Petua Menurunkan Kolesterol untuk Pekerja Pejabat

“Gaya hidup dan kebiasaan makan yang tidak sihat akan membuat tubuh mudah terserang penyakit. Salah satunya adalah kolesterol yang sering terjadi pada pekerja pejabat yang menghabiskan lebih banyak masa duduk di belakang meja, sehingga aktiviti fizikal berkurang. Namun, anda boleh mengatasinya dengan petua mudah berikut. "

Jakarta - Kolesterol tinggi terjadi apabila kadar kolesterol dalam darah mencapai lebih dari 200 mg / dL. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akan mencetuskan risiko yang boleh dianggap berbahaya bagi tubuh, seperti kehadiran tekanan darah tinggi, penyakit jantung, hingga strok. Oleh itu, pekerja pejabat mesti mengetahui cara menurunkan kolesterol dengan betul untuk kehidupan yang lebih sihat.

Pelbagai Petua Mudah Menurunkan Tahap Kolesterol

Untuk mengetahui berapa banyak kolesterol dalam darah anda, anda pasti perlu melakukan pemeriksaan berkala, sekurang-kurangnya sekali setahun. Sekarang, melakukan ujian makmal jauh lebih mudah. Terdapat aplikasi yang boleh anda gunakan. Anda bukan sahaja boleh bertanya dengan doktor, anda juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk membeli ubat, atau membuat janji temu di hospital. Jadi, jangan biarkan anda belum muat turun aplikasinya, ya!

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Selain melakukan pemeriksaan berkala untuk mengetahui berapa banyak kolesterol dalam darah, anda juga boleh menjalankan beberapa petua ini untuk membantu menurunkan kolesterol:

  • Tingkatkan Pengambilan Buah dan Sayuran

Tanpa sebab, buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi serat yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah. Paling tidak, agar kadar kolesterol dalam darah tetap dalam jumlah normal, anda disarankan untuk memakan sekitar 500 gram buah atau sayur sehari.

  • Tingkatkan Pengambilan Makanan Tinggi Omega-3

Bukan hanya sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kandungan serat tinggi, meningkatkan pengambilan makanan dengan kandungan omega-3 yang tinggi juga dapat membantu menjaga kadar kolesterol dalam darah tetap normal. Terdapat banyak makanan kaya omega-3 yang mudah anda temui di pasar, seperti walnut, tuna, salmon, sardin, dan makarel.

Baca juga: Ini adalah Tahap Kolesterol yang Sihat dari segi Kesihatan

  • Tingkatkan Pengambilan Makanan Rendah Lemak

Kolesterol tinggi berlaku kerana pengambilan lemak berlebihan di dalam badan. Oleh itu, agar kolesterol anda tidak meningkat, cubalah mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tinggi, terutama lemak buruk, seperti makanan yang terdapat dalam makanan goreng dan makanan segera. Sebaliknya, pilih makanan dengan kandungan lemak rendah, seperti tempe, tahu, susu rendah lemak, kacang-kacangan, putih telur, ayam, ikan, dan daging lembu.

  • Bersenam secara Rutin

Tidak hanya menjaga diet yang sehat, menjaga kadar kolesterol tetap stabil juga dilakukan dengan berolahraga secara teratur. Senaman memang dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan, terutama organ jantung. Anda tidak perlu melakukan senaman berat, lakukan secara teratur selama 30 minit. Berlari, berjalan, berbasikal, atau berenang boleh menjadi pilihan alternatif latihan yang boleh anda lakukan sebelum memulakan aktiviti pada waktu pagi.

  • Jangan merokok

Bukan tanpa alasan, merokok juga mengganggu keseimbangan tahap kolesterol dalam badan, anda tahu. Merokok dapat menurunkan kadar kolesterol baik dalam badan dan membuat saluran darah menjadi kaku. Akibatnya, risiko yang berkaitan dengan penyakit jantung dan strok akan meningkat.

Baca juga: Berhati-hati dengan Kolesterol jahat Menyebabkan Atherosclerosis

Sekiranya anda terdedah kepada kolesterol, anda harus meningkatkan gaya hidup dan diet anda mulai sekarang. Elakkan semua pencetus, mulakan disiplin untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat dan jangan lupa bersenam. Walaupun anda bekerja, jangan lupa bahawa memiliki tubuh yang sihat tetap penting.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kolesterol Tinggi.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan lazat yang Menyihatkan Jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. 5 Perubahan Gaya Hidup Teratas untuk Meningkatkan Kolesterol Anda.