Merokok Meningkatkan Risiko Kanser Paru-Paru

, Jakarta - Merokok telah lama diketahui memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama pada paru-paru. Merokok sebenarnya boleh meningkatkan risiko seseorang terkena barah paru-paru. Kenapa begitu?

Dalam satu rokok, terdapat sejumlah bahan yang beracun dan berpotensi merosakkan sel-sel badan. Bukan hanya itu, sebatian dalam asap rokok ternyata mempunyai sifat karsinogenik, juga boleh menyebabkan barah. Dari 250 jenis bahan toksik dalam sebatang rokok, diketahui bahawa terdapat sekurang-kurangnya 70 jenis bahan yang boleh mencetuskan barah. Beberapa jenis sebatian dalam rokok yang boleh mencetuskan penyakit adalah karbon monoksida, nikotin, tar, benzena, serta kadmium, dan amonia.

Sayangnya, walaupun ada banyak kajian yang membuktikan bahaya merokok, kesadaran untuk berhenti merokok masih sangat rendah, terutama di Indonesia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa Indonesia adalah negara ketiga dengan jumlah perokok terbesar di dunia. Ini bermakna bahawa banyak orang Indonesia juga berpotensi menghidap barah paru-paru.

Baca juga: Dapatkan 5 Perkara Ini Sekiranya Anda Berhenti Merokok

Selain memicu barah paru-paru, menjadi perokok aktif juga dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan di hampir semua bahagian tubuh, dari jantung, ginjal, saluran darah, kesihatan pembiakan, tulang, hingga otak. Salah satu cara terbaik untuk mencegah barah paru-paru menyerang adalah dengan menjauhkan diri atau berhenti merokok.

Bahaya Kanser Paru-paru yang Perlu Diperhatikan

Kanser paru-paru adalah sejenis penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja, tetapi lebih berisiko menyerang perokok. Merokok bukan satu-satunya penyebab barah paru-paru, tetapi boleh menjadi penyebab utama atau faktor risiko terbesar untuk penyakit ini.

American Cancer Society mengatakan bahawa terdapat sekitar 20 peratus kematian akibat barah paru-paru, bahkan pada orang yang tidak pernah merokok. Kanser paru-paru boleh terjadi kerana terdedah kepada bahan-bahan tertentu yang secara tidak sengaja dapat menyebabkan barah, seperti pencemaran udara.

Baca juga: Perokok Pasif Juga Perlu Tahu, 8 Tanda Kanser Paru-Paru

Berita buruknya, kebanyakan barah paru-paru sering muncul tanpa menunjukkan gejala sama sekali, sehingga sukar dikesan. Itu menjadikan barah jenis ini hanya dapat dikesan ketika sudah memasuki tahap yang lebih parah, dan berubah menjadi salah satu jenis penyakit yang paling mematikan.

Kanser paru-paru sering menyebabkan gejala khas, iaitu batuk yang tidak hilang. Batuk yang berterusan boleh menjadi tanda tumor menyekat saluran udara, memicu batuk. Ia boleh menjadi lebih teruk jika batuk yang berlaku disertai dengan pendarahan. Batuk yang disertai dengan pendarahan boleh menjadi tanda bahawa sel barah telah menyerang tisu paru-paru yang sihat.

Selain batuk, penyakit ini juga sering mencetuskan gejala lain seperti suara serak, keputihan lendir kemerahan, sakit ketika menelan hingga sakit dada. Kesakitan pada barah paru-paru berlaku kerana serangan sel barah di dinding dada, di mana terdapat banyak ujung saraf. Ini menyebabkan rasa sakit menjadi tidak tertahankan, dan bertambah buruk apabila anda menarik nafas panjang, batuk, atau ketawa.

Baca juga: Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

Masih ingin tahu mengenai kanser paru-paru dan kaitannya dengan merokok? Tanya doktor di aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!