4 Tabiat Salah Semasa Makan

, Jakarta - Agar tubuh tetap sihat, bukan hanya pengambilan makanan yang harus dijaga, Anda juga harus memperhatikan tabiat makan. Untuk satu atau lain sebab, orang sering tanpa sengaja membuat tabiat yang salah ketika makan. Inilah yang menyebabkan berat badan anda tidak turun walaupun anda telah mengurangkan bahagian makanan. Tabiat yang salah ketika makan juga boleh mencetuskan masalah kesihatan seperti pedih ulu hati, diabetes, penyakit jantung, hingga barah.

1. Makan dengan Daging

Makan dengan panik atau makan dalam jumlah besar adalah salah satu tabiat makan yang salah tetapi sering dilakukan oleh banyak orang. Terdapat pelbagai keadaan yang dapat menyebabkan kebiasaan ini terbentuk, misalnya kerana banyaknya pekerjaan yang harus dilakukan, orang melewatkan makan siang, sehingga akhirnya mereka marah pada makanan berikutnya. Atau orang yang menjalani diet ketat, malah gila makan makanan ringan sekejap hari menipu . Ada juga beberapa orang yang kerana mereka merasa sangat lapar, makan makanan secara membuta tuli sehingga kenyang. Nah, tabiat ini harus segera diubah kerana ia sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Agar anda tidak menjadi gila setiap kali anda makan, cubalah untuk tidak membiarkan perut anda kelaparan. Biasakan makan tepat pada waktunya atau makan bahagian kecil sepanjang hari. Juga, cubalah menukar pinggan makan besar anda dengan pinggan yang lebih kecil untuk mengelakkan anda makan berlebihan. (Baca juga: Petua Mengatasi Sakit Perut Kerana Kepenuhan Selepas Berbuka Puasa )

2. Makan Semasa Melakukan Perkara Lain

Adakah anda sering makan sambil menonton TV? Atau semasa memeriksa Instagram di telefon pintar ? Sebenarnya, makan makanan sambil melakukan perkara lain sebenarnya membuatkan anda tidak dapat mengawal apa yang masuk ke dalam mulut anda. Apabila perhatian anda terbahagi, anda cenderung makan lebih banyak daripada yang anda perlukan. Ini adalah kerana berbilang tugas Ini menyukarkan anda untuk mengesan kepenuhan.

Menurut pelbagai kajian, kebiasaan ini juga membuat anda kurang berpuas hati dengan makanan yang anda makan sehingga anda merasa seperti makan lebih banyak. Oleh itu, penyelesaian yang mudah adalah ketika tiba masanya untuk makan, fokus pada makanan anda dan jangan buat perkara lain sehingga anda selesai makan.

3. Makan Emosi

Tabiat makan lain yang juga salah adalah kecenderungan untuk makan makanan tertentu ketika anda berada dalam keadaan emosi yang tidak stabil. Kebiasaan ini juga dikenali sebagai makan beremosi . Contohnya, anda biasa makanan ringan banyak gula-gula ketika anda merasa tertekan dengan banyak kerja. Atau makan semangkuk ais krim di bilik anda ketika anda sedih kerana anda baru sahaja putus. (Baca juga: Tetap Sihat Walaupun Anda Makan Banyak Gula-gula )

Sebabnya, apabila anda ingin melampiaskan emosi dengan makan banyak, anda cenderung memilih makanan ringan untuk menangani emosi anda. Inilah yang menjadikan tabiat ini tidak sihat. Oleh itu, anda harus mencari cara lain, lebih sihat dan lebih selamat untuk melepaskan emosi anda, seperti bersenam, bercerita kepada rakan, dan sebagainya.

4. Makan Terlalu Cepat

Kerana mereka terlalu sibuk atau kerana tergesa-gesa, banyak orang sering makan secepat mungkin. Tetapi anda tahu, kebiasaan ini tidak memberi otak anda masa yang cukup untuk mengejar perut anda. Sekiranya anda makan tengah hari dalam masa kurang dari 10 minit, anda boleh makan lebih banyak daripada yang sebenarnya diperlukan oleh badan anda.

Menurut penyelidik Jepun, makan terlalu cepat mempengaruhi kenaikan berat badan. Oleh itu, cubalah melambatkan kadar makan anda dan pastikan mengunyah makanan anda dengan baik. Selain itu, minum air juga dapat membantu melambatkan kadar makan dan menjadikan anda kenyang lebih cepat.

(Baca juga: 5 Petua Makan Sihat untuk Pekerja Pejabat )

Jadi, daripada empat tabiat makan yang salah, yang mana paling kerap anda lakukan? Anda harus segera mengubah tabiat makan yang salah menjadi tabiat yang lebih sihat. Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan kerana cara makan yang salah, segera hubungi doktor melalui aplikasi iya. Masa lalu Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!