Urut untuk Sakit PMS Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Perpustakaan Perubatan Nasional AS, dinyatakan bahawa terapi urut dapat mengurangkan kesakitan PMS. Bukan hanya mengurangkan kesakitan, tetapi juga boleh menjadi medium relaksasi bagi wanita yang sering merasa sakit ketika haid.

Ini disokong oleh hasil penyelidikan dari University of Miami Medical School, mengatakan urut ketika merasakan sakit PMS dapat memberikan kelonggaran otot. Oleh itu, disyorkan untuk melakukan urutan ini secara berkala bergantung pada keperluan. Baca lebih lanjut di bawah.

Sebahagian daripada Gejala PMS

Sesungguhnya, minyak atau krim yang digunakan untuk mengurut biasanya juga mempengaruhi melegakan gejala PMS. Krim urut yang mengandungi minyak pati, seperti clary sage, lavender, dan geranium mempunyai kelebihan tambahan untuk tubuh. Minyak ini mengandungi sebatian yang benar-benar membantu melegakan kesakitan PMS dan bagus untuk mood.

Satu atau dua minggu sebelum haid anda bermula, anda biasanya akan merasakan gejala fizikal, seperti kembung, sakit kepala, perubahan mood, fizikal dan keadaan emosi yang lain. Gejala ini dikenali sebagai sindrom pramenstruasi, atau PMS.

Baca juga: Makanan Penghilang Sakit 5 PMS

Kira-kira 85 peratus wanita mengalami tahap PMS. Ada yang mempunyai gejala yang lebih parah dan mengganggu kerja, bahkan hubungan peribadi. Gejala ini dikenali sebagai gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD).

Punca sebenar PMS tidak jelas, tetapi sejauh ini disyaki bahawa penurunan kadar estrogen dan progesteron selama seminggu sebelum haid adalah pencetus. Perubahan bahan kimia otak atau kekurangan vitamin dan mineral tertentu juga boleh berperanan dalam keadaan ini. Walaupun dalam beberapa keadaan, terlalu banyak makanan masin, alkohol, atau kafein boleh memburukkan lagi gejala PMS.

Sakit perut, kekejangan, sakit otot, sakit belakang adalah sebahagian daripada gejala PMS. Bukan hanya sakit sendi adalah gejala, tetapi juga gejala lain. Dorongan berterusan untuk mengunyah, sakit kepala, perubahan emosi , dan penampilan jerawat.

Mengatasi Sakit Menstruasi

Sesungguhnya, melakukan urutan boleh menjadi usaha mengatasi kesakitan PMS. Walau bagaimanapun, anda perlu melakukan beberapa usaha lain untuk mengatasi gejala PMS. Berikut adalah cadangan pakar perubatan untuk menguruskan kesakitan PMS.

  1. Penggunaan air

Sekiranya anda tidak menyukai rasa air biasa, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan pengambilan cecair anda. Mulakan dengan minum segelas air yang disuntikkan buah setelah bangun pada waktu pagi. Selain air yang dimasukkan ke dalam buah, teh chamomile, atau air jahe boleh menjadi pilihan lain. Anda boleh mengatasi dengan menyediakan sebotol minuman yang telah diberi sepotong timun, pudina, atau lemon untuk diminum sepanjang hari.

Mengonsumsi kaldu untuk meningkatkan pengambilan cecair semasa PMS juga merupakan usaha untuk tetap terhidrasi dengan baik dan mengelakkan kekejangan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai PMS, tanyakan terus ke .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

  1. Sukan

Bergerak untuk melegakan simptom PMS. Ramai wanita mendapati bahawa senaman membantu melegakan kekejangan haid. Latihan melepaskan endorfin, yang merupakan bahan kimia otak yang mendorong kebahagiaan.

Baca juga: Selalunya Lewat, Adakah Ada Cara Melancarkan Haid?

Anda boleh melakukan latihan sederhana, seperti berjalan, berlari, atau berenang. Yoga dan Tai Chi adalah bentuk senaman yang lebih ringan yang mungkin lebih mudah dilakukan jika anda mendapati jenis latihan lain terlalu meletihkan.

Rujukan:

Onhealth.com Diakses pada tahun 2019. 25 Cara untuk Meringankan Kekejangan Haid.
Institut Kesihatan Nasional. Diakses 2019. Kesan terapi urut pada senggugut yang disebabkan oleh endometriosis.