Tidak Sesuai untuk Kanak-kanak, Inilah Punca Gagap Yang Muncul Ketika Orang Dewasa

, Jakarta - Gangguan pertuturan yang menyebabkan seseorang mengulang suku kata atau memanjangkan sebutan perkataan yang dikenali sebagai gagap. Punca kegagapan berlaku kerana gangguan otak, saraf, otot, atau faktor lain seperti kegelisahan, tekanan, tekanan sosial dan juga keturunan. Keadaan ini boleh dialami oleh kanak-kanak dan ini adalah keadaan yang tidak perlu dibimbangkan kerana ia hilang dengan usia kanak-kanak.

Walaupun gagap pada orang dewasa mempunyai kesan yang berbeza. Ini bukan hanya mengenai ketidakselesaan psikologi dalam komunikasi. Komunikasi yang baik adalah kunci kejayaan dalam membangun dan membina kerjaya.

Di samping itu, ia memberi kesan kepada kebahagiaan peribadi dan keluarga. Oleh itu, kegagapan pada orang dewasa memerlukan rawatan.

Gagap yang berlaku ketika orang dewasa bukanlah fenomena yang jarang berlaku, dan banyak tokoh terkenal atau orang biasa berjaya pulih dari keadaan ini. Gangguan pertuturan ini berkaitan dengan gangguan otot yang berkaitan dengan proses pertuturan.

Otot-otot ini merangkumi:

  • Pernafasan (paru-paru, bronkus, trakea).

  • Organ pertuturan aktif (lidah, bibir, lelangit lembut, pita suara, lidah).

  • Organ pasif (gigi, faring, laring dan bahagian organ lain yang tidak bergerak yang terlibat dalam pembentukan bunyi dan perkataan).

Semasa perbualan dengan pembicara, otot-otot alat vokal menguncup secara tiba-tiba, dan pertuturannya ternyata berselang. Keadaan bertambah buruk jika seseorang cuba bercakap dengan cepat atau bimbang, serta emosi yang berlebihan.

Baca juga: Kanak-kanak yang Gagap Menjadi Mangsa Pembuli, Inilah Yang Harus Anda Lakukan

Punca Gagap

Penyebab utama kegagapan pada orang dewasa adalah seperti berikut:

  • Gangguan Otak. Gangguan otak, baik kongenital atau yang berlaku secara tiba-tiba, seperti: strok , tumor otak, meningitis, dan kecederaan kepala menyebabkan kegagapan kerana impuls saraf yang tidak betul. Terdapat situasi di saraf yang membuat seseorang tergagap, sehingga memproses bahasa dengan cara yang tidak biasa. Ini berlaku apabila seseorang yang gagap telah mula bercakap walaupun otak belum memberi isyarat untuk kata-kata itu. Seseorang yang mempunyai masalah dengan lidah dan bibir mungkin tergagap ketika bercakap. Selain itu, orang yang mengalami kegagapan biasanya melakukan tindakan aktif di pelbagai bahagian badan seperti menyentuh tangan, mengayun atau menganggukkan kepala.

  • Punca Neurotik. Gagap pada orang dewasa boleh berlaku di bawah pengaruh situasi tertekan atau pengalaman emosi yang teruk. Seseorang boleh merasa takut, menyaksikan jenayah, bimbang keluarga atau mengalami situasi yang mengejutkan. Jenis kegagapan ini biasanya singkat.

  • Ubat Tidak Lengkap Sebagai Anak . Kadang-kadang ibu bapa mempercayai tanggapan gagap ketika anak-anak mereka menjadi lebih baik sendiri. Tetapi, jika ibu bapa tidak mengajak anak-anak mereka untuk melakukan rawatan sama sekali, penyakit ini boleh berubah menjadi bentuk kronik kerana kekejangan otot. Rawatan keadaan ini memerlukan masa lebih lama, memerlukan kesabaran untuk merawat keadaan ini.

  • Keturunan. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang tergagap, anda cenderung mengalami gangguan pertuturan ini. Secara nisbah, ada kemungkinan 60 persen seseorang akan mengalami kegagapan kerana berkaitan dengan darah dengan ahli keluarga yang gagap.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Terapi Pertuturan untuk Orang yang Gagap

Itulah penyebab kegagapan pada orang dewasa. Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda mengalami kegagapan dan ingin mengetahui cara mengatasinya, cubalah membincangkannya dengan doktor dari . Cara melakukannya dengan muat turun permohonan di App Store atau Play Store.