Sedang Mengandung, Petua Ini untuk Hubungan intim yang Sihat untuk Ibu-Ibu

, Jakarta - Ketika seorang wanita dinyatakan hamil, itu akan menjadi kebahagiaan bagi dia dan pasangannya. Bagi lelaki, ini bermaksud bahawa dia mesti lebih berhati-hati mengajak isterinya yang sedang hamil untuk melakukan hubungan seks. Wanita biasanya merasa risau akan hal ini kerana takut akan gangguan pertumbuhan janin di dalam rahim.

Sebenarnya, melakukan hubungan seks yang sihat semasa hamil boleh dilakukan selagi pasangan atau kedua-dua pihak masih selesa melakukannya. Selain itu, bayi dalam kandungan dilindungi oleh cairan ketuban, sehingga hubungan seksual tidak mempengaruhi perkembangan bayi. Melakukan hubungan seks semasa mengandung dapat memberikan serangkaian faedah.

Agar ketika melakukan hubungan seks tidak menimbulkan masalah, ini adalah petua untuk hubungan intim yang sihat yang dapat anda dan pasangan lakukan:

  • Bertenang

Melakukan hubungan seks yang sihat semasa mengandung adalah selamat untuk dilakukan. Hubungan seks boleh dilakukan sehingga cairan ketuban pecah. Sebabnya ialah janin di dalam rahim dilindungi sehingga zakar suami tidak mencederakan janin di dalamnya.

Hubungan intim memberikan faedah seperti menurunkan tekanan darah, membuat tidur nyenyak, mengurangkan kesakitan yang dirasakan wanita semasa kehamilan, dan mengurangkan sakit kepala.

Perkara yang harus dilakukan adalah tetap gembira semasa melakukannya. Sebilangan wanita hamil juga mungkin mengalami pendarahan semasa atau selepas persetubuhan. Dia juga mungkin mengalami kekejangan. Semua perkara ini adalah perkara biasa, tetapi semasa pemeriksaan doktor anda harus memberitahu mereka. Sekiranya terdapat banyak pendarahan, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Berapa kali dalam seminggu hubungan intim yang ideal?

  • Jumpa Pakar Sakit Puan Bersama

Walaupun secara amnya dipersetujui bahawa hubungan seks selamat semasa kehamilan, anda masih perlu membincangkannya dengan doktor anda. Ini kerana doktor lebih mengetahui situasi khas yang anda alami semasa mengandung. Sekiranya anda mengalami gejala seperti pendarahan, keputihan, atau keguguran sebelumnya, maka doktor anda mempunyai beberapa panduan yang harus diikuti.

Juga, pastikan pasangan anda berkumpul untuk berjumpa doktor. Tanya pasangan anda untuk bertanya kepada doktor beberapa soalan yang mungkin menyebabkan dia merasa kurang yakin untuk melakukan hubungan seks. Mendengar secara langsung dari doktor boleh membuat anda dan pasangan lebih selesa ketika mereka ingin melakukan hubungan seks.

  • Lakukan Selepas Trimester Pertama

Sperma mengandungi sebatian prostaglandin yang boleh menyebabkan pedih ulu hati. Oleh itu, wanita hamil yang usia kehamilannya masih muda tidak disarankan melakukan hubungan seks terlebih dahulu untuk mengelakkan kontraksi dan keguguran. Selain itu, keadaan isteri akan sering mengalami loya dan muntah. Apabila keadaan seperti ini, biasanya pemanduan juga akan mengurangkan semangat. Kemudian, melakukan hubungan seks pada trimester pertama kehamilan juga merupakan tempoh rawan bagi rahim kerana janin dan plasenta tidak terbentuk sepenuhnya.

Baca juga: Petua untuk melakukan hubungan seks mengikut trimester kehamilan

  • Lakukan dalam keadaan selesa

Memasuki trimester kedua, perut wanita hamil secara automatik mula membesar. Perhatikan kedudukan semasa persetubuhan sehingga keduanya merasa selesa. Elakkan kedudukan terlentang kerana kedudukan ini dapat memberi tekanan pada perut dan menyebabkan tekanan pada saluran darah di kawasan perut. Posisi seks yang disyorkan semasa kehamilan lewat adalah posisi miring ( kedudukan sudu ), duduk anjing gatal ), atau wanita di atas ( wanita di atas ).

Baca juga: 5 posisi selamat untuk melakukan hubungan seks ketika hamil

Itulah beberapa petua untuk hubungan seksual yang sihat semasa hamil. Beberapa petua ini bertujuan untuk memastikan ibu dan bayi dalam kandungan selamat dan sihat. Adalah idea yang baik untuk membincangkan perkara ini dengan doktor anda terlebih dahulu, yang kini anda boleh lakukan secara tertutup di talian melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di Google Play dan App Store telefon pintar anda!