Kesan Anorexia Nervosa terhadap Kesuburan Wanita

, Jakarta - Tahukah anda, seseorang dapat merasakan ketakutan yang berlebihan dengan berat badan yang berlebihan? Gangguan ini disebut anorexia nervosa, yang merupakan gangguan makan yang membuat orang takut bertambah berat badan. Kesannya, badan penghidap akan terlalu kurus.

Anorexia nervosa dicirikan oleh berat badan yang terlalu rendah untuk usia dan ketinggian seseorang. Umumnya, penghidap penyakit ini akan terus berusaha menguruskan badan dengan pelbagai cara. Contohnya, seperti melakukan diet yang ketat secara berkala walaupun anda tidak berlebihan berat badan, selalu mengambil julap, dan cuba muntah makanan yang baru saja anda makan.

Gangguan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Keadaan ini biasanya berlaku ketika seseorang memasuki fasa pra-remaja, fasa remaja, hingga awal dewasa. Gangguan ini boleh menyebabkan perkara berbahaya kepada penghidap kerana kekurangan pengambilan nutrien di dalam badan.

Di samping itu, seseorang dengan anoreksia nervosa kebanyakannya adalah jenis orang yang cemerlang dalam semua bidang yang mereka minati. Orang dengan gangguan ini cenderung menjadi perfeksionis, kerana mereka dipengaruhi oleh perasaan obsesif, kegelisahan, dan kemurungan. Kerana bagi orang-orang ini, sesuatu mesti kelihatan sempurna dan juga berat badan.

Kesan Anoreksia terhadap Kesuburan Wanita

Keupayaan seseorang untuk hamil secara langsung berbanding dengan semua yang dimakannya. Menjaga badan adalah salah satu perkara yang dapat dilakukan oleh semua orang untuk meningkatkan kesuburan, mencegah keguguran, dan mempunyai kehamilan yang sihat.

Makan makanan yang menyokong kesuburan juga diperlukan untuk menyokong kehamilan. Sekiranya wanita itu mengalami anoreksia, kemungkinan kadar kesuburannya akan menurun, kerana tubuh tidak menyokong usaha membuahi sistem pembiakannya. Memang ada hubungan antara pengambilan nutrien dan kesuburan. Oleh itu, seseorang yang mengalami gangguan makan cenderung kepada kemandulan.

Gangguan anoreksia dikaitkan dengan masalah psikologi, fizikal, dan emosi. Walau bagaimanapun, salah satu kesan kesihatan yang paling ketara adalah kerosakan atau kekurangan kesuburan sistem pembiakan. Di samping itu, seseorang yang mengalami anoreksia nervosa boleh mengalami komplikasi kesihatan pembiakan, termasuk:

  1. Menstruasi pada wanita menjadi tidak normal atau amenorea.

  2. Haid atau oligomenorea yang jarang berlaku.

  3. Gagal ovulasi.

  4. Pengeluaran telur rendah.

  5. Dorongan seks menurun.

  6. Dalam kes yang teruk, anda mungkin menghidapi Sindrom Ovari Polikistik (PCOS).

Boleh dikatakan bahawa sistem pembiakan dengan nutrien yang masuk ke dalam tubuh berkait rapat. Selain kesan fizikal yang boleh memudaratkan akibat anoreksia, gangguan lain, seperti kemurungan, kegelisahan, dan tekanan, juga dapat menimbulkan ancaman bagi kesuburan.

Perkara yang malang ialah sebilangan orang selalu berusaha menjaga berat badan mereka agar tidak bertambah, mereka tidak menyedari masalahnya sehingga mereka berusaha hamil. Satu kajian mendapati bahawa wanita dengan anoreksia lebih cenderung mengalami kehamilan yang tidak normal. Ini mungkin disebabkan oleh kesalahpahaman bahawa wanita dengan gangguan tidak dapat ovulasi tanpa haid.

Seseorang yang mengalami anoreksia nervosa harus berbincang dengan doktor mengenai cara hamil. Sekiranya kehamilan telah berlaku, anda mesti segera mencari jalan untuk mengurangkan komplikasi yang mungkin berlaku terhadap kesihatan ibu dan juga janin.

Itulah kesan anoreksia nervosa pada kesuburan wanita. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai anoreksia nervosa, anda boleh bertanya kepada doktor dari . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Ini adalah bagaimana otak berfungsi orang dengan anoreksia nervosa
  • Memasuki Pubertas, Gadis Remaja Terancam Anorexia Nervosa?
  • Jangan Panik, Ada Cara untuk Menghilangkan Anorexia