Kepentingan Menggunakan Pelindung Matahari untuk Mencegah Kanser Kulit

, Jakarta - Sudahkah anda menggunakannya pelindung matahari hari ini? pelindung matahari direka untuk melindungi kulit dari sinar matahari yang merosakkan, terutama untuk mencegah barah kulit. Walaupun dalam cuaca mendung, kulit tetap terdedah kepada kesan barah kulit, perubahan warna kulit, dan kedutan dari masa ke masa.

Langkah-langkah pencegahan yang dapat dilakukan dalam rutin harian untuk melindungi kulit dari kesan barah kulit, iaitu menerapkan pelindung matahari setiap pagi. Sekiranya perlu, ulangi sepanjang hari. Ini kerana kulit boleh terbakar sinar matahari kerana berada di luar terlalu lama jika tidak dilindungi oleh sinar matahari pelindung matahari .

Baca juga: Adakah perlu beroperasi pada tahi lalat di wajah?

Mencegah Kanser Kulit dengan Menggunakan Pelindung Matahari

Gunakan pelindung matahari setiap hari, walaupun pada hari mendung, adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah barah kulit. Setiap orang berisiko menghidap barah kulit pada usia 70 tahun. Risiko barah kulit dapat dicegah dengan menggunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 30 kali sehari.

Untuk lebih banyak perlindungan, anda boleh menggunakan pelindung matahari dengan SPF yang lebih tinggi. Sekiranya anda berada di luar atau berenang, pelindung matahari mesti digunakan semula setiap 2 jam.

Perlu diingat, matahari mempunyai sinaran ultraviolet (UV), yang merupakan sebahagian daripada spektrum elektromagnetik (cahaya) yang sampai ke bumi dari matahari. Cahaya mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek daripada cahaya yang dapat dilihat, sehingga tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Terdapat dua bentuk sinar cahaya, iaitu ultraviolet A (UVA) dan ultraviolet B (UVB).

Ultraviolet A (UVA) adalah sinar UV yang lebih lama dan lebih merosakkan daripada sinar UVB kerana ia dapat meresap lebih dalam ke dalam kulit dan mempengaruhi DNA sel. UVA menyerang membran sel dan mengubah protein di dalam sel. Apabila ini berlaku, perubahan berlaku pada tahap kolagen dan elastin pada kulit, yang menyebabkan kulit berkedut dan kendur.

Baca juga: 5 Tanda Awal Kanser Kulit yang Perlu Diperhatikan

Di samping itu, perubahan komposisi sel kulit menyebabkan kerosakan pada saluran darah. Pada kulit boleh menyebabkan kemerahan berterusan atau yang disebut " urat labah-labah ”, Yang merupakan kumpulan darah merah atau ungu kecil di sekitar hidung, pipi, dan dagu.

Sementara itu, UVB adalah panjang gelombang cahaya UV yang lebih pendek dan diserap oleh lapisan kulit terluar (epidermis). Terlalu banyak pendedahan cahaya ini menyebabkan epidermis menghasilkan bahan kimia yang disebut sebagai mediator peradangan. Bahan kimia ini dapat meresap di bawah lapisan luar kulit, ke lapisan tengah (dermis) dan membakar saluran darah, yang kemudian membengkak dan menjadikan lapisan kulit menjadi merah.

Sinar UVB juga mempengaruhi bahan genetik kulit dan kerosakan ini boleh menyebabkan barah kulit. Sinar UVB juga diketahui mempengaruhi sistem imun, mengganggu kemampuan kulit untuk sembuh sendiri. Sinaran UVB juga menyerang sel pigmen kulit (melanosit).

Apabila ini berlaku, sel meningkatkan pengeluaran melanin dan mula mengirimkan lebih banyak melanosom ke permukaan kulit untuk berusaha melindunginya daripada merosakkan DNA sel-sel ini. Keadaan ini menyebabkan bintik-bintik gelap atau bintik-bintik usia.

Baca juga: Rajin Menggunakan Pelindung Matahari Dapat Mencegah Melanoma

Bagi sesetengah orang dengan pendedahan cahaya matahari yang mencukupi, ia juga boleh menyebabkan melanoma dan bentuk barah kulit yang lain. Sekiranya seseorang selalu terbakar sinar matahari, ia boleh menyebabkan kerosakan yang mengakibatkan barah kulit, kedutan pramatang, dan banyak masalah kulit yang lain.

Sekiranya anda mengalami selaran matahari yang teruk dengan lepuh, segera hubungi pakar dermatologi melalui aplikasi untuk nasihat rawatan.

Sekiranya perlu, jadualkan lawatan ke pakar dermatologi di hospital terdekat melalui permohonan . Ahli dermatologi perlu memeriksa sendiri keadaan kulit dan menetapkan ubat-ubatan yang mengurangkan kesakitan dan parut. Sekiranya masalah kulit diketahui seawal mungkin, maka kemungkinan barah kulit dapat dicegah.

Rujukan:
Dermatologi Mahoney. Diakses pada tahun 2021. 5 ALASAN PENTING UNTUK MENGGUNAKAN SUNSCREEN HARIAN
Pusat Kanser Roger. Diakses pada tahun 2021. Pelindung Matahari Mencegah Kanser Kulit