Adakah Air Lemon Benar-benar Bermanfaat untuk Rawatan Orang dengan Penyakit Ginjal?

“Penyakit ginjal sering dicirikan oleh rasa sakit ketika membuang air kecil. Penyakit ginjal umumnya dirawat dengan rawatan perubatan. Namun, ada anggapan bahawa minum air lemon dapat membantu merawat penyakit buah pinggang, terutama batu ginjal. Kandungan sitrat dalam air lemon sebenarnya menghalang proses pengerasan mineral dan garam yang dapat membentuk batu ginjal.

, Jakarta - Anda tidak boleh menganggapnya ringan jika anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil dalam jangka masa yang lama. Keadaan ini sebenarnya dapat menunjukkan adanya penyakit di dalam badan, salah satunya adalah keadaan batu karang. Batu ginjal adalah bahan yang terbentuk dari mineral dan garam di buah pinggang kerana proses pengerasan. Bukan hanya di ginjal, malah batu ginjal boleh bergerak ke uretra yang menyebabkan anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh apabila batu ginjal muncul

Untuk mengelakkan masalah komplikasi kesihatan yang boleh disebabkan oleh batu karang. Sudah tentu, pemeriksaan perlu dilakukan terlebih dahulu untuk memastikan keadaan batu ginjal dan rawatan yang perlu dijalankan. Pelbagai rawatan perubatan pasti dapat dilakukan sehingga batu ginjal dapat hilang. Namun, adakah benar air lemon boleh digunakan untuk merawat orang yang menderita penyakit buah pinggang, seperti batu ginjal? Inilah ulasannya!

Inilah sebab air lemon digunakan untuk rawatan batu karang

Batu ginjal terbentuk dari sisa darah yang membentuk kristal dan terkumpul di buah pinggang. Berbagai keadaan sebenarnya boleh menyebabkan seseorang menghidap batu ginjal, seperti tidak minum air setiap hari, mengalami masalah berat badan berlebihan, menjalani pembedahan pada organ pencernaan.

Batu ginjal tidak selalu ada di buah pinggang. Sebenarnya, batu ginjal boleh bergerak ke uretra. Inilah yang menyebabkan penghidap batu ginjal mengalami kesakitan atau kesukaran membuang air kecil. Sudah tentu keadaan batu ginjal tidak diabaikan kerana boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi lain.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan rawatan untuk merawat batu karang. Rawatan perubatan tentu dapat membantu orang yang menghidap batu ginjal mengatasi keadaan ini, tetapi adakah rawatan bukan perubatan dapat mengatasi batu karang? Melancarkan jurnal bertajuk " Keberkesanan Penyelesaian Lemon berbanding Potassium Citrate dalam Pengurusan Batu Ginjal Kalsium Hipocitraturic: Kajian Sistematik "Makan buah sitrus, salah satunya adalah lemon, dapat mencegah Anda mengembangkan batu ginjal.

Kandungan sitrat dalam air lemon sebenarnya menghalang proses pengerasan mineral dan garam yang dapat membentuk batu ginjal. Bukan hanya mencegah, malah kandungan sitrat dalam lemon juga dapat memecah batu ginjal menjadi sangat kecil, sehingga mudah dikeluarkan melalui air kencing. Itulah sebab mengapa air lemon sangat bermanfaat untuk rawatan orang yang menghidap batu ginjal.

Baca juga: Inilah Kaedah Merawat Batu Ginjal

Ketahui Jenis Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Batu Ginjal

Keadaan batu ginjal biasanya dialami oleh seseorang yang berumur 30-60 tahun. Secara amnya, batu ginjal tidak akan menunjukkan simptom ketika ukuran batu ginjal masih sangat kecil. Biasanya, gejala akan dialami oleh orang yang mengalami batu ginjal apabila batu ginjal di dalam badan bertambah besar, bergerak ke arah ureter, atau dijangkiti.

Sekiranya keadaan ini berlaku, ada beberapa gejala yang akan dialami, seperti sakit belakang, peningkatan kekerapan membuang air kecil, tetapi sedikit pengeluaran air kencing, sakit ketika membuang air kecil, kencing gelap atau merah, mual, muntah, dan demam.

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasi ini dengan segera dan membuat temu janji dengan ahli urologi di hospital terdekat untuk melakukan pemeriksaan berkaitan dengan penyakit batu karang. Pemeriksaan dilakukan untuk memastikan keadaan batu ginjal sehingga dapat disesuaikan dengan rawatan yang tepat.

Batu ginjal yang termasuk dalam kategori saiz besar, sebenarnya perlu diatasi dengan pelbagai rawatan perubatan yang boleh dilakukan:

  • Lithotripsy Gelombang Kejutan Ekstrasorporeal dalam bentuk alat yang berfungsi dengan gelombang suara yang tinggi dan berguna untuk memecahkan batu ginjal menjadi sangat kecil dan memudahkan batu ginjal keluar melalui air kencing.
  • Prosedur ureteroskopi akan dilakukan ketika batu ginjal berada di saluran ureter untuk dipecah menjadi kepingan kecil sehingga dapat diekskresikan dengan air kencing.
  • Pembedahan terbuka juga boleh dilakukan sekiranya ukuran batu ginjal sangat besar.

Baca juga: Hati-hati, 6 Faktor Ini Menyebabkan Batu Ginjal

Itulah beberapa rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat batu karang. Cegah batu ginjal dengan mengambil banyak air dan tidak makan berlebihan dalam makanan yang mengandungi kalsium.

Rujukan:
Sintesis Bukti JBI. Diakses pada tahun 2020. Keberkesanan Penyelesaian Lemon berbanding Potassium Citrate dalam Pengurusan Batu Ginjal Kalsium Hipocitraturic: Kajian Sistematik
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. 5 Perkara Yang Dapat Membantu Anda Melewati Batu Ginjal.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Batu Ginjal.