Petunjuk untuk Menjaga Kesihatan Diri untuk Menghindari Corona

, Jakarta - Jangkitan virus korona telah meragut nyawa di beberapa negara di dunia, tetapi tidak sedikit pasien yang dinyatakan sembuh. Virus korona dapat menular dari haiwan ke manusia atau dari manusia ke manusia. Gejala klinikal yang muncul sebagai tanda jangkitan virus termasuk batuk, hidung berair, sakit tekak, sakit otot, dan sakit kepala.

Dianjurkan untuk segera pergi ke hospital ketika gejala muncul, terutama jika anda mempunyai sejarah perjalanan ke luar negeri atau kontak langsung dengan orang yang positif jangkitan korona. Mencegah penularan dan jangkitan virus korona dapat dilakukan dari diri anda sendiri. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengeluarkan panduan ringkas untuk mencegah penularan COVID-19.

Baca juga: Berurusan dengan Virus Corona, Inilah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Boleh Dilakukan

Petua Mengelakkan Jangkitan Virus Corona

Terdapat petua dan panduan dari WHO yang dapat digunakan untuk melindungi diri anda dan mencegah penularan virus korona, termasuk:

  • Cuci Tangan Rajin

Mencuci tangan dengan kerap boleh menjadi salah satu kaedah terbaik untuk melindungi diri anda dari virus korona. Ini kerana tabiat ini dapat membantu membunuh kuman dan virus yang mungkin ada di tangan anda, termasuk virus korona. Biasakan mencuci tangan dengan kerap dan teliti menggunakan air bersih dan sabun atau cecair berasaskan alkohol.

  • Jaga jarak

Menjaga jarak yang selamat, terutama dari orang yang batuk atau bersin, dapat membantu mencegah penularan penyakit. Pastikan jarak sekurang-kurangnya 1 meter. Untuk mengelakkan penularan virus, disarankan untuk tidak menghabiskan banyak masa di luar rumah jika tidak penting. Bagi mereka yang batuk atau bersin, pastikan anda mengetahui etika batuk di tempat awam. Apabila anda batuk dan harus meninggalkan rumah, selalu pakai topeng.

Biasakan menutup mulut dan hidung dengan tisu ketika anda batuk, kemudian buang tisu yang anda batuk atau bersin ke dalam tong sampah. Sentiasa basuh tangan anda dengan air bersih dan sabun selepas setiap batuk. Anda boleh menggunakan cecair berasaskan alkohol aka pembersih tangan untuk membersihkan tangan.

Baca juga: Potensi Virus Corona dalam Pengangkutan Awam dan Pencegahannya

  • Jangan Sentuh Sentuhan Muka Anda

Salah satu bahagian tubuh yang paling rentan menjadi "sarang" virus adalah telapak tangan. Oleh itu, disarankan untuk tidak menyentuh mata, hidung, dan mulut terlalu kerap. Kerana, ia dapat memindahkan virus dari tangan ke mata, hidung, atau mulut yang kemudian memasuki badan dan membuat anda sakit.

  • Pergi ke doktor apabila gejala muncul

Segera pergi ke hospital terdekat jika anda mengalami simptom, seperti demam, batuk, dan kesukaran bernafas. Pemerintah Indonesia telah melantik sejumlah rumah sakit rujukan korona. Sekiranya boleh, anda disarankan untuk membuat panggilan telefon terlebih dahulu untuk mengetahui maklumat lengkap mengenai hospital yang akan anda kunjungi.

Walaupun telah diuji dan dinyatakan negatif, tetap perlu menjaga kesihatan dan kebersihan. Sentiasa ikuti nasihat pegawai perubatan.

  • Ikuti Berita

Pastikan juga selalu mengikuti informasi yang berkaitan dengan penyebaran virus korona dan mengelakkan perjalanan ke kawasan yang mempunyai banyak kes jangkitan virus. Sekiranya anda merasa tidak sihat, disarankan untuk tidak meninggalkan rumah kerana ini mungkin merupakan tanda awal jangkitan virus atau penyakit lain.

Selain itu, imuniti yang rendah dapat memudahkan virus menyerang badan. Ini penting untuk dilakukan untuk melindungi diri anda dan orang lain dari penyebaran virus korona.

Baca juga: Terhadap Virus Corona, 5 Pesakit di Indonesia dinyatakan sembuh

Sekiranya sakit di rumah, gunakan aplikasinya sebagai pertolongan cemas. Beritahu doktor anda mengenai gejala awal yang anda rasakan: Panggilan Video / Suara dan Berbual . Kemudian, doktor akan memberi nasihat dan sekiranya diperlukan, anda mungkin diarahkan untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut ke hospital rujukan COVID-19 terdekat ke tempat anda tinggal. Muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Nasihat penyakit Coronavirus (COVID-19) untuk orang ramai.
Kementerian Kesihatan.go.id. Diakses pada tahun 2020. Kesediaan untuk Jangkitan Coronavirus Novel.
Jangkitan Jangkitan Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Situasi Terkini Perkembangan Penyakit Coronavirus (COVID-19) 12 Mac 2020.