Tabiat Ini Dapat Mencegah Mendapatkan Osteophytes

Jakarta - Osteophytes atau tunjang tulang adalah penyakit yang menyebabkan tulang menonjol di sekitar sendi. Walaupun boleh terjadi pada tulang mana pun, osteofit sering terjadi di tulang belakang, leher, bahu, lutut, punggung, bawah, jari, jari kaki, dan kaki atau tumit. Adakah terdapat kaedah untuk mencegah osteofit? Inilah jawapannya.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Boleh Menjadi Punca Seseorang Yang Terkena Osteophytes

Sebab dan Gejala Osteophytes

Osteophytes biasanya berlaku sebagai akibat reaksi tubuh untuk memperbaiki keadaan tulang yang menyakitkan. Namun, usaha tersebut mencetuskan pertumbuhan tulang yang berlebihan kerana tekanan, geseran, dan tekanan jangka panjang.

Penyebab lain osteofit tulang belakang adalah arthritis tulang belakang (ankylosing spondylitis). Benjolan tulang di kaki berlaku kerana ligamen yang kencang setelah memakai tumit tinggi, tekanan pada kaki, atau sering memakai kasut yang ukurannya salah (terlalu sempit).

Osteophytes jarang menyebabkan gejala, kecuali ketika menggosok tulang atau tisu lain, menyekat pergerakan, atau mencubit saraf yang berdekatan. Secara umum, berikut adalah gejala osteofit yang perlu diperhatikan:

  • Leher: Sakit seperti pin dan jarum dan mati rasa di kawasan tangan kerana saraf yang mencubit.

  • Bahu: Bengkak atau terkoyak soket bahu pelindung. Gejala ini menyebabkan pergerakan bahu terhad.

  • Tulang belakang: Osteophytes yang menyebabkan saraf terjepit atau akar tulang belakang menyebabkan rasa sakit dan mati rasa di kawasan lengan atau kaki.

  • Pinggang: Pergerakan pinggang terhad dan rasa sakit berlaku ketika penghidapnya menggerakkan pinggang.

  • Jari: Benjolan muncul di jari dan terasa keras.

  • Lutut: Kesakitan berlaku ketika meluruskan atau membengkokkan kaki. Gejala ini timbul kerana penyumbatan pergerakan tulang dan tendon yang bersambung ke lutut.

Baca juga: Kedua-duanya adalah gangguan tulang, ini adalah perbezaan antara Osteophytes dan Osteomyelitis

Diagnosis dan Rawatan Osteofit

Diagnosis bermula dengan menanyakan sejarah permulaan gejala dan sejarah perubatan pesakit. Kemudian, pemeriksaan fizikal dilakukan di kawasan sekitar sendi yang mengalami keluhan. Pemeriksaan fizikal membantu doktor mengukur kekuatan otot dan pergerakan sendi. Sekiranya perlu, ujian pencitraan dilakukan untuk mengesahkan diagnosis. Contohnya, sinar-X, imbasan CT, MRI, dan myelogram.

Rawatan osteofit terdiri daripada fisioterapi, pengambilan ubat, hingga pembedahan. Fisioterapi dilakukan untuk meningkatkan kekuatan otot dan pergerakan badan di kawasan sendi yang terkena osteofit. Penggunaan ubat bertujuan untuk melegakan gejala. Pembedahan dilakukan untuk merawat osteofit yang mempengaruhi pinggang, lutut, dan sendi di bawah ibu jari.

Tabiat untuk Mencegah Osteophytes

Berikut adalah beberapa langkah untuk mencegah osteofit yang boleh dilakukan:

  • Jaga berat badan anda. Berat badan berlebihan ( berat badan berlebihan atau kegemukan) meningkatkan beban kerja sendi kaki, sehingga berpotensi menyebabkan tekanan kaki yang membawa kepada osteofit. Mengekalkan berat badan dilakukan dengan mengamalkan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

  • Gunakan kasut bersaiz yang betul . Cuba kasut yang dipakai tidak terlalu longgar atau sempit sehingga selesa ketika dipakai.

  • Ambil sumber makanan kalsium dan vitamin D. Kalsium diperoleh dari sayur-sayuran hijau, sardin, badam, susu, keju, yogurt, dan tahu. Sementara vitamin D diperoleh dari minyak ikan, cendawan, telur, hati sapi, serta susu dan produk olahannya.

Baca juga: 3 Sukan yang Masih Selamat untuk Orang yang Menghidap Osteophytes

Itulah kebiasaan yang dapat mencegah osteofit. Sekiranya anda mengalami aduan tulang, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!