Makan Sayuran Mentah Tidak Sihat, Betul?

, Jakarta - Sayuran adalah bahagian penting dalam diet yang sihat dan seimbang. Sama ada dimasak atau mentah, sayur-sayuran masih sihat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, makanan mentah umumnya rentan terhadap pencemaran, dan sayur-sayuran tidak terkecuali. Sayuran mentah terdedah kepada pencemaran bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Memasak makanan sehingga dimasak sepenuhnya adalah kaedah yang paling tepat untuk mencegah keracunan makanan. Sebabnya, virus dan bakteria pada umumnya akan mati dalam suhu yang panas.

Baca juga:Ketahui Nutrien Sayuran Hijau yang Anda Tidak Boleh Lupa

Adakah Sayuran Mentah Tidak Sihat?

Sayuran mentah sering diproses menjadi salad yang lazat. Seperti yang anda ketahui, salad adalah salah satu makanan yang paling sihat dan rendah kalori. Jadi, sebenarnya sayur-sayuran mentah masih sihat, asalkan diproses dan dibersihkan dengan betul untuk mengelakkan pencemaran bakteria.

Sayuran mentah yang tidak dibersihkan dengan betul sangat berisiko terkontaminasi oleh bakteria berbahaya, seperti Salmonella , E coli , dan Listeria . Selain mencuci sayur dengan sempurna, ada beberapa langkah yang perlu anda pertimbangkan sebelum memakan sayur-sayuran mentah, seperti:

 • Pilih sayur-sayuran yang masih bagus dan elakkan memilih sayur-sayuran yang lebam atau rosak.
 • Pastikan sayur-sayuran tetap sejuk dengan memilih produk yang disejukkan atau disimpan di atas ais.
 • Pisahkan sayur-sayuran dari daging mentah, ayam dan makanan laut di keranjang belanja dan dalam beg runcit.
 • Basuh tangan, peralatan dapur, dan permukaan untuk menyediakan makanan, termasuk papan pemotong dan meja, sebelum dan selepas menyediakan buah dan sayur.
 • Bersihkan sayur-sayuran sebelum makan, memotong, atau memasak.
 • Basuh atau gosok sayur di bawah air yang mengalir.
 • Elakkan mencuci sayur dengan sabun atau pencuci.
 • Potong mana-mana kawasan yang rosak atau lebam sebelum makan.
 • Pisahkan sayur-sayuran dari makanan mentah asal haiwan, seperti daging, unggas, dan makanan laut.
 • Sejukkan sayur-sayuran dalam masa 2 jam setelah memotong atau mengupas pada suhu 5 darjah Celsius atau lebih sejuk dalam bekas yang bersih.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor atau pakar pemakanan anda melalui aplikasi tersebut . Melalui , anda boleh menghubungi mereka bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Baca juga: 15 Buah dan Sayuran yang Lebih Sihat Untuk Makan Dengan Kulitnya

Kumpulan Individu Paling Kerap Terhadap Keracunan Makanan

Sesiapa sahaja boleh mendapat keracunan makanan, tetapi orang-orang dalam kumpulan tertentu cenderung jatuh sakit dan menghidap penyakit yang lebih serius. Kumpulan ini adalah:

 • Dewasa 65 tahun ke atas.
 • Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.
 • Orang yang mempunyai masalah kesihatan atau mengambil ubat-ubatan yang menurunkan kemampuan tubuh untuk melawan kuman dan penyakit, seperti penderita diabetes, penyakit hati atau ginjal, HIV, atau barah.
 • Ibu mengandung.

Baca juga: Menolak Makan Sayur-sayuran, Bagaimana Memenuhi Nutrien dalam Badan?

Kumpulan individu ini sebenarnya kurang digalakkan makan sayur-sayuran mentah. Bagi kumpulan individu ini, lebih baik makan sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan lain yang dimasak dengan sempurna untuk mengelakkan keracunan makanan.

Rujukan:
Keselamatan makanan. Diakses pada tahun 2020. Keselamatan Buah dan Sayuran.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Apakah Bahaya Memakan Sayuran Mentah?