Mencegah Kekambuhan Asid Urik, Makan 4 Makanan Ini

, Jakarta - Sama seperti penderita diabetes, penderita gout juga harus pandai memilih menu makanan. Kerana, jika seseorang memilih makanan yang tepat, maka penyakit ini akan bertambah buruk.

Artritis gout atau gout gout Ini adalah sejenis penyakit sendi yang berlaku kerana tahap asid urik yang terlalu tinggi dalam darah. Kemudian, bagaimana anda mencegah kambuh gout melalui makanan?

Sebelum menjawab soalan di atas, asid urik yang terlalu tinggi sebenarnya akan larut dalam darah dan keluar melalui air kencing, ketika dalam keadaan normal. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu badan boleh menghasilkan asid asid dalam jumlah yang berlebihan atau menghadapi masalah untuk membuang asid urik yang berlebihan. Kesannya, asid urik akan terkumpul di dalam badan.

Baca juga: Perbezaan Antara Rheumatisme dan Gout

Bercakap gout Sudah tentu juga membicarakan purin, zat yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, tetapi juga terdapat dalam beberapa jenis makanan. Nah, untuk memecahkan purin, badan akan menghasilkan asid urik secara automatik. Sebilangan besar asid ini dikeluarkan di dalam air kencing, dan sebahagian lagi di dalam tinja.

Cegah Gout dengan Makanan Ini

Sebenarnya penghidap gout pada amnya tidak sepenuhnya bebas daripada asid urik. Oleh itu, mereka harus mengelakkan makanan yang dapat meningkatkan asid urik. Nasib baik ada juga makanan yang dapat menurunkan kadar asid urik. Sebagai contoh:

1. Ceri

Cara mencegah kambuh gout adalah melalui makan makanan yang dapat mengurangkan kadar asam urat dalam tubuh, salah satunya adalah ceri. Buah ini mengandungi bahan anti-radang yang disebut antosianin yang dapat membantu mengurangkan kadar asid urik. Bahan ini dapat mengelakkan pengumpulan atau pemendapan asid urik pada sendi. Cuba minum 200 gram ceri sehari untuk menurunkan asid urik. Dengan kata lain, buah ini boleh menjadi cara untuk mencegah gout berulang.

2. Buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C

Vitamin C tidak hanya baik untuk sistem kekebalan tubuh, kerana vitamin C juga cukup efektif untuk menurunkan kadar asam urat. Vitamin C dapat membantu dalam proses membuang asid urik yang berlebihan melalui air kencing. Kita boleh mendapatkan vitamin C dari jeruk, sirsak, dan buah-buahan lain.

Baca juga: Selalunya disalah anggap sama, ini adalah perbezaan antara gout dan pseudodogout

3. Beri dan Epal

Beri, terutama strawberi dan blueberry, mempunyai sifat anti-radang tinggi yang baik untuk tubuh. Ingat, asid urik ini boleh menyebabkan keradangan pada sendi. Selain buah beri, epal juga mengandungi asid malik yang dapat meneutralkan asid urik dalam badan.

4. Kacang Pinto dan Kuaci

Asid folik yang banyak terdapat dalam kacang pinto dipercayai cukup berkesan dalam menurunkan kadar asid urik dalam badan secara semula jadi. Kita boleh menggabungkan kacang ini sebagai pelengkap sayur-sayuran dan hidangan lain.

Sementara kuaci cerita lain. Biji bunga matahari juga mempunyai manfaat yang sama dengan biji pinto. Apa yang perlu ditekankan, kacang atau biji lain sebenarnya boleh mencetuskan peningkatan asid urik.

5. Pilih Makanan Kaya Serat

Cara mencegah pengulangan asid urik juga boleh dilakukan melalui makanan yang mengandungi banyak serat. Jenis makanan ini dapat membantu tubuh menyerap asid urik yang berlebihan dalam aliran darah. Beberapa jenis makanan yang mengandungi banyak serat adalah oatmeal, brokoli, timun, barli, dan banyak lagi.

Perhatikan Gejala dan Komplikasi

Orang yang menghidap gout akan mengalami pelbagai gejala. Seperti:

  • Sakit yang mendadak dan teruk pada sendi, biasanya pada pertengahan malam atau awal pagi.

  • Sakit pada sendi. Ia juga boleh menjadi panas ketika disentuh dan kelihatan merah atau ungu.

  • Kekakuan pada sendi menyebabkan keterbatasan pergerakan.

  • Sendi yang paling kerap terkena adalah sendi jari kaki, pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan, dan jari.

Baca juga: Sakit Seperti Jarum Adalah Tanda Arthritis Gouty

Penyakit gout yang dibiarkan berlarutan akan menyebabkan pelbagai komplikasi. Contohnya, penampilan ketulan keras (tofi). Tofi ini akan terbentuk kerana penumpukan kristal asid urik di bawah kulit. Asid ini juga boleh muncul di beberapa bahagian badan, seperti jari, tangan, siku, kaki, dan sekitar pergelangan kaki.

Di samping itu, terdapat juga komplikasi lain seperti berulang penyakit ini. Serangan gout memang boleh berlaku beberapa kali dalam setahun. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan dan kerosakan pada sendi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!