Perhatikan, ini adalah 7 keadaan yang boleh mencetuskan kegagalan jantung

"Beberapa keadaan boleh merosakkan atau melemahkan jantung, yang boleh menyebabkan kegagalan jantung. Salah satunya adalah tekanan darah tinggi atau darah tinggi yang membuat jantung bekerja lebih keras. Sekiranya tidak dirawat, otot jantung boleh menjadi terlalu kaku atau lemah untuk mengepam darah dengan betul. Ini juga boleh menyebabkan kegagalan jantung. "

, Jakarta - Gagal jantung adalah keadaan ketika jantung tidak dapat membekalkan darah ke seluruh badan dengan berkesan. Kesannya, mereka yang mengalami kegagalan jantung akan mengalami peredaran darah yang bergerak lebih lambat daripada orang normal pada umumnya. Sekiranya organ penting seperti jantung tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi yang lebih membawa maut atau mengancam nyawa.

Oleh itu, ada baiknya mengetahui beberapa keadaan yang boleh mencetuskan kegagalan jantung dan simptomnya, supaya rawatan dapat dilakukan lebih awal. Ingin tahu apa-apa? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Mengalami Gagal Jantung Kongestif, Perlu Kateterisasi?

Keadaan yang boleh mencetuskan kegagalan jantung

Dilaporkan dari Klinik Mayo, mana-mana keadaan berikut boleh merosakkan atau melemahkan jantung, yang boleh menyebabkan kegagalan jantung. Berikut adalah beberapa syarat ini, termasuk:

 1. Penyakit Arteri Koronari dan Serangan Jantung

Penyakit arteri koronari adalah bentuk penyakit jantung yang paling biasa dan penyebab kegagalan jantung yang paling biasa. Penyakit ini dicetuskan oleh penumpukan plak di dinding arteri yang membekalkan darah ke jantung dan bahagian badan yang lain. Perlu diingat bahawa plak ini terbentuk dari kolesterol dan bahan lain yang menetap di arteri. Akibat penumpukan ini, arteri akan menyempit dan mengeras, menjadikan aliran darah tidak lancar.

Sementara itu, serangan jantung boleh berlaku secara tiba-tiba sekiranya arteri koronari tersumbat sepenuhnya. Serangan jantung boleh merosakkan otot jantung, menjadikan jantung tidak dapat mengepam darah secara optimum seperti sebelumnya.

 1. Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi dapat membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengedarkan darah ke seluruh badan. Lama kelamaan, ini dapat menjadikan otot jantung terlalu kaku atau terlalu lemah untuk mengepam darah dengan betul.

 1. Injap Jantung Patah

Injap jantung berperanan menjaga aliran darah ke arah yang betul. Apabila injap jantung rosak kerana cacat jantung, penyakit arteri koronari atau jangkitan jantung, ia dapat memaksa jantung bekerja lebih keras. Akibatnya, kerja yang lebih sukar injap dapat melemahkan jantung dari masa ke masa.

 1. Kerosakan pada Otot Jantung

Keadaan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, termasuk penyakit tertentu, jangkitan, dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Bukan hanya itu, beberapa faktor seperti kesan toksik dari penggunaan dadah juga boleh mencetuskannya. Selain itu, faktor genetik juga dapat berperanan dalam meningkatkan risiko kerosakan pada otot jantung.

 1. Miokarditis

Keradangan otot jantung atau miokarditis adalah keadaan yang juga boleh mencetuskan kegagalan jantung. Miokarditis umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, termasuk virus COVID-19 dan boleh menyebabkan kegagalan jantung sebelah kiri. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, miokarditis juga boleh disebabkan oleh pendedahan kepada bahan berbahaya kepada penggunaan ubat tanpa preskripsi doktor.

 1. Penyakit Jantung Kongenital

Sekiranya seseorang yang memilikinya mempunyai jantung dan ruang atau injap yang belum terbentuk dengan betul, bahagian jantung yang sihat harus bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan jantung.

 1. Menghidap Aritmia

Aritmia adalah gangguan yang menyebabkan irama jantung yang tidak normal. Orang dengan aritmia dapat merasakan irama jantung mereka terlalu cepat, terlalu perlahan, atau bahkan tidak teratur. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kedua-dua irama degupan jantung yang terlalu cepat atau terlalu perlahan boleh mencetuskan kegagalan jantung.

Faktor Risiko Yang Juga Boleh Mencetuskan Kegagalan Jantung

Selain beberapa keadaan yang boleh mencetuskan kegagalan jantung, anda juga perlu mengetahui pelbagai faktor risiko, walaupun anda tidak menghidap penyakit jantung. Contohnya, seperti usia lanjut, sejarah tekanan darah tinggi, obesiti, dan diabetes. Selain itu, gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, kurang bersenam, pengambilan alkohol yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung.

Baca juga: 7 Makanan Sihat yang Baik untuk Jantung

Gejala Gagal Jantung

Kegagalan jantung boleh menjadi kronik (berterusan), atau akut (tiba-tiba). Berikut adalah beberapa gejala yang boleh muncul ketika seseorang mengalami kegagalan jantung, termasuk:

 • Sesak nafas ketika berbaring atau semasa bersenam.
 • Mudah berasa letih atau lemah.
 • Denyutan jantung tidak teratur.
 • Berkurangnya keupayaan untuk bersenam.
 • Batuk berterusan atau mengi dengan lendir putih atau merah jambu.
 • Bengkak di kawasan perut (perut).
 • Peningkatan berat badan yang cepat dari penumpukan cecair.
 • Selera makan berkurang dan sering berasa mual.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Merasa sakit dada, sekiranya kegagalan jantung disebabkan oleh serangan jantung.

Sekiranya anda merasakan keluhan ini, lebih baik segera berjumpa doktor. Sehingga rawatan dapat dilakukan seawal mungkin, untuk mengurangkan risiko komplikasi yang lebih fatal.

Baca juga: Makanan Kaya Serat Kuat Mencegah Penyakit Jantung Koronari

Itulah beberapa keadaan yang boleh mencetuskan kegagalan jantung. Untuk mencegahnya, sebenarnya dapat dilakukan melalui penerapan gaya hidup sihat untuk mengurangkan faktor risiko. Contohnya, seperti bersenam secara teratur dan memenuhi pengambilan nutrien badan. Selain makanan sihat, memenuhi pengambilan nutrien penting juga dapat dilakukan melalui pengambilan vitamin atau makanan tambahan.

Melalui aplikasi tersebut , anda boleh membeli vitamin atau makanan tambahan mengikut keperluan anda. Sudah tentu, tanpa perlu meninggalkan rumah, atau beratur lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

hati.org. Diakses pada tahun 2021. Punca dan Risiko Kegagalan Jantung
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gagal jantung