Inilah Yang Perlu Tahu Ibu Bapa Mengenai Bipolar pada Remaja

, Jakarta - Gangguan bipolar adalah gangguan mood kronik dan serius yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Keadaan ini biasanya muncul pada akhir remaja atau awal dewasa. Orang yang mengalami gangguan bipolar biasanya mengalami masa kegembiraan yang melampau atau bertenaga tinggi untuk melakukan aktiviti. Keadaan ini disebut episod manik.

Remaja dengan gangguan bipolar sering mengalami perubahan mood yang melampau. Seorang remaja tiba-tiba boleh menjadi sangat teruja dan gembira. Namun, tiba-tiba mood boleh berubah 180 darjah menjadi sangat marah atau sangat sedih. Keadaan ini dipanggil mania.

Gejala Bipolar pada Remaja

Pada remaja, gejala dan rawatan bipolar pada remaja serupa dengan yang berlaku pada orang dewasa. Mempunyai remaja dengan keadaan bipolar boleh menimbulkan banyak masalah. Untuk mengetahui bagaimana gangguan bipolar berlaku pada remaja, inilah yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai episod dalam bipolar:

 • Kemurungan

Ini adalah episod pertama gangguan bipolar. Gejala kemurungan dapat berkembang secara perlahan. Kemurungan yang menyebabkan gangguan bipolar biasanya tidak hanya menunjukkan gejala sedih atau mudah marah. Walau bagaimanapun, gejala juga dapat ditunjukkan dengan adanya khayalan, perasaan bersalah yang berlebihan, gangguan mental, dan keletihan fizikal yang melampau.

Baca juga: Gangguan Bipolar Berlaku Kerana Faktor Genetik?

 • Manik

Episod manik awal boleh dicirikan dengan mengambil risiko, bercakap sebelum berfikir, bercakap terlalu banyak, dan terlalu senang atau mudah marah. Episod ini jika terlalu melampau biasanya memerlukan rawatan di hospital. Kerana dikhuatiri penghidapnya akan bertindak terlalu terburu-buru, sehingga dapat membahayakan diri sendiri atau orang lain.

 • Hypomania

Episod ini tidak terlalu melampau, dan tidak semua orang menjalani episod hipomania. Remaja bipolar dalam episod ini banyak bercakap, sangat produktif, sedikit murung, dan mudah marah. Walau bagaimanapun, simptomnya tidak mengganggu atau berbahaya. Hypomania lebih sukar didiagnosis kerana gejalanya kurang jelas.

 • Episod Campuran

Sebilangan remaja dengan gangguan bipolar mengalami episod bercampur, gejala serupa dengan episod kemurungan dan manik. Dalam episod campuran, penghidapnya mempunyai mood yang tertekan, tetapi terlalu banyak berfikir dan bercakap, gelisah, dan mempunyai kegelisahan yang tinggi.

Baca juga: Mendapat Selesema Semasa Hamil Boleh Menyebabkan Anak Bipolar

 • Psikosis

Episod manik atau kemurungan boleh menjadi sangat teruk sehingga menyebabkan gejala psikosis. Gejala termasuk halusinasi atau khayalan. Apabila ini berlaku, kadang-kadang salah didiagnosis sebagai skizofrenia.

Rawatan Bipolar pada Remaja

Sekiranya ibu bapa mengesyaki bahawa remaja mereka mengalami gangguan bipolar, anda harus segera berjumpa dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Ahli psikologi boleh mengesyorkan psikoterapi, ubat-ubatan, atau kedua-duanya untuk merawat gangguan bipolar.

 • Terapi

Remaja mungkin mendapat manfaat daripada terapi. Bercakap dengan profesional dapat membantu remaja menguruskan gejala, meluahkan perasaan, dan kembali menjalin hubungan baik dengan orang tersayang. Terdapat beberapa jenis rawatan terapi:

 • Psikoterapi. Juga dikenali sebagai terapi bicara, ia dapat membantu remaja menangani tekanan yang berkaitan dengan gangguan bipolar. Tujuannya adalah untuk remaja mengenal pasti masalah yang dapat mereka atasi.
 • Terapi tingkah laku kognitif, terapi ini dapat membantu remaja mempelajari kemahiran menyelesaikan masalah dan mengetahui bagaimana mengubah pemikiran atau tingkah laku negatif menjadi positif.
 • Terapi interpersonal. Berfokus untuk meminimumkan pertikaian dan gangguan keluarga dalam rutin harian.
 • Terapi berfokus pada keluarga, dan membantu keluarga mengatasi emosi dan tekanan yang kuat. Terapi ini juga menyokong keluarga dalam menyelesaikan masalah dalam konflik.

Baca juga: Jangan menganggap, ini adalah cara untuk mendiagnosis gangguan bipolar

 • Rawatan

Doktor biasanya menetapkan ubat penstabil mood dan antipsikotik atipikal untuk merawat gangguan bipolar pada remaja. Namun, ini dilakukan bergantung pada seberapa parah gangguan itu, kerana remaja mungkin perlu mengambil lebih dari satu ubat.

Pada asasnya, ibu bapa harus berbincang dengan ahli psikologi jika anda mempunyai remaja dengan gangguan bipolar. Isi maklumat mengenai gangguan kesihatan mental ini dan berikan rawatan yang sesuai kepada anak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengenali dan Mengubati Gangguan Bipolar pada Remaja.
Fikiran Anak. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar: Mengapa Sering Didiagnosis.