Ketahui Minuman Sihat yang Berkesan Melegakan Batuk

"Batuk adalah masalah biasa bagi semua orang. Namun, masalah ini tentunya boleh mengganggu aktiviti harian. Baiklah, disebutkan bahawa beberapa minuman sihat dapat meredakan masalah batuk dengan berkesan. Pastikan anda mengetahuinya. "

, Jakarta - Batuk adalah salah satu masalah yang boleh mengganggu aktiviti harian, baik untuk diri sendiri dan juga orang di sekitar anda. Sebenarnya, anda berpotensi menyebarkannya kepada orang lain jika anda tidak memakai topeng.

Walaupun begitu, ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk menghilangkan batuk, salah satunya adalah dengan minum minuman sihat. Apa minuman ini? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: Batuk Kering Semula Jadi, Inilah 5 Cara Mengatasinya

Minuman Yang Dapat Meringankan Batuk

Batuk adalah refleks yang digunakan oleh badan untuk membantu badan membersihkan saluran udara. Walaupun batuk biasanya berlaku ketika seseorang sakit, gangguan ini juga disebabkan oleh beberapa perkara lain, seperti alergi, asma, ke refluks asid. Apabila gangguan ini berlaku, tentu anda merasa tidak selesa malah mengganggu, dan membuang tenaga.

Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa minuman sihat yang dapat membantu tubuh melegakan batuk? Jenis minuman apa yang dapat memberikan sifat seperti itu? Inilah jawapannya:

1. Teh

Anda boleh melegakan batuk dengan minum teh. Dengan cara ini, anda dapat menjadikan gangguan tekak ini menjadi lebih baik. Ini disebabkan oleh kemampuan teh untuk menenangkan sakit tekak dan melonggarkan lendir yang memudahkan kahak keluar. Selain itu, teh juga mempunyai sifat anti-radang dan antimikroba yang sangat baik untuk penyembuhan.

2. Sayang

Madu adalah ubat yang sangat baik untuk sakit tekak, termasuk batuk. Satu kajian mengatakan bahawa madu dapat menghilangkan batuk dengan lebih berkesan daripada ubat-ubatan bebas yang mengandungi dextromethorphan, yang merupakan penekan batuk.

Anda boleh memproses madu dengan mencampurkannya dengan teh herba, air suam, atau air lemon. Apabila diminum bersama teh, anda dapat dua faedah sekaligus.

Baca juga: Langkah Mudah Meringankan Batuk dengan kahak

3. Yogurt

Yogurt adalah minuman yang kaya dengan probiotik yang sangat baik untuk tubuh. Memang, kandungan ini tidak melegakan batuk secara langsung, tetapi dapat menyeimbangkan bakteria yang hidup di dalam usus.

Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan sokongan untuk fungsi sistem imun di seluruh badan. Selain yogurt, anda juga boleh memilih produk probiotik lain seperti kefir.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan rawatan lain yang berkesan untuk menghilangkan batuk. Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan berinteraksi dengan pakar perubatan hanya dengan menggunakan telefon pintar. Muat turun aplikasinya sekarang!

4. Pudina

Daun pudina mempunyai banyak khasiat penyembuhan dan kesihatan keseluruhan. Mentol dalam pudina menenangkan tekak dan bertindak sebagai dekongestan yang membantu tubuh memecah lendir.

Selain meminumnya, anda juga boleh mandi wap dengan daun ini. Campurkan beberapa tetes minyak pudina di atas air panas. Kemudian, letakkan tuala di atas kepala sambil menghirup tepat di atas air.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Batuk dengan kahak

5. Air Garam

Walaupun ubatnya agak mudah, berkumur dengan air masin dapat melegakan batuk yang disebabkan oleh masalah di kerongkong. Cara membuat air masin untuk berkumur sebenarnya agak mudah.

Anda hanya mencampurkan 1/4 hingga 1/2 sudu teh garam dengan 8 auns air suam dapat membantu melegakan kegatalan. Walau bagaimanapun, jangan berikan cecair ini kepada kanak-kanak yang belum dapat berkumur.

Itulah cecair yang boleh anda minum untuk melegakan batuk yang terus menyerang. Dengan beberapa cara yang telah disebutkan, diharapkan gangguan ini dapat diatasi segera. Namun, jika minuman sihat tidak bertambah baik, ada baiknya mendapatkan pemeriksaan daripada doktor.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Ubat Batuk Semula Jadi Terbaik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Teh Terbaik untuk Membantu Menghilangkan Batuk.