Tekanan Mudah Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Tidak hanya dapat membuat Anda lebih bersemangat, pemikiran positif juga dapat memberikan manfaat kesihatan. Fikiran positif dapat dicapai dengan selalu bersikap optimis dalam menangani semua yang berlaku. Apabila masalah berlaku, baik dalam urusan pekerjaan dan peribadi, jika anda bertindak balas secara optimis, secara tidak langsung anda akan selalu berfikiran positif.

Berfikiran berlebihan boleh menyebabkan tekanan. Sekiranya anda selalu positif, sudah tentu tahap tekanan dapat dikurangkan. Menurut John Malouff, PhD, profesor sains tingkah laku, kognitif, dan sosial di Universiti Australia New England, "Tahap optimisme yang tinggi dikaitkan dengan tahap kebahagiaan yang tinggi dan tahap kemurungan yang rendah." Dia juga menambah bahawa dalam banyak kajian mendapati bahawa optimisme berkaitan dengan umur panjang.

Kesihatan emosi dan fizikal boleh dipengaruhi oleh sikap positif, anda tahu. Jadi diketahui dari kajian bahawa kerana ini seseorang dapat merasa lebih baik, seperti yang dipetik dari Pencegahan.

Minda Positif untuk Badan yang Sihat

Dengan berfikiran positif, seseorang menjadi lebih optimis. Ini menyebabkan orang yang mempunyai sikap ini di tempat kerja mempunyai keinginan untuk mencuba perkara baru. Berbeza dengan orang pesimis yang sudah merasa "canggung" ketika berhadapan dengan masalah atau cabaran baru.

Ditemui dalam kajian tahun 2015 yang diterbitkan di Trend Sains Kognitif bahawa sikap optimis dapat mengurangkan hormon stres kortisol. Tahap kortisol yang rendah juga mengurangkan kemungkinan masalah kesihatan mulai dari barah hingga kemurungan.

Kesan Berfikir Positif

Kajian yang diterbitkan di Nature mendapati bahawa jika anda membayangkan perkara-perkara gembira yang akan berlaku pada masa akan datang, secara tidak langsung anda mengaktifkan bahagian otak yang berkaitan dengan perasaan positif dan kurang positif. Dalam sebuah kajian yang menganalisis 29 kajian dengan lebih dari 3,330 subjek kajian, John Malouff mengetahui bagaimana jika seseorang mempunyai gambaran tentang dirinya yang terbaik dan merancang untuk menjadi "sosok" yang dibayangkan. Maka ia boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan rasa optimis dalam diri anda.

Ini disokong oleh kajian tahun 2011 di Jurnal Terapi Tingkah Laku dan Psikiatri Eksperimental, bahawa jika seseorang meluangkan masa lima minit sehari untuk memikirkan dirinya sebagai orang terbaik, dia dapat meningkatkan rasa positifnya rata-rata 17 peratus.

Mula Berfikir Positif

Tuntutan kerja dan rutin harian yang tidak berkesudahan adalah wajar jika mereka membuat seseorang merasa tertekan. Walau bagaimanapun, tekanan harus dielakkan agar tidak memberi kesan negatif kepada diri sendiri, terutama kesihatan yang merosot. Agar tidak mudah stres, anda harus mula "membina" pemikiran positif. Pemikiran positif ini, misalnya, dengan membayangkan masa depan yang lebih baik dan bersikap terbuka dalam menangani semua perkara baru yang berlaku. Menerima hasil kerja yang anda lakukan secara positif juga dapat membantu agar anda tidak takut gagal. Perasaan takut akan kegagalan ini mencetuskan perasaan pesimisme sehingga anda mudah tertekan.

Anda boleh mula melakukan terapi diri di rumah, dengan duduk selama dua puluh minit dan menulis secara terperinci mengenai perkara yang anda mahukan di masa hadapan. Apa yang ingin anda capai dan bagaimana perasaan anda ketika menjalani rutin anda. Kemudian anda boleh memulakan dengan duduk selama lima minit untuk membayangkan apa yang telah anda tulis. Dengan membayangkan kejayaan di masa depan, anda akan merasa lebih optimis dalam menjalankan rutin harian dan pekerjaan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, anda harus segera menghubungi doktor anda. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke hospital, gunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa di mana sahaja. Anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan dengan menggunakan aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google App.