Diet yang betul untuk mengekalkan berat badan yang seimbang

, Jakarta - Untuk menjaga kesihatan, salah satu faktor yang dapat dilakukan adalah dengan selalu menjaga keseimbangan berat badan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan, seperti bersenam dan menjaga diet yang sihat. Pasukan cuba menerangkan tentang beberapa corak pemakanan yang betul agar tetap mempunyai berat badan yang ideal. Inilah perbincangan penuh mengenai perkara ini!

Cara Memilih Diet yang Betul untuk Keseimbangan Berat

Seiring dengan usia, makanan yang dimakan dan jumlahnya hampir sama, dan badan juga menjadi kurang aktif. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dari masa ke masa. Selain itu, metabolisme juga melambat seiring bertambahnya usia, serta komposisi badan yang mungkin jauh berbeza ketika anda masih muda. Salah satu cara untuk mengekalkan berat badan yang seimbang adalah dengan mengamalkan diet yang betul.

Baca juga: Inginkan Umur Panjang, Cubalah Corak Makan Sihat Ini

Setiap orang perlu memilih makanan yang padat nutrien dan tetap aktif sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Makanan yang dirancang biasanya terdiri daripada sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan yang penuh dengan vitamin, serat, dan mineral. Oleh itu, anda mesti mengetahui penerapan diet yang betul untuk menjaga keseimbangan berat badan agar badan tetap sihat. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

1. Meningkatkan Penggunaan Serat

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga keseimbangan dalam tubuh adalah dengan menambahkan beberapa makanan yang kaya dengan serat. Kandungan ini terdapat dalam banyak makanan, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Banyak kajian menunjukkan bahawa makan lebih banyak makanan kaya serat dapat membantu menurunkan berat badan dan menjauhkannya.

2. Kurangkan Pengambilan Gula

Anda juga perlu mengurangkan dan bahkan mengehadkan pengambilan gula untuk mengekalkan berat badan yang seimbang. Gula berlebihan adalah sebab utama seseorang menambah berat badan yang tidak sihat sehingga menyebabkan beberapa masalah kesihatan, seperti diabetes dan penyakit jantung. Oleh itu, pastikan semua makanan yang anda makan rendah kandungan gula sehingga berat badan anda tetap ideal.

Sekiranya anda ingin mengetahui jumlah minimum pengambilan gula di dalam badan, periksa di hospital yang sesuai dengannya anda boleh buat. Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh memilih hospital terdekat dan menetapkan waktu yang anda mahukan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Corak Makan Sihat yang Disyorkan Semasa Pandemik COVID-19

3. Memenuhi Keperluan Lemak Sihat

Lemak selalunya merupakan perkara pertama untuk berhenti makan ketika berusaha menurunkan berat badan. Sebenarnya, lemak sihat sebenarnya dapat membantu anda untuk mendapatkan berat badan ideal. Beberapa makanan yang kaya dengan lemak sihat, seperti minyak zaitun, alpukat, dan kacang-kacangan sangat berguna untuk dimasukkan dalam diet harian anda. Ia juga dapat membantu anda bertahan lebih lama dan mengurangkan keinginan untuk makanan ringan.

4. Minimumkan Gangguan

Kebiasaan makan di depan TV atau komputer boleh menyebabkan seseorang mengambil lebih banyak kalori dan menambah berat badan. Oleh itu, pastikan makan di meja makan untuk menjauhkan diri daripada gangguan yang berpotensi agar dapat mengekalkan berat badan yang seimbang. Selain itu, alat juga merupakan salah satu yang perlu dielakkan semasa makan.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat dengan Melaksanakan Garis Panduan Pemakanan Seimbang

Itulah beberapa corak makan yang boleh anda gunakan untuk mengekalkan keseimbangan berat badan. Dengan melakukan rutin ini secara rutin, diharapkan tubuh tetap sihat sehingga dapat menghindari semua penyakit berbahaya. Selain diet, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur agar simpanan lemak buruk yang masuk ke dalam badan dapat dibakar dengan baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 25 Petua Diet Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan dan Meningkatkan Kesihatan.
Institut Penuaan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Mengekalkan Berat yang Sihat.