Mendidik Anak Suka Mengira, Inilah Caranya

, Jakarta - Sebilangan orang tidak menyukai matematik kerana mereka tidak terbiasa belajar mengira sejak kecil. Sudah tentu, pelajaran yang berkaitan dengan matematik boleh menakutkan dan membingungkan. Oleh itu, peranan ibu bapa sangat penting dalam mendidik anak-anak untuk membiasakan diri dengan pelajaran matematik.

Ketika kanak-kanak masih di peringkat awal, itulah masa yang tepat untuk mengajar mereka mengira. Sekiranya kanak-kanak biasa mengira dari usia dini, ini akan memudahkan mereka menguasai pelajaran matematik di kemudian hari. Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa muslihat yang boleh dilakukan untuk mendidik anak-anak agar terbiasa mengira.

Baca juga: 5 Cara Mendapatkan Anak-anak Suka Mengira dan Matematik

Trik Mengajar Anak-anak Mengira

Mendidik anak-anak untuk suka mengira bukanlah perkara yang mudah, tetapi boleh dilakukan dengan beberapa helah mudah. Berikut adalah beberapa helah yang boleh dilakukan untuk mengajar kanak-kanak suka mengira:

  1. Ajar Anak Mengira dengan Menyanyi

Salah satu muslihat yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mendidik anak-anak mereka suka mengira adalah dengan menyanyi. Pada masa ini, terdapat pelbagai jenis lagu mengenai penghitungan yang dapat didengarkan oleh ibu kepada anak-anak mereka. Dengan lagu-lagu ini, malah menghitung dapat menggembirakan si kecil anda dan dia tidak akan cepat bosan.

  1. Memasukkan Nombor dalam Aktiviti Harian

Satu lagi muslihat yang boleh anda lakukan untuk membuat anak kecil anda suka mengira adalah membiasakan diri dengan nombor dalam aktiviti hariannya. Contohnya, ketika membawa anak pergi membeli-belah di pasar, ibu boleh meminta anak itu memasukkan tiga biji epal ke dalam beg membeli-belah. Dengan mempraktikkannya lebih kerap dalam aktiviti harian, si kecil akan belajar mengira dengan lebih pantas. Di samping itu, dia juga lebih mengetahui mengenai nama barang ketika menolong ibunya.

Baca juga: 5 Cara Mengajar Anak-anak Suka Matematik

  1. Pilih Mainan Kanak-kanak Berkaitan dengan Nombor

Bermain sambil belajar boleh dijadikan kaedah untuk mengajar kanak-kanak pelbagai perkara, termasuk mengira. Dengan cara itu, kanak-kanak tidak akan cepat bosan dan lebih cepat menguasai bahan yang diajar. Walaupun begitu, ibu masih harus membimbing proses pembelajaran. Dengan cara itu, dia akan lebih memahami pelajaran yang diajar melalui permainan yang dimainkannya.

Kadang-kadang tidak mudah untuk membuat anak-anak suka mengira. Sekiranya anda masih memerlukan nasihat mengenai perkara ini, pakar pediatrik atau psikologi dari boleh tolong. Kaedahnya mudah, ibu hanya perlu muat turun aplikasi melalui App Store dan Google Play.

  1. Melukis sambil Membilang

Ibu juga dapat mengajar anak-anak mengenai nombor dengan kaedah melukis. Dengan cara ini, si kecil dapat membiasakan diri semasa melukis sambil belajar mengira. Contohnya, semasa ibu menuliskan nombor, minta anak melukis objek tersebut mengikut nombor yang ditunjukkan. Di samping itu, ibu juga boleh melakukan sebaliknya, iaitu dengan menarik beberapa objek dan meminta anak-anak menyebutkan berapa banyak objek yang terdapat dalam gambar.

  1. Membilang Menggunakan Jari dan Jari

Belajar mengira menggunakan jari dan jari kaki adalah kaedah terbaik untuk memperkenalkan anak anda kepada angka. Anda boleh mengajar anak kecil anda untuk mengira jari di setiap tangan. Di samping itu, ibu juga meminta anak untuk membilang jumlah jari manis dan selepas itu ia bertambah dengan menambahkan jari-jari lain.

Baca juga: Ikuti 5 Petua Berjaya untuk Mengajar Anak Mengira

Itulah beberapa muslihat yang boleh dilakukan untuk mendidik anak-anak mengenai cara-cara pengiraan yang berkesan. Dengan memastikan anak anda terbiasa menggunakan nombor dalam semua aktiviti mereka, si kecil anda akan terbiasa dengannya. Jadi, tabiat baik ini dapat diteruskan hingga dewasa.

Rujukan:
Tangisan Pertama. Diakses pada tahun 2020. Bilakah dan Bagaimana Mengajar Bilangan ke Tadika.
Pembelajaran ABCDee. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengajar Bilangan Anak Anda (9 Strategi Mudah).