Sedikit mimisan, inilah cara menanganinya

, Jakarta - Menjaga anak-anak yang terlalu aktif bukanlah perkara yang mudah. Walaupun ini baik untuk perkembangan motor dan pertumbuhan anak, pergerakan anak-anak yang terlalu aktif boleh mencetuskan kecederaan. Sekiranya terdapat kesan pada kawasan muka, dia mudah terkena mimisan. Lebih-lebih lagi saluran darah di hidung kanak-kanak lebih rapuh dan mudah pecah.

Walaupun mimisan pada anak-anak kelihatan mengerikan, ibu bapa tidak seharusnya segera panik. Mimisan pada kanak-kanak tidak berbahaya. Berikut adalah langkah-langkah untuk mengatasi masalah mimisan pada kanak-kanak, iaitu:

Baca juga: Beberapa Punca Kanak-kanak Mimisan

 • Bertenang

Cara utama menangani masalah mimisan pada kanak-kanak adalah dengan tenang dan tidak panik. Kerana ibu bapa yang panik juga boleh membuat anak panik juga. Ibu bapa mesti tenang, sehingga mereka dapat berfikir dengan lebih jelas untuk melakukan perkara yang betul untuk menghentikan mimisan pada anak-anak.

 • Minta Anak Duduk Tegak

Langkah seterusnya untuk menangani mimisan adalah meminta anak itu duduk tegak. Anak tidak boleh mengangkat kepalanya kerana darah dapat memasuki sistem pernafasan. Biarkan darah terus mengalir turun.

Minta juga anak untuk tidak bersandar untuk mengelakkan kemungkinan darah mengalir dari bahagian dalam saluran hidung ke kerongkong, esofagus, atau keluar melalui mulut. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menyebabkan anak tersedak, batuk, atau muntah.

 • Penutup Hidung

Bukan hanya dengan memintanya duduk tegak, mengatasi anak yang mimisan dapat dilakukan dengan mencubit lubang hidung anak dengan ibu jari dan jari telunjuk selama 10 minit. Semasa melakukan ini, pastikan darah berhenti dan kemudian lepaskan klip. Sekiranya darah ditelan secara tidak sengaja, mintalah anak itu untuk segera mengeluarkannya.

 • Elakkan Bersin

Penting untuk meminta anak itu untuk mengelakkan bersin sekurang-kurangnya 24 jam. Oleh itu, pastikan anak anda mengelakkan pencetus bersin. Bersin harus dihindari untuk mengelakkan kerengsaan pada hidung.

 • Menggunakan Wap Air Panas

Sebenarnya mimisan boleh berlaku kerana udara sejuk. Sekiranya ini adalah penyebabnya, anda boleh mengukus hidung. Caranya ialah dengan menyediakan air panas di dalam bekas yang agak besar. Selepas itu, pegang bekas dekat kepala anak dan biarkan dia menyedut wap selama beberapa minit.

Baca juga: 5 Cara Menghentikan Darah Mimisan

Usaha Pencegahan Mimisan

Oleh kerana kanak-kanak cenderung mimisan, penting untuk mengetahui beberapa petua mudah untuk mengelakkan mimisan. Kaedahnya merangkumi:

 • Minta anak berhati-hati ketika memetik hidungnya dan jangan mencucuk hidungnya terlalu dalam.

 • Minta kanak-kanak itu untuk tidak meniup hidungnya terlalu keras.

 • Sekiranya anda berada di kawasan yang sejuk sehingga risiko mimisan meningkat, maka kami wajib menjaga bahagian dalam hidung agar tetap lembap. Cara memohon Jeli petroleum (petrolatum) di dinding lubang hidung tiga kali sehari.

 • Sebagai ibu bapa, anda mesti memotong kuku anak anda secara berkala untuk mengelakkan kecederaan ketika dia mengambil hidungnya.

 • Pastikan udara di dalam bilik anak tidak terlalu kering.

 • Lakukan pemeriksaan kesihatan rutin pada kanak-kanak, terutamanya jika kanak-kanak mempunyai alahan.

Baca juga: Kelebihan Daun sirih untuk Mimisan, Adakah Berkesan?

Itulah langkah mengatasi masalah mimisan yang mesti diketahui oleh ibu bapa. Walau bagaimanapun, jika mimisan pada anak anda tidak berhenti dan menyebabkan gejala lain, bawa anak anda ke doktor dengan segera. Dengan melakukan rawatan yang betul di hospital, risiko bahaya dapat dikurangkan. Di samping itu, anda juga boleh memilih doktor di hospital yang berdekatan dengan tempat tinggal anda . Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!