Apa yang Berlaku pada Otak Apabila Anda Mempunyai OCD

Jakarta - Gangguan kompulsif obsesif (OCD) atau gangguan obsesif-kompulsif adalah gangguan kesihatan mental kronik di mana penghidapnya mempunyai pemikiran atau dorongan yang tidak terkawal yang timbul berulang kali. Institut Kesihatan Mental Negara sebutkan, orang dengan OCD tidak dapat mengawal pemikiran atau tingkah laku mereka, walaupun tingkah laku itu berlebihan.

OCD tentu boleh mengganggu kualiti hidup penghidapnya. Seseorang boleh mengatasi masalah biasa dengan mengikuti desakan yang berlebihan atau tidak masuk akal. OCD menunjukkan gangguan otak yang disebabkan oleh pemprosesan maklumat yang salah. Orang dengan OCD mengatakan bahawa otak mereka tersekat pada desakan atau pemikiran tertentu.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai 5 Jenis Gangguan OCD

Perkembangan Otak pada Orang dengan OCD

Orang dengan gangguan obsesif-kompulsif memiliki lebih sedikit kawasan "kelabu" otak, yang menekan tindak balas dan kebiasaan. Pemeriksaan otak dapat menunjukkan bagaimana seseorang yang berisiko genetik mengembangkan gangguan OCD. Ujian yang telah dilakukan menunjukkan bahawa orang yang menghidap OCD mungkin mewarisi keadaan dari keluarga.

Pada orang yang menghidap OCD awal dan awal, mereka mungkin berbeza antara satu sama lain. Kajian pencitraan otak menunjukkan bahawa orang dengan OCD awal mengalami pengurangan ukuran kawasan tertentu yang tidak jelas pada orang yang OCDnya terjadi kemudian.

Menariknya, orang-orang dengan OCD awal mengalami penurunan fungsi kognitif (pemikiran) daripada orang-orang dengan OCD awal. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat mengapa ini berlaku dan sama ada ia akan memberi kesan pada rawatan.

Jika dibandingkan dengan orang yang tidak mempunyai OCD, orang dengan OCD menunjukkan lebih banyak aktiviti di kawasan otak yang berkaitan dengan mengenali kesalahan, tetapi kurang aktiviti di kawasan otak yang dapat menghentikan tindakan atau desakan kompulsif.

Tingkah laku juga berperanan dalam perkembangan OCD, terutama ketika seseorang berada dalam keadaan tertekan. Otak mula mengaitkan objek atau situasi tertentu dengan ketakutan. Sebagai tindak balas, anda mungkin mula menghindarinya dan membuat ritual untuk mengurangkan kegelisahan yang anda rasakan ketika anda mengalaminya.

Baca juga: Ketahui Obsesi Seksual dengan OCD

Perubahan pada serotonin neurokimia, dan juga dalam neurokimia dopamin atau glutamat, mungkin terdapat pada otak orang dengan OCD. Manusia nampaknya mengalami perubahan dalam pelbagai neurokimia, yang sebahagiannya bertanggungjawab untuk gejala OCD. Namun, belum jelas apakah perubahan neurochemical ini menyebabkan gejala OCD atau adakah ia timbul akibat mengalami gejala OCD. Di samping itu, OCD mempengaruhi fungsi otak. Orang dengan OCD mengalami fungsi otak yang berbeza daripada orang yang tidak mempunyai OCD.

Rawatan yang boleh menjalani Orang dengan OCD

Rawatan yang paling berkesan bagi pengidap OCD adalah Cognitive Behavior Therapy (CBT), khususnya jenis CBT yang disebut Exposure and Response Prevention (ERP), yang telah terbukti kuat dalam rawatan OCD. Di samping itu, rawatan dijalankan dengan ubat-ubatan yang disebut serotonin reuptake inhibitor (SRI).

Pilihan rawatan lain yang lebih invasif untuk OCD yang lebih teruk termasuk pembedahan saraf untuk memutuskan hubungan antara kawasan otak atau meletakkan elektrod di kawasan otak tertentu untuk memberi rangsangan.

Malangnya, masih ada orang yang berusaha merawat OCD mereka sendiri dengan penyalahgunaan bahan seperti dadah atau alkohol. Tingkah laku jenis ini sebenarnya boleh menyebabkan ketagihan.

Baca juga: Pengendalian Dilakukan pada Orang dengan OCD

Sekiranya anda mengenali seseorang yang anda kenali atau cintai bergelut dengan penyalahgunaan bahan akibat gangguan kesihatan mental, anda harus segera berbincang dengan psikologi melalui aplikasi tersebut. mengenai cara menyelesaikannya. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
NHS. Diakses 2020. Otak OCD 'berbeza'
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. OCD: Mekanisme otak menerangkan gejala
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Punca Berbeza Membangunkan OCD
Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Obsesif-Kompulsif