Betulkan Hormon, Inilah 6 Pilihan Sarapan Sihat

, Jakarta - Hormon mempunyai kesan besar terhadap kesihatan fizikal dan mental. Hormon memainkan peranan utama dalam mengawal selera makan, berat badan, dan mood. Kebiasaannya, kelenjar endokrin badan menghasilkan jumlah yang tepat bagi setiap hormon yang diperlukan untuk pelbagai proses dalam badan.

Mengambil protein dalam jumlah yang cukup baik untuk memperbaiki hormon. Protein menyediakan asid amino penting yang tidak dapat dibuat oleh badan anda sendiri dan harus dimakan setiap hari, sekurang-kurangnya ketika sarapan untuk memulakan hari yang baik. Berikut adalah sarapan pagi yang baik yang anda makan untuk meningkatkan hormon:

1. Alpukat

Buah hijau ini adalah tambahan yang enak untuk sarapan dan sangat baik untuk kesihatan, terutama hormon. Selain mengisi, alpukat dapat membantu menguruskan hormon stres. Selain itu, alpukat juga boleh mempengaruhi hormon yang mengawal kitaran haid pada wanita.

Baca juga: 5 Pilihan Makanan Terbaik untuk Sarapan

Alpukat mengandungi beta-sitosterol, yang dapat mempengaruhi kadar kolesterol darah dan membantu menyeimbangkan hormon stres kortisol. Sterol yang terdapat dalam alpukat juga mempunyai kesan terhadap estrogen dan progesteron, dua hormon yang bertanggungjawab untuk mengatur ovulasi dan kitaran haid.

2. Biji rami sebagai Tambahan Oatmeal dan Yoghurt

Biji rami mempunyai pelbagai jenis manfaat untuk hormon badan. Biji rami mengandungi sumber fitoestrogen penting yang disebut lignan. Lignan mempunyai kesan estrogenik dan antiestrogenik, dan juga mempunyai manfaat perlindungan terhadap beberapa jenis barah.

Biji rami juga merupakan sumber asid lemak, serat, dan antioksidan omega-3 yang hebat. Cuba makan dalam oatmeal, atau masukkan juga ke dalam oatmeal smoothie untuk sarapan.

Baca juga: Penting untuk Kesihatan Tubuh, Inilah 4 Kelebihan Sarapan

3. Brokoli

Ada sebab mengapa brokoli disyorkan untuk sarapan. Selain banyak khasiatnya, brokoli juga dapat berfungsi untuk mengimbangkan hormon. Sayuran jenis ini dapat membantu mengekalkan keseimbangan estrogen. Selain itu, kerana ia sangat tinggi kalsium, ia juga dapat membantu mencegah sindrom haid. Brokoli mengandungi sebatian fitogenogenik yang dapat meningkatkan metabolisme estrogen yang bermanfaat, serta membantu menghilangkan estrogen jahat dari tubuh.

4. Kacang tanah

Kacang seperti badam mempunyai kesan pada sistem endokrin yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Mereka juga dapat membantu menurunkan insulin dan mengekalkan kadar gula dalam darah. Kacang kenari khususnya mengandungi polifenol, yang dapat melindungi jantung dari sistem kardiovaskular dengan melawan radikal bebas di dalam tubuh. Komponen ini juga boleh mempunyai sifat anti-radang. Selain itu, kacang kaya dengan omega-3 yang baik untuk kesihatan otak.

5. Salmon

Ikan berlemak yang tinggi omega-3s baik untuk dimakan, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Satu hidangan ikan bukan sahaja dapat menjaga kesihatan jantung, tetapi juga dapat membantu mereka yang berisiko terkena penyakit kardiovaskular.

Ikan berlemak memberikan lemak yang sangat baik untuk sel-sel badan yang membawa kepada peningkatan hormon secara keseluruhan. Salmon juga boleh meningkat mood dan kognisi.

6. Gandum

Oleh kerana gandum adalah karbohidrat kompleks, ia dapat membantu menjaga kadar gula darah stabil, yang seterusnya memastikan tahap insulin dan androgen tetap dalam keadaan terkawal. Oat adalah sumber protein dan serat yang hebat, mempunyai 8 gram protein dan 5 gram serat setiap cawan. Gandum tidak mengandungi gluten, jadi sesuai sebagai menu sarapan pagi atau makanan ringan untuk orang yang menderita penyakit seliak juga.

Baca juga: 5 Pilihan Sarapan yang Sihat dan Mengisi untuk Anak Kecil Anda

Makan gabungan makanan sihat yang baik dan dapat mengekalkan keseimbangan hormon. Sekiranya anda mengalami sesuatu yang tidak biasa, anda harus berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk pengendalian yang betul. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Cara Semula Jadi untuk Mengimbangkan Hormon Anda
Kesibukan. Diakses pada tahun 2020. 10 Makanan Yang Dapat Membantu Mengimbangkan Hormon Anda Secara Semula Jadi