Hati-hati, 4 Makanan Yang Menurunkan Kualiti Sperma

, Jakarta - Adakah anda dan pasangan anda sedang menjalankan program kehamilan? Berhati-hatilah dengan beberapa makanan yang anda makan kerana boleh mempengaruhi kualiti sperma. Untuk hamil, sperma yang memasuki organ pembiakan wanita mesti betul-betul prima sehingga mereka dapat mencapai telur agar persenyawaan berlaku. Namun, jika sperma lemah, maka di tengah jalan ia tidak lagi dapat meneruskan perjalanannya. Oleh itu, sebagai lelaki, anda mesti mengetahui makanan apa yang dapat mengurangkan kualiti sperma. Inilah ulasannya!

Makanan Menurunkan Sperma untuk Dielakkan

Setiap lelaki harus tahu bahawa jumlah sperma rata-rata terus menurun selama 40 tahun terakhir. Ramai lelaki takut untuk menghadapi kenyataan ini, terutamanya mereka yang sudah mempunyai rancangan untuk mempunyai anak. Yang harus anda ketahui ialah diet mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan, termasuk sperma yang dihasilkan.

Baca juga: Harus Tahu, Tabiat Yang Dapat Menurunkan Kualiti Sperma

Oleh itu, jika anda dan pasangan mempunyai rancangan untuk melahirkan bayi, penting untuk memperhatikan diet dan pemakanan yang memasuki tubuh. Sekiranya selama ini sukar hamil, beberapa makanan yang dimakan sebenarnya dapat menurunkan kualiti sperma pada lelaki. Berikut adalah beberapa makanan yang harus dielakkan kerana ia memberi kesan negatif terhadap tahap kesuburan lelaki:

1. Daging yang diproses

Makanan pertama yang dapat memperburuk kualiti sperma adalah daging yang diproses. Beberapa makanan yang merangkumi daging yang diproses adalah: sosej , sosej, daging asap dan banyak lagi. Di sebalik rasanya yang enak, ternyata makanan ini dapat mengurangkan jumlah sperma dan menyebabkan perubahan kemampuan sperma untuk berenang hingga mencapai telur. Tidak jelas bagaimana makanan ini dapat mempengaruhi sperma, tetapi yang pasti adalah kesan negatif yang timbul.

2. Lemak Trans

Banyak kajian mengatakan bahawa makanan yang kaya dengan lemak trans bukan sahaja dapat meningkatkan risiko jantung, tetapi juga menurunkan jumlah sperma. Beberapa makanan yang kaya dengan kandungan ini adalah makanan goreng atau panggang, seperti donat, kek, dan biskut. Anda boleh mengetahui sama ada makanan mengandungi lemak trans dengan membaca senarai ramuan jika tertulis " hidrogenasi separa ".

Baca juga: Bolehkah Tomato Betul Meningkatkan Kualiti Sperma?

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan yang dapat mengurangkan kualiti sperma yang dihasilkan, doktor dari dapat memberi nasihat berdasarkan pengalaman mereka. Ia mudah, cuma muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan akses kesihatan yang mudah tanpa perlu meninggalkan rumah!

3. Susu Lemak Penuh dan Produk Tenusu

Sekiranya anda suka susu dengan lemak dan keju, ada baiknya anda mula mengubah tabiat itu. Sebabnya, produk tenusu penuh lemak diketahui mengandungi estrogen yang berasal dari haiwan. Steroid yang diberikan kepada lembu untuk meningkatkan pengeluaran susu boleh menjadikan kualiti sperma pada lelaki menjadi lemah. Oleh itu, lebih baik beralih kepada susu almond atau alternatif susu rendah lemak.

4. Makanan Kaya Gula

Makanan lain yang boleh mempengaruhi kualiti sperma jika kaya dengan kandungan gula. Apabila gula masuk ke dalam badan, hormon insulin dihasilkan untuk memproses kandungannya. Sebenarnya, peningkatan kadar insulin dalam badan seiring dengan penurunan kadar testosteron. Oleh itu, sperma yang dihasilkan menjadi lebih lemah daripada biasa. Oleh itu, lebih baik mengurangkan pengambilan gula sekiranya anda ingin hamil.

Baca juga: Ingin mengetahui ciri-ciri air mani yang sihat?

Itulah beberapa makanan yang harus dielakkan sekiranya anda ingin menjaga kualiti sperma agar dapat hamil. Selain makan makanan yang sihat, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur dan menjaga tahap tekanan tetap normal. Bukan hanya kualiti sperma meningkat, tetapi juga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Rujukan:
U Chicago Ubat. Diakses pada tahun 2020. Jangan membuat kesilapan membiarkan diet membunuh sperma.
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. 3 item makanan yang membunuh sperma yang harus dielakkan oleh lelaki.