Inilah sebab makanan manis boleh membuat rongga

, Jakarta - Mengalami sakit gigi adalah pengalaman yang tidak menyenangkan bagi semua orang. Ketidakselesaan, menyukarkan makan makanan adalah salah satu kesan yang dirasakan oleh orang yang mengalami sakit gigi. Terdapat banyak sebab bagi orang untuk mengalami keadaan sakit gigi, salah satunya adalah masalah rongga.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Rongga?

Rongga adalah keadaan di mana gigi rosak dari enamel ke dentin, membentuk lubang. Gejala sangat pelbagai dan bergantung kepada keparahan yang dialami oleh penghidapnya. Banyak faktor menyebabkan seseorang mengalami rongga, salah satunya gemar makan makanan manis. Lalu, bagaimana makanan manis boleh menyebabkan rongga? Lihat ulasan di sini.

Inilah sebab makanan manis menyebabkan rongga

Kerosakan gigi adalah salah satu masalah gigi yang paling biasa dialami. Bermula dari orang dewasa, hingga kanak-kanak terdedah kepada rongga. Rongga adalah salah satu masalah gigi yang perlu diatasi dengan segera, jika tidak, rongga dapat membesar dan meningkatkan risiko jangkitan, kerosakan gigi, dan kehilangan gigi.

Lalu, adakah benar bahawa makanan manis boleh menyebabkan rongga? Pelbagai makanan manis memang merupakan makanan kegemaran bagi sesetengah orang, mulai dari kek, gula-gula, roti, minuman ringan, hingga bijirin. Melancarkan dari Institut Penyelidikan Pergigian dan Kraniofasial Nasional Sekiranya anda tidak membersihkan makanan manis yang tersisa di gigi anda, keadaan ini akan menyebabkan plak muncul. Plak adalah lapisan yang jelas dan melekit pada gigi yang menyebabkan rongga.

Nah, plak pada gigi yang terkumpul sebenarnya boleh diubah menjadi asid oleh bakteria. Plak adalah apa yang dari masa ke masa boleh menjadi tartar, untuk mengikis bahagian luar gigi dan membentuk lubang. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, bakteria dapat mengikis gigi ke bahagian dalam dan rongga akan menjadi lebih besar dan menyebabkan pelbagai gejala pada penghidapnya.

Baca juga: Jenis Makanan dan Minuman Yang Boleh Menyebabkan Rongga

Kenali Gejala Rongga

Tidak ada yang salah dengan mengenali gejala awal rongga sehingga keadaan ini dapat diatasi dengan segera dan tidak menyebabkan masalah kesihatan yang lebih buruk. Gejala yang dialami oleh orang dengan rongga sebenarnya akan disesuaikan dengan keparahan dan lokasi lubang pada gigi.

Secara amnya, lubang yang masih kecil dan tidak terlalu dalam tidak akan menunjukkan sebarang gejala. Atas sebab ini, sangat penting untuk memeriksa kesihatan pergigian anda dengan kerap di doktor gigi setiap 6 bulan untuk memastikan kesihatan gigi berada dalam keadaan optimum. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor gigi di hospital terdekat melalui aplikasi agar keadaan kesihatan gigi sentiasa dijaga dengan baik.

Biasanya, rongga yang sudah cukup parah dapat menyebabkan beberapa gejala pada penderita, seperti sakit gigi ketika mengunyah atau menggigit sesuatu, gigi menjadi lebih sensitif, sakit ketika anda makan makanan atau minuman bergula, sakit yang muncul secara tiba-tiba, bintik-bintik atau Titik hitam pada gigi adalah tanda berlubang, serta perubahan warna gigi.

Pencinta Makanan Manis, Lakukan Ini untuk Mencegah Rongga

Jangan risau, bagi anda yang gemar makanan manis, anda harus melakukan beberapa cara ini agar anda tidak mengalami rongga.

  1. Sentiasa cuba minum air selepas makan makanan manis untuk mengurangkan risiko sisa makanan melekat pada gigi anda.
  2. Anda juga dapat mengunyah permen karet yang tidak mengandungi pemanis atau gula untuk merangsang pengeluaran air liur di mulut, sehingga sisa makanan dapat dihanyutkan oleh air liur.
  3. Memenuhi keperluan kalsium badan untuk menguatkan keadaan gigi anda dengan memakan beberapa makanan, seperti keju atau yogurt.
  4. Bersihkan gigi dengan kerap sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Pastikan anda menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk menjaga kesihatan gigi anda.
  5. Hadkan pengambilan makanan manis dan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan serat.
  6. Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala di doktor gigi agar kesihatan gigi anda sentiasa terjaga.

Baca juga: Inilah Kepentingan Mencegah Rongga

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan berlakunya rongga. Mulai sekarang, jangan lupa membersihkan gigi dengan kerap dan batasi pengambilan makanan manis untuk menjaga kesihatan gigi.

Rujukan:
Institut Penyelidikan Pergigian dan Kraniofasial Nasional. Diperolehi pada tahun 2020. Proses Pembusukan Gigi: Cara Membuatnya dan Mengelakkan Rongga.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kerosakan Rongga / Gigi.