Bolehkah Memegang Tikus Sepanjang Hari Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel?

Jakarta - Sindrom terowong karpal adalah keadaan yang menyebabkan kawasan pergelangan tangan mengalami kebas, sakit, atau kesemutan. Ini berlaku kerana penyempitan salah satu saraf utama tangan, saraf yang mengalaminya disebut saraf median.

Pekerja pejabat yang setiap hari menggunakan alat elektronik seperti komputer riba, tetikus , atau alat umumnya telah mengalami kesakitan di kawasan pergelangan tangan. Sekiranya perkara ini sering berlaku, anda harus berhati-hati. Baca lebih banyak maklumat mengenai sindrom terowong karpal di sini!

Gejala Sindrom Carpal Tunnel

Selain kekejangan pergelangan tangan, terdapat beberapa gejala lain yang boleh muncul pada mereka yang mengalami sindrom, iaitu:

1. Sakit di jari, di bahagian tangan atau lengan.

2. Kebas tangan dan kesemutan.

3. Ibu jari berasa lemah atau sukar untuk mencengkam.

Gejala ini biasanya datang dan pergi, dan bertambah buruk pada waktu malam. Dalam beberapa kes, sindrom terowong karpal boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa. Oleh itu, rawatan awal apabila gejala sindrom muncul terowong karpal ini adalah perkara yang betul.

Baca juga: 4 Gejala Sindrom Carpal Tunnel

Sekiranya tekanan pada saraf median bertambah buruk, ia boleh menyebabkan kerosakan saraf yang lebih fatal dan gejala yang semakin teruk. Rawatan untuk sindrom ini biasanya pembedahan untuk mengurangkan tekanan pada saraf median.

Selain Memegang Tetikus Ini Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel

Jadi, apa yang menyebabkan sindrom terowong karpal ? Sindrom ini berlaku kerana penyempitan terowong karpal kerana pergelangan tangan yang bengkak. Saluran penyempitan menekan saraf median, yang menyebabkan kesakitan dan gejala lain.

Walau bagaimanapun, beberapa sebab lain sindrom terowong karpal adalah kebiasaan menggerakkan tangan dan pergelangan tangan berulang kali dengan cara yang sama, misalnya menaip, menulis, termasuk menggunakan tetikus komputer.

Baca juga: Ketahui Jenis Kecederaan Akibat Jari Mallet

Wanita hamil juga sering mengalami sindrom terowong karpal kerana perubahan hormon dan penumpukan cecair. Beberapa penyakit, seperti gangguan muskuloskeletal, kekurangan tiroid (hipotiroidisme), dan diabetes juga boleh mencetuskan keadaan sindrom ini.

Kerana simptom boleh datang dan pergi, dan sebelum mereka bertambah buruk, anda boleh mengikuti beberapa cara berikut untuk merawat sindrom karpal terowong:

1. Menggunakan Plat di Pergelangan Tangan

Untuk mengurangkan gejala yang berlaku, orang yang menghidapnya sindrom terowong karpal boleh menggunakan serpihan pada pergelangan tangan. Penggunaan serpihan ini dapat membantu mengurangkan tekanan pada saraf sehingga alirannya menjadi lancar.

Lebih baik menggunakannya pada waktu malam sebelum tidur. Untuk hasil maksimum, disarankan untuk menggunakannya selama satu bulan atau ketika pesakit merasakan perubahan yang lebih baik.

Walaupun semasa rawatan, orang dengan sindrom ini harus menghentikan aktiviti yang membuat pergelangan tangan mereka membengkok terlebih dahulu. Pengoperasian alat kerja yang memancarkan getaran atau memainkan alat muzik juga mesti dihentikan untuk mempercepat proses penyembuhan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Wanita Hamil mudah dijangkiti CTS

2. Mengambil ubat penahan sakit

Jenis ubat yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini adalah parasetamol atau ibuprofen. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat ini hanya akan membantu untuk waktu yang singkat dan tidak menghentikan gejala secara kekal.

3. Rawatan Alternatif

Beberapa kajian menunjukkan bahawa beberapa rawatan alternatif yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan melakukan senaman tangan, melakukan yoga, atau akupunktur sehingga gejala dapat dikurangkan atau bahkan sembuh sepenuhnya.

Sentiasa menjaga kesihatan anda dengan bersenam dengan tekun dan makan makanan yang sihat. Sekiranya gejala sindrom karpal terowong muncul, jangan ragu untuk segera meminta doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Sekiranya anda perlu membeli ubat tanpa meninggalkan rumah, gunakannya hanya!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Carpal Tunnel.

  • Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sindrom terowong karpal.