Wow, Hubungan intim dapat meningkatkan kemampuan otak

Jakarta - Seiring waktu, tidak jarang sebilangan pasangan mula mengalami penurunan minat untuk melakukan aktiviti bersama. Termasuk soal hubungan intim. Bukan lagi rahsia bahawa semakin tua menjadikan seseorang cenderung memilih untuk mengelakkan aktiviti yang memakan banyak tenaga.

Tetapi tahukah anda bahawa suami dan isteri yang selalu melakukan hubungan seks mempunyai manfaat yang baik untuk otak. Sejumlah penyelidik dari Universiti Coventry di UK membuktikannya. Memetik Psikologi Hari Ini, pada tahun 2016 menerbitkan hasil penyelidikan yang menunjukkan bahawa lelaki dan wanita tua yang aktif secara seksual mempunyai fungsi kognitif yang lebih baik. Mereka yang melakukan hubungan seks secara konsisten mempunyai skor kognitif yang lebih tinggi daripada pasangan yang lebih tua yang tidak atau jarang melakukan hubungan seks.

Penyelidikan lebih lanjut dilakukan untuk mengetahui sejauh mana kesan aktiviti ini terhadap kesihatan otak. Penyelidik memerhatikan ke arah mana perubahan kognitif berlaku. Hasilnya, sebanyak 73 peratus peserta kajian berusia 50 hingga 83 tahun mengesahkan fakta ini.

Para peserta diminta mengisi kuesioner mengenai keadaan kesihatan, gaya hidup dan kekerapan melakukan hubungan seks dengan pasangan mereka. Mereka juga menjalani ujian Penilaian Pemeriksaan Kognitif III (ACE-III) Addenbrooke untuk mengukur perhatian, ingatan, kefasihan, bahasa, dan kemampuan visuospasial. Dari siri ujian tersebut, didapati bahawa pasangan tua yang mempunyai kehidupan yang lebih aktif secara seksual mempunyai skor yang lebih tinggi dalam bidang kefasihan verbal dan kemampuan visuospatial.

Bagaimana hubungan seksual mempengaruhi otak?

Para penyelidik mengesyaki bahawa sebab biologi hubungan antara aktiviti seksual dan bidang kognisi tertentu berkaitan dengan dopamin. Itulah neurotransmitter yang berfungsi mengatur emosi yang menyenangkan. Dopamine juga berperanan untuk mendorong seseorang melakukan aktiviti yang menggembirakan dan membuat badan berasa sihat.

Aktiviti seksual diketahui dapat meningkatkan pengeluaran dopamin, yang juga menyederhanakan memori, fokus, dan perhatian yang berfungsi, dan mengawal aliran maklumat ke seluruh otak. Inilah yang kemudian berfungsi untuk mengekalkan dan mengekalkan fungsi kognitif seseorang walaupun dia sudah memasuki usia tua.

Akhirnya, dari kajian ini dapat disimpulkan bahawa seseorang yang aktif secara seksual mempunyai potensi penurunan kognitif yang lebih rendah. Di samping itu, dengan bertambahnya usia, hubungan intim dikatakan dapat membantu seseorang melakukan aktiviti sosial yang tinggi. Kesihatan fizikal dan mental juga semakin baik.

Lalu, berapa kerap seseorang harus melakukan hubungan seks dengan pasangan?

Pada dasarnya tidak ada batasan mengenai hal ini, selagi kedua-dua pihak tidak merasa terbeban. Tetapi bagus untuk mengikuti irama badan dalam menjadualkan hubungan intim antara suami dan isteri.

Maksudnya, anda mesti memperhatikan kekerapan melakukan hubungan seks dengan irama badan, alias keadaan fisiologi pada wanita dan lelaki. Nasihat pakar adalah melakukan hubungan seks secara berkala 1-4 kali seminggu.

Pertimbangannya adalah masa yang diperlukan badan dan organ pembiakan untuk mengatur sperma. Di samping itu, seperti bahagian badan yang lain, bahagian intim juga mempunyai batas dan ada baiknya anda dan pasangan anda mengetahui dan tidak menyeberangi batas ini.

Sekiranya anda atau pasangan memerlukan nasihat mengenai cara menetapkan corak hubungan terbaik, hubungi doktor di hanya. Anda boleh berbincang dengan beberapa doktor berpengalaman melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Beberapa produk kesihatan, termasuk keperluan seksual, boleh dibeli di. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.