7 Latihan yang Baik untuk Kesihatan Tulang

, Jakarta - Setelah mencapai usia 20 tahun, kepadatan tulang akan menurun. Semasa kita muda, tulang masih dapat tumbuh semula dengan cepat, jadi tulang masih padat dan kuat. Dengan bertambahnya usia, tulang tua tidak segera diganti dengan tulang baru dan tidak lagi tumbuh. Akibatnya, tulang perlahan menjadi lebih rapuh dari masa ke masa. Tulang menjadi lemah, berliang, dan lebih mudah patah tulang.

Baca juga: Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting

Keadaan ini tidak dapat dielakkan, jadi lebih baik mencegah osteoporosis dari usia muda. Penjimatan tulang ini dapat diperoleh dengan memakan makanan kaya kalsium yang seimbang dengan senaman untuk menguatkan tulang. Berikut adalah cadangan untuk sukan yang diketahui dapat menjaga kesihatan tulang, iaitu:

  1. Basikal

Berbasikal adalah jenis sukan yang menyeronokkan dan sihat. Selain anda dapat berjalan-jalan di kawasan sekitar, berbasikal dapat menguatkan otot kaki. Apabila anda mengayuh basikal automatik, anda menggunakan otot kaki anda, dengan itu meningkatkan kekuatan tulang paha depan dan belakang dan menguatkan sendi lutut.

  1. berjoging

Sekiranya anda bertanya jenis senaman apa yang paling murah, maka jawapannya adalah berjoging. Sukan ini boleh dilakukan di mana sahaja tanpa perlu mengeluarkan wang. Jogging boleh dikatakan sebagai trend kecergasan yang tidak akan terhakis mengikut masa. Berjoging sekurang-kurangnya empat jam seminggu dapat mengurangkan risiko patah tulang pinggul sebanyak 41%. Walau bagaimanapun, kelajuan dan intensiti joging perlu disesuaikan dengan tahap kecergasan semasa.

  1. Golf

Membawa beg golf dan mengayunkan kelab golf dapat menambah banyak kerja badan bahagian atas. Juga, mengejar bola golf ke titik di mana ia berhenti juga meletakkan pinggul dan tulang belakang anda di tempat kerja.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menguatkan Tulang dan Mencegah Osteoporosis

  1. Tarian

Menari salsa, samba, zumba, dan tango adalah beberapa tarian yang menggunakan pinggul. Selain membuat pam jantung lebih keras, menari juga dapat membina tulang sehingga mereka menjadi lebih kuat ketika anda melakukannya dengan kerap. Senamrobik, kickboxing dan sejenisnya juga boleh dicuba kerana mereka melatih kekuatan otot dan tulang melalui pelbagai pergerakan dan langkah.

  1. Kembara

Berjalan menanjak atau menuruni bukit ketika berjalan kaki juga dapat meningkatkan kepadatan tulang, terutama di pinggul. Selain faedah kesihatan, mendaki dapat menghilangkan tekanan kerana anda dapat melihat pemandangan yang indah dan bertemu dengan orang baru.

  1. Sukan Raket

Tenis, skuasy, dan mendayung dapat meningkatkan kepadatan tulang. Setiap kali anda mengayunkan raket, pergerakan dapat menekan lengan, pergelangan tangan, dan bahu. Berlari mengejar bola juga dapat menggerakkan pinggul dan tulang belakang anda.

  1. Latihan kekuatan

Mengangkat berat, menggunakan alat berat yang terdapat di gim atau melakukan gimnastik adalah bentuk latihan kekuatan atau ketahanan. Menanggung berat alat dan juga berat badan anda sendiri, secara automatik menekankan rangkaian otot dan tulang. Cuba bersenam sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk merangsang pertumbuhan tulang.

Baca juga: Kesihatan Tulang Dapat Dijaga Dengan Vitamin Ini

Itulah beberapa jenis latihan yang boleh anda pilih untuk merangsang pertumbuhan tulang, menjadikannya lebih padat dan kuat. Sekiranya anda mengalami sakit sendi, atasi dengan ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda beli melalui aplikasi .

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Latihan Menanggung Berat: 8 Latihan untuk Tulang Kuat.
NHS. Diakses 2019. Latihan untuk tulang yang kuat.