Adakah Durian Betul Berkesan untuk Mengatasi Hipotensi?

, Jakarta - Durian terkenal dengan rasanya yang manis dan buah lembut yang menggoda. Itulah yang menjadikan buah jenis ini sangat digemari oleh ramai orang. Selain rasanya yang khas, durian juga mengandung sebatian pemakanan, seperti vitamin, mineral, antioksidan, fitonutrien, dan serat makanan. Berkat ramuan ini, durian dipercayai bermanfaat untuk kesihatan, termasuk mengatasi hipotensi. Benarkah? Dapatkan jawapan di bawah.

Durian kaya dengan kalium, zat besi, serat makanan, vitamin C dan vitamin B kompleks, menyokong sistem imun kita, dan meningkatkan pembentukan sel darah merah. Di samping itu, meningkatkan kekuatan otot, melancarkan pergerakan usus, menjaga kulit yang sihat, dan meningkatkan tekanan darah adalah kelebihan buah durian.

Baca juga: 6 Perkara Yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

Petua Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Bukan tanpa alasan bahawa pengambilan buah durian dikatakan dapat mengatasi hipotensi. Sebabnya, buah ini diketahui dapat meningkatkan tekanan darah. Oleh itu, tidak semua orang selamat memakan buah durian. Walau bagaimanapun, kaedah ini sama sekali tidak digalakkan. Dari sudut perubatan, tidak digalakkan memakan buah durian untuk mengatasi hipotensi, kerana boleh menyebabkan tekanan darah yang tidak terkawal.

Walaupun dapat meningkatkan tekanan darah, memakan durian juga dapat memberi kesan sampingan, seperti meningkatkan gula darah dan kenaikan berat badan. Ini kerana durian mengandung gula sederhana, seperti sukrosa, fruktosa, dan glukosa, sehingga memakan durian berlebihan dapat menimbulkan risiko kesihatan.

Daripada memakan durian, lebih baik memilih jenis buah lain dan menggunakan petua mudah berikut untuk merawat hipotensi, seperti:

1. Air Minum

Terhidrat dengan baik dapat meningkatkan tekanan darah. Ini adalah sesuatu yang senang dilakukan.

2. Penggunaan Sayuran dan Buah-buahan

Termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan yang tinggi airnya, seperti saderi, timun, tomato, kubis, serta tembikai, epal, pir, betik, dan nanas dalam makanan anda dapat mengatasi gejala hipotensi.

3. Berhati-hati dalam meletakkan badan

Sekiranya anda mengalami penurunan tekanan darah, ada baiknya berhati-hati ketika bangun dari posisi berbaring atau duduk. Penurunan tekanan darah ketika berdiri dipanggil hipotensi postural dan juga dikaitkan dengan pening, kehilangan keseimbangan, atau sensasi ringan.

Baca juga: 8 Cara Mengatasi Hipotensi Semasa Kehamilan

4. Masukkan Makanan yang Mengandungi Garam Laut

Masukkan lebih banyak garam laut dalam makanan anda. Ia dapat membantu meningkatkan tekanan darah rendah dan juga membalikkan beberapa penyebab kehilangan natrium dalam sel yang mungkin berkaitan dengan hipotensi.

5. Tidur, Rehat, dan Menguruskan Tekanan

Tidur yang berkualiti sering dianggap remeh. Sebenarnya, tidur berjam-jam yang berkualiti dapat meningkatkan kesihatan umum dan membantu memperbaiki ketidakseimbangan tekanan darah.

6. Berhati-hati dalam Mengambil Dadah atau Makanan Tambahan tertentu

Terdapat banyak maklumat yang beredar dan kebebasan untuk menjual ubat-ubatan dan makanan tambahan badan. Untuk makanan tambahan ini, anda pasti tidak dapat mengetahui ramuannya. Oleh itu, jika anda merasakan terdapat tanda-tanda hipotensi atau penyakit tertentu, ada baiknya anda lebih berhati-hati terhadap kandungannya. Bolehkah ia memberi kesan pada tekanan darah atau tidak.

Baca juga: Selalunya Pening, Mungkin Terpengaruh dengan 5 Penyakit Ini

7. Sukan

Senaman terbukti menjadi salah satu cara untuk meningkatkan peredaran darah. Bagi anda yang mempunyai masalah dengan hipotensi atau hipertensi, bersenam boleh menjadi langkah untuk memulihkan fungsi aliran darah sebagaimana mestinya. Sebilangan sukan yang disarankan adalah berlari, berenang, dan berbasikal. Bagi anda yang hipotensi, perhatikan juga jenis senaman yang memerlukan anda menurunkan kepala atau naik secara tiba-tiba, kerana ini boleh menyebabkan pening dan pingsan secara tiba-tiba.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hipotensi dan rawatannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
eMedicinehealth. Diakses pada tahun 2020. Durian.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Durian.
ResearchGate. Diakses pada tahun 2020. Kesan Pengambilan Durian pada Tekanan Darah dan Denyutan Jantung pada Individu yang Sihat.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan darah rendah (hipotensi).