Inilah Prosedur Semasa Menjalani Pemeriksaan Bakteriologi

, Jakarta - Anda perlu tahu bahawa tidak semua bakteria memberi kesan negatif pada tubuh. Terdapat beberapa jenis bakteria yang berperanan dalam membantu proses metabolik dan menyokong kesihatan tubuh anda, misalnya bakteria lactobacillus atau Escherichia coli .

Jadi, bagaimana anda tahu sama ada bakteria baik atau buruk untuk badan anda? Sudah tentu melalui ujian bakteriologi. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel dari bahagian tubuh tertentu untuk pemeriksaan lebih lanjut, seperti kulit, air kencing, atau darah.

Berdasarkan jenisnya, pemeriksaan bakteriologi ini dibahagikan berdasarkan kemungkinan jangkitan, seperti pemeriksaan tekak, darah, kahak, dan air kencing. Setiap pemeriksaan tentu saja berdasarkan jenis penyakit yang pernah atau sedang dialami berkaitan dengan bakteria.

Contohnya, gonorea, pertusis, dan demam merah adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang boleh menyerang tekak. Kemudian, tuberkulosis, penyakit bakteria yang menyebabkan batuk yang teruk dengan kahak, dan banyak lagi.

Baca juga: Ketahui Ujian Bakteriologi untuk Diagnosis Penyakit

Prosedur Ujian Bakteriologi

Lalu, apakah mekanisme dan prosedur pemeriksaan bakteriologi?

Tidak diperlukan persiapan khas untuk melaksanakan peperiksaan ini. Walau bagaimanapun, anda perlu memberitahu doktor mengenai ubat yang anda ambil. Sebabnya, beberapa jenis ubat boleh mempengaruhi hasil pemeriksaan sekiranya spesimen atau sampel yang diambil adalah darah.

Begitu juga dengan pemeriksaan bakteria dengan air kencing sebagai sampel yang diuji. Biasanya, dalam keadaan tertentu, pesakit diminta untuk berpuasa, agar keputusan ujian yang keluar lebih tepat.

Setelah diambil, sampel akan diletakkan di media kultur. Terdapat dua media kultur yang biasa digunakan, iaitu media cawan atau tiub. Setiap medium budaya mempunyai keperluan tersendiri untuk digunakan.

Baca juga: Air kencing dan najis adalah Bakteriologi Utama

Seperti menggunakan media tiub sebagai media kultur, pastikan media disediakan dalam keluli tahan karat atau kaca bersih mengikut arahan pengeluar. Sekiranya media sampel mengandungi agar, rebus selama kira-kira satu minit sehingga agar larut sepenuhnya.

Sama seperti media tiub, penggunaan media cawan juga mesti diletakkan pada keluli tahan karat atau kaca bersih. Periksa pH dan sesuaikan jika perlu. Medium hendaklah direbus selama satu minit terlebih dahulu sehingga larut sepenuhnya.

Selanjutnya, sampel akan diasingkan atau diinkubasi selama kira-kira 24 hingga 48 jam pada suhu tertentu. Sekiranya tidak ada perubahan, maka data tersebut harus dilaporkan. Sekiranya dalam masa 96 jam tidak ada perubahan, sampel mesti diganti dengan yang baru. Sekiranya diperlukan, ujian akan dilakukan dengan regangan gram untuk menguji bakteria gram negatif dengan bakteria gram positif.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bakteria dan Bakteriologi

Itu adalah tinjauan prosedur ujian bakteriologi yang perlu anda ketahui sebelum menjalankan pemeriksaan ini. Semua pemeriksaan kesihatan mempunyai prosedur dan keperluan, jadi pastikan anda mengetahui semua maklumat terlebih dahulu.

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemeriksaan bakteriologi ini, anda boleh terus bertanya kepada doktor. Kaedahnya adalah dengan menggunakan muat turun permohonan pada telefon anda. Pilih perkhidmatan Ask a Doctor, dan pilih doktor yang ingin anda tanyakan.

Bukan itu sahaja, aplikasinya anda juga boleh menggunakannya untuk ujian makmal jika anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke makmal untuk menjalani ujian rutin dengan menggunakan perkhidmatan Pemeriksaan Makmal. Terakhir, juga untuk membeli vitamin dan ubat melalui perkhidmatan Buy Medicine.