Siapa yang Menentukan Pemakanan Keluarga?

Jakarta - Ketika anak-anak masih kecil, kesedaran ibu bapa untuk menyediakan makanan berkhasiat mungkin masih tinggi. Selain dari fakta bahawa kanak-kanak berada dalam masa pertumbuhan emas, mereka juga mudah mengetahui tentang pelbagai jenis makanan. Itulah sebabnya pada masa ini, peranan ibu sangat besar sebagai penentu pemakanan keluarga. Dalam kes ini, membiasakan diri dengan anak-anak dan seisi keluarga untuk makan makanan yang sihat dan seimbang dari segi pemakanan.

Namun, apabila anak-anak semakin tua, mereka akan dapat menyesuaikan diri dengan apa yang dimakan oleh ibu bapa mereka, dan memilih makanan apa yang mereka sukai. Pada fasa ini, kadang-kadang ibu bapa mula cuai dalam menyediakan makanan sihat yang berkhasiat. Penyediaan makanan dalam keluarga akan beralih dari memenuhi keperluan pemakanan untuk menghilangkan rasa lapar dan memanjakan lidah.

Baca juga: 4 Petua untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat dalam Keluarga

Ibu bapa adalah Penentu Pemakanan Keluarga

Untuk mengelakkan penyakit berbahaya yang disebabkan oleh tabiat makan yang tidak sihat, mulailah merancang pemakanan keluarga mulai sekarang. Lihat semula apa jenis makanan keluarga yang dihidangkan selama ini. Adakah cukup berkhasiat? Adakah dimasak dengan betul sehingga kandungan nutrisi tidak hilang? Adakah tinggi gula, garam, dan minyak? Sekiranya ternyata makanan keluarga tidak cukup sihat, tidak akan pernah terlambat untuk berubah.

Baik ayah dan ibu, kedua-duanya mempunyai peranan penting dalam menjadi model peranan untuk kanak-kanak, mengenai diet. Kerana menukar diet tidak semudah memusingkan tangan, kerjasama kedua ibu bapa sangat diperlukan. Ibu bapa yang telah bersetuju dengan apa yang harus dimakan dan dielakkan oleh ahli keluarga akan cenderung mengikuti diet berkhasiat.

Dalam prosesnya, ibu biasanya lebih berperanan dalam menentukan menu harian, dari perancangan menu hingga membeli-belah. Namun, bapa sebenarnya boleh menyumbang idea menu makanan dan membeli-belah juga, anda tahu. Perkara penting untuk selalu diingat adalah, hidup dengan prinsip yang konsisten. Sekiranya seseorang itu "tidak berjaga-jaga", yang lain mesti mengingatkan.

Baca juga: Jaga pengambilan pemakanan anak anda sejak mereka berada dalam kandungan untuk mengelakkan mikrosefali

Apa Nutrisi yang Baik untuk Keluarga?

Bercakap mengenai pemakanan, apa sebenarnya pemakanan yang baik untuk keluarga? Tidak perlu keliru, sungguh. Pemerintah telah lama memiliki Panduan Pemakanan Seimbang, sebagai penyempurnaan prinsip 4 Sihat 5 Sempurna. Panduan ini bukan sahaja merangkumi pelbagai jenis makanan seperti karbohidrat, lauk, sayur-sayuran, buah, susu, tetapi juga menunjukkan bahagian yang tepat untuk setiap jenis makanan.

Sebagai contoh, jangan biarkan sayur-sayuran yang kita makan hanya tiga keping timun, dengan lauk sepotong ayam goreng, dua keping tempe, dan dua hidangan nasi ditambah keropok dan sambal. Mengisi memang, tetapi pemakanan tidak seimbang. Secara sederhana, komposisi makanan ruji adalah sama seperti sepinggan satu pinggan, sayur satu pertiga pinggan, lauk dan buah keseluruhan satu pertiga pinggan. Susu sebenarnya tidak harus kerana kandungan protein sudah diisi dengan lauk.

Lebih baik minum air dan hadkan pengambilan gula, garam, minyak. Begitu juga dengan makanan ringan. Pilih makanan ringan yang semenarik mungkin, seperti buah dan kacang yang dipotong. Namun, jika kesibukan tidak memungkinkan anda melakukan ini, pilih makanan ringan yang rendah natrium, lemak tepu, dan gula.

Baca juga: Untuk Kehidupan yang Lebih Sihat, Ini adalah 4 Nutrien Penting untuk Wanita

Sudah tentu, setiap ahli keluarga mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa kumpulan orang yang perlu menyesuaikan pengambilan pemakanan mereka, iaitu ibu mengandung / menyusui, balita, kanak-kanak dan remaja usia sekolah, dan orang tua. Walau bagaimanapun, prinsip asasnya lebih kurang sama, iaitu penggunaan setiap komponen makanan secara seimbang.

Sekiranya anda masih keliru mengenai corak pemakanan sihat untuk keluarga anda, anda boleh meminta bantuan pakar pemakanan dalam aplikasi . Kekal muat turun aplikasi di telefon bimbit anda, anda dapat berhubung dengan pelbagai doktor dan kepakaran mereka, yang bersedia membantu anda, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Jadi, sekali lagi, ayah dan ibu adalah penentu pemakanan keluarga, yang memainkan peranan penting dalam membentuk tabiat makan anak-anak. Contohnya, jika bapa suka membeli teh susu es atau ibu suka makanan goreng, anak akan terbiasa makan makanan yang serupa. Oleh itu, ibu bapa mesti dapat berusaha hidup sihat semaksimum mungkin untuk membentuk tabiat bayi.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA