Berikut adalah 6 Buah dengan Kandungan Air Tinggi

Jakarta - Untuk mengelakkan dehidrasi, anda pasti sering mendengar nasihat untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Ini kerana sebahagian besar tubuh terdiri dari air, sehingga fungsi setiap organ dan tisu dapat optimal, kebutuhan cairan tubuh tidak boleh kurang.

Namun, keperluan cecair badan bukan hanya dapat dipenuhi dengan minum air sahaja, anda tahu. Anda juga boleh mendapatkannya dari makanan yang tinggi kandungan airnya. Salah satu jenis makanan yang secara semula jadi tinggi kandungan airnya adalah buah.

Baca juga: Buah-buahan untuk Kulit Cerah

Buah ini mempunyai kandungan air yang tinggi

Buah-buahan kaya dengan pelbagai vitamin yang penting untuk tubuh. Walau bagaimanapun, jika berkaitan dengan buah-buahan yang mempunyai kandungan air yang tinggi, tidak semua buah termasuk dalam kategori ini. Berikut adalah beberapa buah yang mempunyai kandungan air yang tinggi:

1. Tembikai

Di tempat pertama adalah tembikai. Tidak sabar, kandungan air dalam buah ini mencapai 92 peratus, anda tahu. Dalam 154 gram semangka, berisi lebih dari setengah gelas atau 118 mililiter air. Tembikai juga mengandungi beberapa nutrien penting lain, termasuk vitamin C dan A, serta magnesium.

2. Cantaloupe

Buah ini, yang popular pada bulan puasa, juga mempunyai kandungan air yang tinggi, anda tahu. Dalam setiap 177 gram, cantaloupe terdiri daripada 90 peratus air, atau lebih dari 118 mililiter. Cantaloupe juga mengandungi vitamin A untuk meningkatkan imuniti dan serat yang menjadikan buah ini mengisi.

3. Stroberi

Buah merah kecil ini mengandungi kandungan air hingga 91 persen. Selain itu, Stroberi juga mengandung serat, antioksidan, vitamin C, folat, dan mangan.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

4. Persik

Mungkin tidak banyak orang tahu, tetapi buah persik juga termasuk dalam senarai buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi, iaitu sekitar 89 peratus. Selain dapat menghidrat badan kerana kandungan airnya, buah persik juga padat nutrien, seperti vitamin A, C, B, dan kalium.

5. Jingga

Buahnya, yang serupa dengan warna oren, juga memiliki kandungan air yang cukup tinggi, yaitu sekitar 88 persen. Dalam sebiji oren, terdapat kira-kira setengah cawan atau 118 mililiter air. Jeruk juga kaya dengan nutrien lain seperti vitamin C dan kalium, yang dapat meningkatkan imuniti dan kesihatan jantung.

Selain itu, jeruk juga kaya dengan antioksidan, termasuk flavonoid, yang dapat menangkal penyakit, dan mencegah kerusakan sel dengan mengurangkan keradangan. Serat yang terkandung dalam buah sitrus juga dapat mengisi Anda, menjadikannya sesuai untuk makanan ringan.

Baca juga: 8 Buah yang Sesuai Dimakan di Sahur

6. Nanas

Buah kuning ini dengan rasa manis dan masam bukan hanya menyegarkan, tetapi juga kandungan airnya tinggi. Selain itu, nanas juga mengandungi vitamin C, mangan, dan serat. Buah ini juga mempunyai sifat anti-radang, sehingga dapat membantu melegakan sakit tekak dan sakit perut di bahagian yang betul.

Itulah beberapa buah yang mempunyai kandungan air yang tinggi. Namun, untuk memenuhi cairan badan, anda masih perlu minum air secukupnya. Jangan lupa untuk selalu menjaga diet yang seimbang dan seimbang dari nutrisi setiap hari, dan mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti senaman teratur, tidur yang cukup, dan menghindari tekanan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, jangan berlengah berjumpa doktor, okey? Sebagai langkah pertama, muat turun aplikasi sahaja untuk berbincang dengan doktor. Biasanya, doktor akan memberi nasihat mengenai rawatan di rumah dan menetapkan ubat jika perlu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. 19 Makanan Kaya Air yang Membantu Anda Tetap Terhidrat.
Makanan NDTV. Istimewa Musim Panas: 6 Buah Bermusim Dengan Kandungan Air Tertinggi.