Berikut adalah 5 petua mudah untuk mengelakkan kuku kaki masuk

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami kuku kaki yang tumbuh semula? Keadaan ini sememangnya sangat tidak selesa dan boleh mengganggu penampilan kaki, jadi anda mesti memahami cara mencegah kuku kaki yang masuk ke dalam. Kuku kaki yang tumbuh ke dalam berlaku apabila kuku tumbuh ke dalam dan menusuk daging di kawasan sekitarnya, menyebabkan kesakitan yang luar biasa.

Lebih-lebih lagi, jika kuku kuku yang tumbuh ke dalam tidak dirawat, ia boleh dijangkiti dan kuku yang terkena boleh menjadi bengkak dan merah. Sekiranya ini berlaku, proses penyembuhan mungkin memakan masa lebih lama.

Baca juga: Kuku Kanak-kanak yang tidak bersalah? Atasi Segera dengan 4 Cara Ini

Cara mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam

Kemudian, untuk mengelakkan kuku kaki yang tumbuh ke dalam dan masalah jangkitan yang berkaitan, anda boleh mengikuti beberapa petua berikut:

Merendam Kaki Anda Setiap Kali Memotong Kuku Anda

Merendam kaki sebelum memotong kuku boleh menjadi cara melembutkan kuku. Dengan cara itu, anda boleh memotongnya dengan mudah tanpa masalah. Risiko memotong kuku tidak rapi atau menusuk kulit juga minimum, sehingga anda dapat menghindari kuku kaki yang tumbuh ke dalam.

Potong Kuku Dengan Betul

Cuba jangan cuai semasa memotong kuku. Elakkan memotong kuku terlalu pendek dengan potongan yang tidak rata di sudut, seperti membentuk lengkungan. Potong kuku lurus dengan gunting kuku. Elakkan juga memotong kuku dengan gunting, kerana terdedah kepada kecederaan. Memotong kuku dengan gunting akan lebih sukar, terutama di hujungnya.

Elakkan Trauma di Kawasan Kaki

Seperti yang kita ketahui, kuku jari kaki ke dalam sangat rentan terjadi pada jari kaki, terutama ibu jari. Untuk itu, cara seterusnya untuk mencegah kuku jari kaki masuk ke dalam adalah dengan tidak menekan kawasan jari kaki terlalu lama. Contohnya, ketika bermain bola sepak, berlari, atau melakukan sukan lain yang memberi banyak tekanan pada jari kaki. Sekiranya ini berlaku, cubalah menanggalkan kasut anda selama satu atau dua jam selepas itu, supaya kaki anda dapat bernafas lebih mudah.

Baca juga: Mengapa ibu jari kaki anda boleh tumbuh semula?

Pakai Kasut dan Stoking dengan betul

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi kasut yang terlalu ketat, kaus kaki atau stoking yang terlalu ketat, dan kasut tumit tinggi memberi tekanan terlalu banyak pada jari kaki anda boleh mencetuskan gangguan pencernaan. Kerana kuku yang terlalu kerap ditekan dapat tumbuh ke dalam dan menusuk kulit. Untuk itu, selalu gunakan kasut dengan ukuran yang betul dan stoking yang tidak terlalu ketat sebagai langkah untuk mengelakkan kuku kaki masuk ke dalam.

Jadi, bagaimana untuk mengetahui? Sekiranya jari kaki anda masih boleh digerakkan sambil memakai kaus kaki, itu tandanya mereka cukup longgar sehingga tidak akan merosakkan kuku kaki anda.

Menjaga Kuku Bersih

Bukan hanya badan yang perlu dijaga kebersihan, kuku juga. Terutama di bahagian bawah kuku yang sering menjadi sarang kotoran. Bersihkan kuku dengan memotongnya secara berkala dan membuang kotoran degil yang melekat di bawah kuku. Semasa mencuci kaki, jangan lupa mencuci kuku dan kawasan sekitarnya dengan sabun di bawah air yang mengalir.

Baca juga: Pangkalan untuk merawat kuku kaki menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam, kenapa?

Itulah sedikit penjelasan mengenai cara mencegah kuku kaki yang masuk ke dalam. Usahakan juga agar kuku sentiasa bersih dan jaga dengan betul sekiranya kuku anda cedera. Tetapi, jika anda memerlukan produk penjagaan kulit atau ubat untuk merawat luka, sekarang anda boleh mendapatkannya dengan mudah ! Dengan perkhidmatan penghantaran, anda kini dapat membeli produk kesihatan tanpa meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Apa tunggu lagi, mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh: Mengapa Mereka Berlaku?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Inenown Toenail.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Kuku Tertanam, Asasnya.