda terjaga dan membuat anda berasa mengantuk. Sekiranya dibiarkan, minum kafein berpotensi mengganggu tidur dan membuatkan anda kurang tidur. Akibatnya, bukan sahaja waktu untuk sahur dilewatkan, tetapi juga badan menjadi lemah dan corak tidurnya huru-hara.

3. Elakkan Makanan Berlemak

Makanan berlemak menjadikan saluran pencernaan berfungsi lebih perlahan, sehingga perut menjadi kembung dan mengganggu tidur. Oleh itu, anda harus mengelakkan pengambilan makanan berlemak sebelum tidur. Lebih baik mengambil makanan ringan yang sihat untuk mengisi perut yang gemuruh seperti buah-buahan.

Baca juga: 6 Cara Membangunkan Anak Kecil Anda di Suhoor

4. Bersenam secara berkala

Bersenam ketika berpuasa nampaknya meletihkan, walaupun sebenarnya tidak jika dilakukan pada waktu yang tepat. Masa latihan yang disyorkan adalah 30-60 minit sebelum waktu berbuka. Sebabnya adalah kerana setelah selesai bersenam, anda hanya perlu menunggu sebentar sehingga tiba masanya untuk berbuka puasa. Bolehkah anda bersenam pada waktu siang? Tidak ada larangan khusus, tetapi jika latihan pada siang hari memicu rasa dahaga dan keletihan, yang terbaik adalah beralih ke waktu lain.

Cadangan untuk bersenam ketika berpuasa timbul kerana aktiviti ini membantu peredaran darah, sehingga tubuh menjadi sihat dan cergas. Bersenam secara teratur menjadikan anda tidur nyenyak, sehingga membantu anda bangun pagi dengan lebih mudah.

5. Jadikan Waktu Tidur secara Konsisten

Mulakan dari tidur dan bangun. Contohnya, anda mula terbiasa tidur pada pukul sembilan malam dan bangun pada pukul empat pagi. Sekiranya dilakukan secara berkala, badan secara tidak sedar akan bangun pada waktu yang sama. Anda boleh menetapkan penggera 15-30 minit lebih awal untuk mempermudah bangun pada waktu pagi. Kerana kebanyakan orang memerlukan beberapa minit untuk benar-benar bangun dari tidur.

Baca juga: Bolehkah anda makan mi segera di suhoor?

Itulah cara mudah untuk bangun pada waktu pagi. Sekiranya anda mempunyai aduan berpuasa, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!