Wanita Hamil Mengandung Kolesterol Tinggi, Apa Bahayanya?

Jakarta - Sudah tentu, membicarakan kehamilan, juga membicarakan serangkaian perubahan fizikal pada tubuh wanita hamil. Perkara yang perlu diingat, perubahan ini bukan hanya mengenai sakit pagi, sembelit, atau anemia. Kerana dalam beberapa kes, wanita hamil juga dapat mengatasi kolesterol tinggi.

Jangan main-main dengan kolesterol tinggi. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi yang mengancam nyawa. Nah, persoalannya adalah apa yang berlaku ketika wanita hamil mempunyai kolesterol tinggi?

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Meningkat Semasa Kehamilan?

Menurut pakar pemakanan di Reproductive Medicine Associate, secara amnya kolesterol dalam badan semasa kehamilan boleh meningkat sebanyak 25 hingga 50 peratus. Keadaan ini biasanya berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Ingat, kolesterol tidak selalu buruk. Kolesterol juga diperlukan untuk penghasilan dan fungsi hormon steroid, seperti estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini memainkan peranan penting dalam kehamilan.

Bukan hanya itu, menurut para pakar, kolesterol juga memainkan peranan penting untuk perkembangan bayi. Bermula dari perkembangan otak bayi, anggota badan, perkembangan sel, hingga penghasilan susu ibu yang sihat.

Namun, apa yang berlaku apabila wanita hamil mempunyai kolesterol tinggi? Hmm, saya fikir anda perlu berharap. Kerana keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Tahap kolesterol normal pada orang dewasa berkisar antara 120–190 mg / dL. Kolesterol memang boleh meningkat semasa kehamilan, tetapi jika kadar kolesterol wanita hamil melebihi 240 mg / dL, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Kembali ke soalan di atas, apa yang berlaku jika seorang wanita hamil mempunyai kolesterol tinggi?

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Mempunyai Kesan pada Ibu dan Janin

Wanita hamil yang menderita kolesterol tinggi tidak boleh diabaikan oleh keadaan ini. Kolesterol tinggi (di atas normal) boleh menyebabkan hipertensi disebabkan kehamilan. Sekiranya keadaan ini tidak diubati, masalah ini boleh menyebabkan gangguan pada janin dan ibu.

Bukan hanya itu, wanita hamil yang menderita kolesterol tinggi juga boleh menimbulkan masalah pada anak-anak pada masa akan datang. Ini kerana anak yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai sejarah kolesterol tinggi sebelum hamil berisiko mengalami gangguan hipertensi ketika dewasa.

Ingin mengetahui bahaya lain dari kolesterol tinggi? Keadaan ini boleh mempengaruhi penyempitan arteri, sehingga menyekat aliran darah. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai aterosklerosis. Hati-hati, aterosklerosis boleh mencetuskan penyakit jantung koronari, strok, dan mencetuskan penyakit arteri periferal. Itu menakutkan, bukan?

Perkara yang perlu digarisbawahi, kolesterol tinggi secara amnya tidak menimbulkan gejala dalam badan. Satu-satunya cara untuk mengetahui tahap kolesterol dalam badan adalah dengan ujian darah.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk memeriksa kolesterol?

Tidak semestinya dengan dadah

Dalam kebanyakan kes, kadar kolesterol biasanya turun setelah empat hingga enam minggu setelah melahirkan. Namun, jika ibu mempunyai sejarah kolesterol sebelum hamil, cubalah meminta nasihat doktor dan rawatan perubatan yang tepat.

Ingat, jangan minum ubat penurun kolesterol tanpa preskripsi doktor. Ini kerana beberapa ubat kolesterol mungkin tidak disarankan semasa kehamilan. Ada kemungkinan doktor akan mengambil langkah lain untuk menurunkan kolesterol tanpa ubat. Sebagai contoh:

  • Meningkatkan aktiviti fizikal.

  • Makan lebih banyak serat.

  • Pilih lemak sihat seperti kacang dan alpukat.

  • Hadkan makanan bergoreng dan makanan yang tinggi lemak tepu dan gula.

  • Makan makanan yang mengandungi banyak omega 3 atau ambil makanan tambahan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesan kolesterol tinggi pada wanita hamil? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menguruskan Tahap Kolesterol Anda Semasa Kehamilan.
Heart UK- Amal Kolesterol. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Lemak Darah.
Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Tahap kolesterol darah tinggi.