Ketahui Punca Osteoporosis

, Jakarta - Osteoporosis adalah sejenis gangguan kesihatan yang menyerang tulang. Keadaan ini berlaku kerana penurunan kualiti kepadatan tulang. Ini kemudian menyebabkan tulang menjadi keropos dan mudah retak, malah patah. Sebenarnya, apa yang menyebabkan seseorang mendapat penyakit ini?

Pada peringkat awal, osteoporosis sering tidak dapat dikesan dan tidak disedari. Masalah ini umumnya hanya ditemui setelah patah tulang dijumpai di tulang yang timbul setelah penghidapnya jatuh. Sebilangan besar kes osteoporosis menyebabkan patah tulang di pergelangan tangan, pinggul, dan tulang belakang.

Berita buruknya, wanita dikatakan mempunyai risiko terkena osteoporosis hingga empat kali lebih besar. Risiko penyakit ini menjadi lebih besar pada wanita yang telah mengalami menopaus. Walaupun begitu, sebenarnya keadaan ini juga dapat dialami oleh lelaki, wanita muda, dan juga kanak-kanak.

Baca juga: Ketahui 4 Punca Osteoporosis pada Wanita

Terdapat lima perkara yang sering menjadi penyebab osteoporosis.

  • Umur

Penuaan yang berlaku secara semula jadi adalah salah satu penyebab osteoporosis. Seiring bertambahnya usia, kepadatan tulang menurun, meningkatkan risiko osteoporosis. Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, sebenarnya risiko penyakit ini menjadi lebih besar pada orang tua. Apabila anda semakin tua, kepadatan tulang menurun dan menjadi semakin lemah, lebih berpori, dan mudah patah tulang.

  • Perubahan Hormon

Perubahan hormon yang berlaku di dalam badan adalah salah satu penyebab osteoporosis, terutama pada wanita. Ketumpatan tulang sebenarnya dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam badan. Risiko osteoporosis menjadi lebih besar pada wanita yang pernah mengalami menopaus, terutamanya menopaus ini yang berlaku sebelum usia 45 tahun. Kerana setelah wanita menopaus, terdapat penurunan hormon estrogen yang diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang.

  • Gaya Hidup Tidak Sihat

Ketumpatan dan kesihatan tulang juga dipengaruhi oleh gaya hidup yang anda jalani. Risiko penyakit ini menjadi lebih tinggi pada orang yang menjalani senaman atau diet berlebihan. Berhati-hatilah jika gaya hidup ini menyebabkan kekacauan dalam kitaran haid. Ini bukan sahaja mengancam kesihatan tulang, tetapi juga boleh mempengaruhi keadaan tubuh secara keseluruhan.

Sebaliknya, tidak bersenam atau tidak melakukan aktiviti dalam jangka masa panjang juga boleh meningkatkan risiko osteoporosis. Oleh itu, pastikan anda bersenam dan melakukan aktiviti fizikal secara sederhana dan seimbangkan dengan pengambilan makanan yang sihat.

Baca juga: 5 Sukan Yang Boleh Mencegah Osteoporosis

  • Kekurangan kalsium

Kekurangan pengambilan kalsium juga meningkatkan risiko osteoporosis. Tanpa kalsium, tubuh akan sukar membina semula sel tulang baru. Untuk menjaga kesihatan tulang, manusia memerlukan tahap kalsium yang stabil dalam darah. Sebenarnya, selain tulang terdapat banyak organ tubuh lain yang juga bergantung pada kalsium, termasuk jantung, otot, dan saraf.

  • Kekurangan Vitamin D

Vitamin D diperlukan oleh badan untuk membantu menyerap kalsium dalam badan. Selain itu, mineral jenis ini juga diperlukan agar tulang kekal sihat. Kekurangan vitamin D dalam badan boleh menyebabkan kehilangan tulang.

Salah satu sumber vitamin D terbaik adalah cahaya matahari langsung. Tetapi ingat, pastikan untuk memilih waktu yang tepat untuk berjemur, iaitu pada waktu pagi sebelum 10:00 WIB.

Baca juga: Osteoporosis boleh berlaku sejak kecil, betul?

Selain cahaya matahari, anda juga dapat membantu memenuhi keperluan vitamin D untuk tubuh dengan mengambil makanan tambahan. Kini lebih mudah untuk membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!