Agar anda tidak mendapat pendidikan, ketahui 4 jenis keibubapaan ini

, Jakarta - Beberapa anak yang dibesarkan dalam lingkungan yang berbeza dapat membesar dengan keperibadian yang sangat serupa. Sebaliknya, anak-anak yang berkongsi rumah dan dibesarkan dalam lingkungan yang sama dapat membesar dengan keperibadian yang sangat berbeza.

Menurut pakar, ini berkait rapat dengan jenis keibubapaan yang dapat mempengaruhi perkembangan anak-anak. Ingin mengetahui jenis keibubapaan mana yang terbaik untuk keibubapaan, baca lebih lanjut di sini!

Jenis Keibubapaan

Mari kita perhatikan setiap empat gaya keibubapaan ini dan kesannya terhadap tingkah laku anak.

  1. Keibubapaan autoritarian

Dalam gaya keibubapaan autoritarian ini, anak-anak diharapkan mengikuti peraturan ketat yang ditetapkan oleh ibu bapa mereka. Kegagalan untuk mematuhi peraturan tersebut biasanya akan menjatuhkan hukuman. Ibu bapa yang berwibawa tidak menjelaskan sebab di sebalik peraturan ini. Sekiranya diminta untuk menjelaskan, ibu bapa mungkin hanya menjawab, "Kerana Mama mengatakan demikian."

Walaupun ibu bapa ini mempunyai tuntutan yang tinggi, mereka tidak begitu responsif terhadap anak-anak mereka. Mereka mengharapkan anak-anak mereka bersikap luar biasa dan tidak melakukan kesalahan, tetapi memberikan sedikit arahan mengenai apa yang harus dilakukan atau dielakkan oleh anak-anak mereka di masa depan. Kesalahan sering dihukum dengan teruk, tetapi anak-anak sering tertanya-tanya apa yang mereka lakukan salah.

Baca juga: 4 Tren Ibu Hari Ini dalam Keibubapaan

Walaupun mereka mempunyai peraturan yang ketat dan harapan yang tinggi, mereka tidak benar-benar menjelaskan alasan di sebalik tuntutan mereka dan hanya mengharapkan anak-anak mematuhi tanpa pertanyaan.

  1. Keibubapaan Berautoriti

Seperti ibu bapa yang berwibawa, ibu bapa yang mempunyai gaya keibubapaan yang berwibawa menetapkan peraturan dan garis panduan yang diharapkan diikuti oleh anak-anak. Walau bagaimanapun, gaya keibubapaan ini jauh lebih demokratik.

Ibu bapa yang berwibawa responsif terhadap anak-anak mereka dan bersedia mendengar soalan. Ibu bapa ini mengharapkan banyak dari anak-anak mereka, tetapi mereka memberikan kehangatan, maklum balas, dan sokongan yang mencukupi.

Apabila anak-anak gagal memenuhi harapan, ibu bapa ini lebih memelihara dan memaafkan daripada menghukum. Keibubapaan biasa seperti ini tegas, tetapi tidak mengganggu dan mengehadkan. Kaedah disiplin mereka menyokong, bukannya menghukum. Dalam kaedah ini, ibu bapa mahu anak-anak mereka bersikap tegas dan bertanggungjawab secara sosial dan mengatur diri.

Baca juga: Jangan Hanya Pergi ke Mall, Inilah 6 Cara Mendidik Anak Semasa Bercuti

Kombinasi harapan dan sokongan inilah yang dapat membantu anak-anak ibu bapa yang berwibawa mengembangkan kemahiran, seperti kebebasan, kawalan diri, dan pengaturan diri.

  1. Keibubapaan Permisif

Ibu bapa yang permisif kadang-kadang disebut sebagai ibu bapa yang memanjakan dan mempunyai sedikit tuntutan untuk menjadikan anak mereka. Ibu bapa ini jarang mendisiplinkan anak-anak mereka kerana mereka mempunyai jangkaan kematangan dan kawalan diri yang agak rendah.

Jenis keibubapaan ini lebih responsif daripada permintaan mereka. Mereka tidak tradisional dan bertoleransi, tidak memerlukan tingkah laku yang matang, membiarkan peraturan diri yang mencukupi, dan menghindari konfrontasi. Ibu bapa yang permisif umumnya mengasuh dan berkomunikasi dengan anak-anak dan sering meletakkan diri mereka sebagai rakan dan bukannya ibu bapa.

  1. Keibubapaan Tidak Terlibat

Gaya keibubapaan yang tidak terlibat dicirikan oleh beberapa tuntutan, responsiviti rendah, dan komunikasi yang sangat sedikit. Keibubapaan jenis ini sering memenuhi keperluan asas anak, tetapi terpisah dari kehidupan anak.

Ibu bapa boleh memastikan bahawa anak-anak mereka diberi makan dan mendapat tempat tinggal, tetapi tidak memberikan apa-apa cara bimbingan, struktur, peraturan, bahkan sokongan. Dalam kes-kes yang melampau, ibu bapa ini mungkin menolak atau mengabaikan keperluan anak-anak mereka.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan biasa yang baik untuk diterapkan, tanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Gaya Keibubapaan Penting Semasa Membesarkan Anak.
Psikologi dalam Tindakan. Diakses pada tahun 2019. Gaya Keibubapaan dan Kelakuan Anak.